Blaga, despre Vanghelie: E o unealtă a unei clici din umbră formate din oficiali MAI, inclusiv Voicu

F.A.
Ziarul BURSA #Politică #WikiLeaks despre Romania / 28 martie 2011

Vasile Blaga spunea, în 2009, că în PSD există un grup pro-Geoană condus de Marian Vanghelie, care însă nu este decât o unealtă a unei clici din umbră, formate din oficiali ai Ministerului de Interne, inclusiv "generalul Voicu", potrivit unei telegrame transmise de Ambasada SUA la Bucureşti.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, s-a referit la o "clică din umbră" formată din oficiali precum "generalul Iliescu, Toma Zaharia şi "generalul Voicu (pe care Vanghelie a încercat să-l promoveze în funcţia de ministru al Internelor)".

"Ei sunt adevăraţii şefi, Vanghelie va rămâne întotdeauna doar cel care plăteşte în locul lor", mai explică Blaga, conform notei diplomaţilor americani destinată Departamentului de Stat de la Washington, obţinută de Wikileaks şi publicată de Kamikaze.

Vasile Blaga a criticat, cu aceeaşi ocazie, "transformarea" lui Vanghelie în "jucător-cheie" al PSD.

În aceeaşi telegramă se arată că Blaga a vorbit cu diplomaţii americani şi despre alte subiecte, atingând probleme politice sau acuzându-i pe adversarii politici de intenţii de fraudare a scrutinului pentru Parlamentul European. La momentul discuţiei lui Blaga cu reprezentanţii Ambbasadei SUA la Bucureşti, acesta era secretar general al PDL şi coordona campania partidului pentru europarlamentare.

Revista Kamikaze a început, duminică, să publice documente obţinute de la Wikileaks, organizaţia condusă de Julian Assange. Redactorul-şef adjunct al publicaţiei, Cătălin Prisăcariu, a anunţat public că documentele postate pe site-ul revistei reprezintă "originalele" telegramelor transmise de Ambasada americană de la Bucureşti către Washington, fără ca asupra lor să fi fost operată vreo selecţie.

Reprezentantul Kamikaze a anunţat, săptămâna trecută, că deţine integral documentele Wikileaks legate de România, afirmând că a intrat în posesia lor prin intermediul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), al cărui membru este, care a încheiat un parteneriat cu organizaţia condusă de Assange.

Senatorul Cătălin Voicu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, afirma, într-o discuţie interceptată de procurori şi redată în rechizitoriul întocmit de DNA în cazul său, că Marian Vanghelie este "direct interesat" ca el să ajungă ministru de Interne, prezenţa lui acolo conferindu-i edilului Sectorului 5 "linişte".

"Vanghelie nu că are un interes, este direct interesat în toată povestea asta, să ajung acolo (ministru de Interne, n.r.)! Prezenţa mea la Interne lui îi conferă linişte", îi spune Voicu lui Alexandru Mazăre, şi el senator PSD, într-o discuţie în care cei doi vorbesc despre sprijinirea lui Voicu în tentativa sa de a fi nominalizat pentru portofoliul Internelor.

Discuţia este redată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în finalul anchetei în cazul Voicu, document obţinut de MEDIAFAX.

În aceeaşi discuţie, la care însă, la acel moment, participa şi judecătorul Cristian Jipa de la instanţa supremă, Voicu îi explică acestuia cum a fost susţinut de Vanghelie pentru a ajunge senator şi cum, ulterior, cei din colegiul în care a fost ales, "lumea interlopă", l-au susţinut "indiferent că ajunge sau n-ajunge ministru" de Interne.

Voicu spune apoi că, într-un final, i-a părut bine că nu a fost el cel desemnat să preia Internele, ci a pierdut lupta din partid în faţa lui Gabriel Oprea, pe atunci membru PSD.

"Tot ce mi-a părut bine e că n-am ajuns ministru, că nu puteam să-mi ţin cuvântul cu ce le promisesem (interlopilor, n.r.). Pentru că mă omora... suna jandarmii. Şi era clară! Că atunci, dacă nu-ţi ţii cuvântul, efectu" e mai rău, colegu"!", le spune Voicu lui Jipa şi lui Mazăre, cu care stătea la masă într-un restaurant din centrul Capitalei.

"Aici, la minister, tre" să te duci când ai banii, tu!", continuă Voicu.

În ianuarie 2009, preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, afirma că în locul lui Gabriel Oprea va fi propus un ministru de Interne care să reprezinte întreg partidul şi nu doar o organizaţie, precizând că a fost anunţat de Cătălin Voicu - pe care el îl susţinuse iniţial pentru Ministerul Internelor - că nu îşi doreşte să candideze la acest post.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb