Numărul de turişti britanici în România ar putea ajunge în acest an la 80.000, marcînd o creştere de circa 15% faţă de anul trecut, apreciază şefa Biroului Român de Turism de la Londra, Maria Iordache. Anul trecut au vizitat ţara noastră 68.661 de turişti britanici, cu 15,2% mai mult decît în 2002, iar pentru acest an numărul acestora ar putea ajunge la 80.000.
"Suntem bine poziţionaţi pe piaţă, avem oferta turistică care să ducă la creşterea numărului de turişti, zestrea culturală şi diversitatea atracţiilor", spune Maria Iordache, citată de Rompres. Însă piaţa britanică este o piaţă "foarte profesionistă" şi "trebuie să joci după regulile ei". Marea Britanie este ţara care a inventat turismul de masă, existînd aici firme de turism care durează de la 1750.
"Sunt mulţi, călătoresc mult şi cheltuiesc mulţi bani", spune despre turiştii britanici Maria Iordache. Marea Britanie are aproape 60 de milioane de locuitori, din care o mare parte o reprezintă populaţia de peste 50 de ani.
În 2002, pentru prima dată, numărul vacanţelor în străinătate a depăşit numărul populaţiei, existînd o tendinţă, mai ales de la începutul mileniului, de a prefera vacanţele mai scurte celor mai lungi din dorinţa de a lipsi mai puţin de la serviciu.
Există în Marea Britanie 45 de tour-operatori care lucrează cu România, dintre care cinci sunt specializaţi pe România. Există elemente care pot ajuta, la fel ca şi evenimente cu consecinţe negative. După filmarea lui "Cold Mountain" în România, Anthony Minghella, regizorul filmului, a vorbit în "Times" despre Transilvania, care "nu a fost atinsă de revoluţia industrială", iar Reneé Zellweger a declarat într-un interviu apărut în presa engleză că România este "astonishing"- uimitoare- şi că "o recomand oricui". De asemenea, de Paşti, BBC 2 a difuzat un concert înregistrat de Angela Gheorghiu la mînăstirile din nordul Moldovei, care a crescut interesul britanicilor de a călători în România. Dar a urmat şi scandalul cu vizele, izbucnit la 30 martie, cu efect contrar.
Principala problemă care afectează creşterea numărului de turişti britanici în România ar fi lipsa unei linii de transport low-courier şi faptul că nu există decît două linii aeriene, Tarom-ul şi British Airways, şi numai din Londra, consideră doamna Iordache. Începînd din decembrie, vor fi lansate de agenţia Airtours/My Travel şi zboruri charter din Manchester, dar numai pentru sezonul de ski.
Şansa României o constituie turismul de nişă, turismul cultural, rural, vînătoarea şi pescuitul, bird watching, wild life, mînăstirile, vizitarea castelelor şi palatelor româneşti. De asemenea, Bucureştiul, capitala europeană cu cele mai multe muzee pe cap de locuitor, reprezintă o bună destinaţie pentru o vacanţă scurtă. Turismul de masă, care însemna la începutul anilor 70 circa 500.000 de turişti anual s-a redus treptat, ultima cursă charter dispărînd în 1987.
Din 2005, revin în România marii tour-operatori de pe piaţa britanică, catalogul pentru 2005 urmînd să apară în iunie- iulie acest an. Revine Cox & Kings cu tururi culturale în Transilvania, revine Page & May cu croazierele pe Dunăre, revine Airtours/ My Travel cu vacanţele de ski în decembrie, iar Transan strînge deocamdată datele pentru un tur cultural în Transilvania.
Revenirea marilor tour-operatori, lucru care va pune România ca destinaţie turistică în vitrina a sute de agenţii de turism (numai Air Tours-My Travel are 580 de agenţii în Marea Britanie), va reprezenta un important semnal pozitiv dat sofisticatei pieţe turistice britanice.