Blestemul celui mai înalt zgârie-nori şi lungimea fustei - superstiţiile investiţionale, în analiză

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 mai 2014

Blestemul celui mai înalt zgârie-nori şi lungimea fustei - superstiţiile investiţionale, în analiză

Pe lângă analiza fundamentală şi tehnică, unii investitori sunt atenţi şi la unele superstiţii despre investiţii, pe care se bazează de multe ori în luarea deciziilor.

Răzvan Rusu, Director de investiţii Certinvest, a prezentat într-un raport cele mai frecvente superstiţii legate de investiţii, care au luat naştere în Statele Unite ale Americii.

Potrivit domniei sale, unul dintre factorii care au permis crearea lor este faptul că piaţa de acţiuni americană este foarte mare, cu numeroşi emitenţi şi acţiuni tranzacţionate, aşa încât permite utilizarea unor algoritmi complecşi pentru identificarea unor tipare de evoluţie a preţurilor şi randamentelor aduse de acţiuni. Dincolo de superstiţiile clasice legate de cifra 13, ziua de vineri 13 (la americani) sau marţi 13 (la noi), printre cele mai împământenite superstiţii investiţionale se numără: efectul lunii octombrie, teoria lungimii fustei, blestemul celui mai înalt zgârie-nori, potrivit Certinvest.

Analizând istoric evoluţia pieţei acţiunilor şi mai ales momentul celor mai abrupte căderi de pe pieţele bursiere, s-a creat impresia că luna octombrie este una nefastă pentru investiţiile în acţiuni, fiind în principal o lună de scăderi, arată analiza Certinvest, care continuă: "La baza acestei credinţe stau momentele de debut ale unora dintre cele mai serioase crize financiare:

- criza din 1929-1933 - data de 24 octombrie 1929 a rămas în istorie drept «marţea cea neagră», fiind ziua când preţurile acţiunilor au scăzut la începutul şedinţei bursiere cu 11%, într-un iureş de vânzare ce a antrenat volume foarte mari;

- «lunea cea neagră», din 19 octombrie 1987, când pieţele bursiere globale au marcat scăderi consistente, rămânând ziua cu cea mai mare scădere a indicelui Dow Jones (-22,61%). Luna octombrie a anului 1987 a adus scăderi pentru majoritatea pieţelor bursiere europene (bursa din Marea Britanie a marcat o pierdere de -26,45%, iar cea spaniolă şi-a erodat profiturile cu -31%), asiatice (bursa din Hong King a pierdut 45,5%), nord-americane (bursa canadiană a cunoscut o scădere de -22,5%), australiene (-41,8%);

- criza financiară din 2007-2008 (ca un exemplu mai recent) - luna octombrie 2008 a fost una extrem de volatilă pe pieţele bursiere, în primele 10 zile ale lunii, indicele Dow Jones marcând o scădere de 22,11%. În România, indicele BET a înregistrat o cădere de 33,26% în decursul lunii octombrie 2008".

Teoria nu pare a se verifica prea mult, analizând piaţa românească, în ultimii 13 ani, potrivit lui Răzvan Rusu: "Mai precis, în anii 2001, 2002, 2005 şi 2006, bursa a scăzut într-adevăr, la începutul lunii octombrie, însă până la finalul lunii a revenit la valorile iniţiale. În anii 2007 şi 2008, bursa a cunoscut scădere în decursul lunii octombrie, în timp ce în anii 2003, 2004, 2009, 2011, 2012 şi 2013, bursa românească a crescut de fapt în luna octombrie".

Superstiţie trăznită - bursele cresc când sunt la modă fusetele mini

Una dintre cele mai neobişnuite superstiţii investiţionale, teoria lungimii fustei statuează că în anii în care în trendul caselor de modă fustele deveneau mai scurte, atunci, în acei ani, bursele creşteau, se mai arată în raportul citat. Potrivit acestuia, teoria a fost avansată în anul 1926, de economistul George Taylor. "Totuşi, pentru ultimii ani, tendinţele modei au văzut conturarea unor extreme - atât fuste scurte, cât şi fuste lungi, aşa încât o concluzie nu poate fi extrapolată şi pentru trecutul recent", conchide domnul Rusu.

Totodată, în anii când se finalizează sau se apropie de finalizare o clădire emblematică de tip zgârie-nori, care devine cea mai înaltă clădire din lume, bursa va scădea, anunţă superstiţia denumită "Blestemul celui mai înalt zgârie-nori": "La baza acestei superstiţii stau câteva coincidenţe interesante, printre care: -Clădirea Chrysler din New York a fost finalizată la începutul anului 1930, perioadă de conturare a Marii Crize din 1929-1933; - Turnurile Petronas din Malaezia au fost inaugurate în 1997, iar la scurt timp, piaţa bursieră malaeziană s-a confruntat cu o scădere abruptă, indicele principal al bursei, KLSE, marcând o scădere de peste 50%; -Cea mai înaltă clădire din lume în prezent, Burj Khalifa din Dubai; a avansat cu construcţia foarte mult în 2008, perioadă nefastă pentru bursele din întreaga lume".

Anul acesta este aşteptat ca o nouă clădire să ocupe locul de "cea mai înaltă clădire din lume" - Turnul Sky City din China. Totuşi, construcţiile au fost oprite pentru moment în China, aşa că urmează să vedem dacă teoria se va confirma, mai arată domnul Rusu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb