Băncile centrale ar trebui să înveţe "să convieţuiască" cu ratele scăzute ale inflaţiei, care se situează în mod persistent sub ţintele lor, decât să alimenteze datoriile prin creşterea agresivă a politicilor de stimulare, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS).
Claudio Borio, şef al departamentului de politică monetară şi economică din cadrul BIS, este de părere că băncile centrale din ţările dezvoltate au dus dobânzile la zero sau chiar sub acest nivel, şi au tipărit trilioane de dolari ca să le stimuleze economiile, ceea ce a dus la scăderea randamentelor obligaţiunilor până la niveluri minime record, însă nu au reuşit să alimenteze inflaţia în mod semnificativ.
Claudio Borio mai spune că băncile centrale ar trebui să-şi acord un termen mai îndelungat ca să atingă ţintele de inflaţie, nu să apeleze la măsuri de genul celor menţionate, care pot ameninţa pe termen lung stabilitatea economică.
Borio subliniază că deşi Banca Centrală Europeană (BCE) a tipărit peste un trilion de euro şi a adoptat mai multe măsuri de stimulare a creditării, ţinta sa de inflaţie pentru zona euro, de circa 2%, nu a fost atinsă.