Producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender a anunţat, astăzi, că a identificat o serie de vulnerabilităţi în camera de supraveghere Guardzilla, un model popular folosit pentru monitorizarea locuinţei, se arată într-un comunicat de presă al producătorului de soluţii de securitate informatică.
Potrivit experţilor, atacatorul poate porni camerele video de la distanţă şi poate obţine imagini live din locuinţele în care sunt amplasate, putând da diverse comenzi.
Aplicaţia de instalare a camerei de supraveghere a fost descărcată, până în prezent, de peste 100.000 de utilizatori doar din magazinul Google Play.
Cercetările Bitdefender arată, însă, că numărul total al acestora ar depăşi 400.000, ţinând cont de seriile unice de identificare a dispozitivelor.
"În momentul de faţă, vulnerabilităţile depistate sunt încă prezente în sistemul de operare. Deşi unii dintre vectorii de atac pot fi blocaţi eficient de soluţiile de securitate de pe piaţă, anumite deficienţe nu pot fi remediate fără intervenţia directă a producătorului. De-a lungul timpului, specialiştii au găsit vulnerabilităţi în numeroase dispozitive inteligente, precum prize electrice, becuri conectate, sisteme audio smart, routere, camere pentru monitorizarea bebeluşilor şi alte tipuri de aparate de supraveghere video", se menţionează în comunicatul citat.
Conform unui studiu realizat în 2018 de Bitdefender, 95% dintre vulnerabilităţile detectate în dispozitive smart sunt legate de firmware, iar 42% dintre toate erorile de securitate asociate firmware-ului implică restricţionarea accesului la servicii, ceea ce înseamnă că dispozitivul devine nefuncţional permanent sau temporar.