Blejnar - audiat în dosarul Agigea

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 21 iunie 2011

Blejnar: "Nu cred că putem vorbi de corupţie, când se vorbeşte de şeful cel mare"

Blejnar: "Nu cred că putem vorbi de corupţie, când se vorbeşte de şeful cel mare"

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a fost audiat, ieri, de procurorii anticorupţie, în dosarul privind afacerile nelegale derulate în Portul Constanţa, în care sunt arestate 28 de persoane.

Sorin Blejnar, audiat ca martor la DNA, a declarat că a fost întrebat dacă este "şeful cel mare" din interceptările existente la dosar, răs-punzând că poate fi numit aşa, având în vedere instituţiile care-i sunt subordonate, fără ca aceasta să aibă legătură cu fapte de corupţie: "Eu nu cred că putem vorbi aici de corupţie, când se vorbeşte de şeful cel mare. În documente se spune că şeful cel mare i-ar fi certat. Eu îi cert zilnic, iar acum când mă voi duce la birou o să-i cert în continuare pentru că sunt o persoană exigentă".

Potrivit procurorilor, senatorul Mircea Banias i-a promis lui Eugen Bogatu că intervine la Sorin Blejnar pentru a-l convinge să renunţe la atitudinea negativă faţă de Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.

Concret, în 24 iulie 2010, senatorul PDL Mircea Banias s-ar fi angajat, la cererea expresă a lui Eugen Bogatu, că va interveni pe lângă preşedintele ANAF, pentru a-l convinge să renunţe la atitudinea negativă a acestuia faţă de Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, membru, la rândul său, în grupul infracţional organizat din care făceau parte Banias şi Bogatu. Şeful ANAF susţine că Mircea Banias nu l-a rugat să renunţe la atitudinea ostilă faţă de anumite persoane, pentru că ostilitatea sau neostilitatea ţine de profesionalism. "Nu sunt ostil sau neostil în funcţie de rugăminţi", a precizat Blejnar. Sorin Blejnar a mai spus că a fost chemat de nenumărate rânduri la DNA, ca martor sau pentru a da diverse detalii în dosare şi că acest lucru este normal, având în vedere că se derulează nişte anchete, iar lucrurile trebuie clarificate: "A fi martor într-un dosar nu înseamnă decât că ajuţi anchetatorii, cum este normal să ajuţi, ca să ducă la bun sfârşit mersul unei anchete".

Şeful ANAF a negat că ar fi ştiut de neregulile din portul Constanţa: "Aveam anumite nemulţumiri legate de activitatea desfăşurată, motiv pentru care am introdus auditul, am făcut anumite mutări disciplinare, conform competenţelor pe care le am eu sau şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor care este în subordinea mea".

Numele lui Sorin Blejnar este invocat într-o discuţie dintre doi inculpaţi în dosarul corupţiei din Portul Constanţa, pe tema intenţiei lui Sunai Cadâr, directorul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, de a se retrage din "grupul infracţional organizat", din cauza "disidenţelor interne", susţin anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), citaţi de Mediafax. Discuţia a avut loc în 24 decembrie 2010, între Tudoran Dragoş Iulian, asociat la societatea Container Clearance Services Constanţa şi Liviu Bratu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. În acest context, cei doi spun că Liviu Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, ar fi urmat să discute cu Blejnar "acolo", "pe 26". Anchetatorii notează că, "în perioada indicată, atât inculpatul Durbac Liviu Adrian, cât şi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, s-au găsit în SUA". Blejnar a negat, însă, că ar fi fost într-o excursie în SUA cu Liviu Durbac.

În acest dosar au fost emise 29 de mandate de arestare, iar senatorul PDL Mircea Banias este cerecetat în stare de libertate, având interdicţie de a părăsi ţara.

Totodată, Tudoran Dragoş Iulian este acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată şi dare de mită. De asemenea, Liviu Bratu şi Durbac Liviu Adrian, dar şi Sunai Cadâr sunt acuzaţi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.

Zilele trecute, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis prelungirea, cu 30 de zile, a mandatelor emise pe numele inculpaţilor arestaţi în acest caz.

Despre plângerea făcută la procurorul şef împotriva soluţiei de închidere a dosarului privind rambursarea TVA de 60 de milioane de euro de la fosta Petrom Service, Sorin Blejnar a spus că este posibil acest lucru: "Nu ştiu. Nu toate hârtiile care pleacă din instituţia mea le semnez eu".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. N-a mancat usturoi, nu-i pute gura ..... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb