Criptomonedele au fost sub presiune de scădere, joi, iar bitcoin a coborât la cel mai redus nivel din aproape două luni, după ce minutele Fed au stârnit preocupări legate de inflaţie şi noi majorări ale dobânzii de referinţă, transmite CNBC, relatează news.ro.
Declinul a început după ce procesul-verbal al reuniunii de politică a Rezervei Federale din iulie a fost publicat miercuri. Procesul-verbal a avertizat că oficialii Fed văd "riscuri în urcare" pentru inflaţie, care ar putea duce la mai multe creşteri ale dobânzilor.
La acea întâlnire, Fed şi-a ridicat rata dobânzii de referinţă la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.
Pieţele au pariat că banca centrală nu va mai face nicio mişcare asupra ratelor dobânzilor în acest an.
Ca reacţie, piaţa de valori a scăzut pentru a doua zi consecutiv, miercuri, iar randamentul titlurilor pe 10 ani ale Trezoreriei SUA a atins cel mai ri9dicat nivel din 2008.
Corelaţia Bitcoin cu acţiunile este la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, potrivit Coin Metrics, dar în 2022 a atins un maxim istoric, ca răspuns la campania de creştere a dobânzilor Fed, pentru a domoli inflaţia.
"Deşi inflaţia în sine ar putea fi un argument pentru creşterea activelor cripto, odată cu inflaţia apar şi alte aspecte, cum ar fi apetitul de risc din partea investitorilor care se tem de recesiune şi evitarea a ceea ce bitcoin este considerat a fi active mai riscante", a spus Sylvia Jablonski, director de investiţii la ETF-urile Defiance.
Volatilitatea pe 90 de zile a Bitcoin şi Ether a scăzut la minimele multianuale la 35% şi, respectiv, 37% în această săptămână, potrivit Kaiko.
John Todaro de la Needham a adăugat că trecerea bitcoin înapoi la 30.000 de dolari la sfârşitul lunii iunie "a fost la un volum redus, astfel încât creşterea nu a avut putere".
Câteva dintre cele mai importante active cripto în funcţie de capitalizarea pieţei, inclusiv moneda BNB a Binance, XRP-ul Ripple şi monedele solana şi poligon, au fost scăzut joi cu mai mult de 3%.
Ether a coborât cu 4%.