• Documentaţia pentru selecţia intermediarului ofertei "Romgaz", 3000 de pagini
• BVB a făcut propuneri de simplificare a caietelor de sarcini
• Mai multă responsabilitate pentru intermediari, în ofertele publice, potrivit modificărilor aduse Codului Bursei
Trei mii de pagini au trebuit să depună brokerii interesaţi să intermedieze listarea "Romgaz" la Bursă, majoritatea documente absolut inutile, faţă de doar câteva pagini la o operaţiune similară în Croaţia, a subliniat, ieri, Martin Hinteregger, Head of Corporate Finance al "Erste Group Bank", în cadrul unui seminar organizat, ieri, de Bursa de Valori Bucureşti, pe tema simplificării caietelor de sarcini necesare la intermedierea şi derularea ofertelor publice prin bursă.
Domnia sa consideră că România are nevoie de inves-titori străini şi a spus că aceştia nu se vor uita la companiile noastre decât dacă ne aliniem cât mai curând practicile la cele internaţionale.
Martin Hinteregger este de părere că subscrierile în cadrul ofertelor ar trebui să fie revocabile în orice moment pe parcursul ofertei, pe ris-cul băncilor de investiţii intermediare: "Dacă oferta durează două săptămâni, un investitor mare nu va veni să subscrie, decât dacă ştie că se poate retrage. Condiţiile de piaţă se pot modifica într-o perioadă atât de lungă. Acesta este riscul băncii de investiţii".
Totodată, Hinteregger spune că ofertele ar trebui făcute cu alocare discreţionară, întrucât nu toţi inves-titorii sunt la fel: "Unii sunt de dorit şi merită să aibă poate un pachet de 5% dintr-o companie, însă alţii, cum sunt unele hedge-funds (n.r. fonduri cu o politică investiţională agresivă) care pot crea probleme companiei". Este un sistem de alocare profesionist care funcţionează de ani de zile".
Bursa de Valori Bucureşti a prezentat, ieri, un document amplu cu recomandări pentru îmbunătăţirea operaţiunilor aferente caietelor de sarcini pentru ofertele viitoare administrate de OPSPI, care include şi o serie de propuneri legislative.
BVB a recomandat structurarea procesului de ofertă, mai exact stabilirea unor termene clare pentru realizarea sarcinilor, întrucât, potrivit BVB, în unele cazuri termenele impuse de caietul de sarcini au fost foarte scurte, chiar şi de 10-12 săptămâni.
• Licenţierea brokerilor, o soluţie agreată de OPSPI
Totodată, se solicită simplificarea documentaţiei care trebuie depusă de intermediarii care doresc să se califice pentru oferte.
Recomandarea cel mai uşor de abordat ar fi adoptarea unei soluţii similare celei din Polonia cu privire la "licenţierea" prealabilă a băncilor de investiţii şi brokerilor locali, în baza căreia se va putea participa şi la oferte viitoare, fără a mai produce alte documente, licenţierea urmând a se actualiza o dată la doi ani, se arată în documentul prezentat de BVB.
Soluţia este una agreată de şeful OPSPI, Remus Vulpescu. Domnia sa a declarat, ieri: "Încercăm şi sperăm să reuşim să creăm o bază de date cu brokeri licenţiaţi pentru ca aceştia să nu mai depună, de fiecare dată, toate actele".
• Comision cu o componentă fixă şi caiete de sarcini mai ieftine
Intermediarii şi-ar dori să fie acoperiţi în cazul nerealizării ofertei. În analiza făcută de BVB se arată: "Din sugestiile primite de la entităţile cărora ne-am adresat, s-a detaşat ideea recomandării unui comision care să aibă în structură o componentă fixă, din care să se plătească subcontractanţii şi o parte din efortul intermediarului/ costurile interne ale consorţiului şi o componentă variabilă, de succes, care se va plăti în cazul execuţiei cu succes a ofertei".
Brokerii cu capital autohton au solicitat şi reducerea tarifului achitat pentru achiziţia caietului de sarcini. Potrivit brokerilor, preţul unui caiet de sarcini ar trebui să fie în jur de 1000-1500 de euro.
Şi această cerinţă pare că a fost ascultată de Remus Vulpescu.
Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a redus de şapte ori preţul caietului de sarcini pentru intermedierea listării la bursă a companiei de stat Nuclearelectrica, operaţiune care a fost recent prelungită cu trei săptămâni, pentru sfărşitul lunii septembrie.
"Am redus de şapte ori preţul caietelor de sarcini la Nuclearelectrica, companie pe care încercăm de mult să o listăm la bursă cu 10%. Dacă nu s-au vândut multe caiete de sarcini poate a fost şi din cauza preţului", a declarat ieri, şeful OPSPI, Remus Vulpescu. Domnia sa a adăugat că acum caietul de sarcini costă circa 1.000 de euro, şi a fost îmbunătăţit şi conţinutul acestuia.
Bursa consideră că ofertele ar trebui să fie mai flexibile - să se specifice în caietul de sarcini posibilitatea suplimentării numărului de acţiuni oferite spre vânzare, în cazul în care sunt cerinţe de piaţă, să se permită alocarea preferenţială, la latitudinea vânzătorului, introducerea în caietul de sarcini a posibilităţii negocierii unora dintre clauzele importante cu intermediarul selectat şi altele.
Investitorii de retail ar trebui încurajaţi, prin acordarea unui discount faţă de preţul stabilit pentru investitorii instituţionali. Printre propunerile bursei, se numără şi aplicarea tranzacţionării prin conturi globale pentru întreaga piaţă.
• CNVM a aprobat modificări la Codul Bursei privind ofertele publice
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a aprobat, vinerea trecută, câteva modificări aduse Codului Bursei privind ofertele publice.
Astfel, intermediarii care vor avea drept de acces la sistemul BVB vor introduce/administra în mod obligatoriu prin sistemul BVB ordinele aferente subscrierilor efectuate/ordinele rezultate în urma alocării în cadrul ofertelor publice de vânzare/cumpărare, conform prospectului/documentului de ofertă aprobat de CNVM, precum şi prevederilor an-gajamentelor contractuale încheiate între intermediari şi intermediarul ofertei.
Totodată, intermediarii implicaţi în derularea ofertei şi intermediarul ofertei sunt obligaţi să verifice dacă formularele de subscriere şi subscrierile efectuate de clienţii proprii respectă prevederile prospectului/documentului de ofertă, să preia subscrierile, să introducă şi să administreze ordinele de bursă în sistemul BVB în conformitate cu prevederile prospectului de ofertă/documentului de ofertă.
Potrivit noului Cod BVB, în toate cazurile, responsabilitatea privind stabilirea indicelui de alocare şi/sau a rezultatelor alocării, cu respectarea prevederilor prospectului/documentului de ofertă şi a prevederilor menţionate şi/sau cuprinse în prezenta Carte, revine intermediarului ofertei.
Noul Cod a intrat în vigoare ieri.
Potrivit unor surse din piaţă, modificările Codului lasă posibilitatea brokerilor să deruleze ofertele cu "book" închis (n.r. doar prin intermediarii care fac parte din consorţiu) şi cu o alocare discreţionară a pachetului oferit, ceea ce ar reduce transparenţa.
SPO-ul "Transelectrica", derulat la începutul anului, a fost un exemplu de transparenţă - orice persoană interesată a putut să vadă volumul şi preţul subscrierilor înregistrate, în timp real, iar oferta a fost cu "book" deschis.
• CNVM nu vede rostul listărilor duale
Listările duale nu au sens, atâta timp cât în România se aplică standardele internaţionale, a declarat, ieri, Radu Toia, Director de Autorizare şi reglementare al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, în cadrul unui seminar BVB.
Acestea ar avea rost numai în cazul în care piaţa locală nu ar reuşi să absoarbă oferta, potrivit oficialului CNVM.
O decizie privind listarea duală a companiilor de stat trebuie să ia în considerare interesele pieţei de capital locale, într-o primă etapă fiind recomandată doar o listare locală, urmată ulterior de una duală, se arată în documentul privind îmbunătăţirea caietelor de sarcini la ofertele publice, prezentat de Bursa de Valori Bucureşti, ieri.
Noul Guvern consideră că listarea companiilor de stat trebuie să se facă şi pe o piaţă străină, pe lângă cea locală.
Şi Fondul Proprietatea îşi doreşte o listare secundară, la Bursa din Varşovia, însă spune că aceasta este blocată la CNVM.
Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Varşovia, aprobată de acţionari, depinde de conexiunea dintre Depozitarul Central şi KDPW, instituţia similară din Polonia, însă, în acest moment, nu există niciun progres în acest sens, potrivit lui Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea. Domnia sa ne-a declarat că ar mai fi necesare câteva modificări în două reglementări CNVM şi în regulamentul Depozitarului, care însă nu au fost operate de luni de zile.