"Blestemul libian", Sarkozy a fost reţinut şi audiat de poliţia franceză

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 martie 2018

Fostul şef de stat Nicolas Sarkozy a fost audiat de către poliţişti din cadrul Biroului Central de Luptă împotriva Corupţiei şi Infracţiunilor Financiare şi Fiscale (OCLCIFF)la Nanterre, în apropiere de Paris.

Fostul şef de stat Nicolas Sarkozy a fost audiat de către poliţişti din cadrul Biroului Central de Luptă împotriva Corupţiei şi Infracţiunilor Financiare şi Fiscale (OCLCIFF)la Nanterre, în apropiere de Paris.

Fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy a fost reţinut şi audiat, ieri, la sediul Poliţiei Judiciare din Nanterre, în legătură cu suspiciuni de finanţare ilegală a campaniei sale prezidenţiale din 2017, informează Le Monde. Mai târziu decât se aştepta media din Hexagon, fostul preşedinte a ajuns la ora unor deconturi.

Fostul şef de stat a fost audiat de către poliţişti din cadrul Biroului Central de Luptă împotriva Corupţiei şi Infracţiunilor Financiare şi Fiscale (OCLCIFF) la Nanterre, în apropiere de Paris. Ancheta oficială datează din 2013, acuzaţiile sunt legate de finanţarea campaniei prezidenţiale din 2007 a lui Sarkozy de către fostul dictator libian, Muammar Gaddafi, acţiune realizată printr-un intermediar. Denunţurile au fost formulate de către franco-libanezul Ziad Takieddine (intermediarul) şi foşti oficiali libieni. Constant, Sarkozy a respins aceste acuzaţii.

În 2012, Mediapart a publicat o notă care sugera o finanţare libiană a campaniei lui Nicolas Sarkozy, iar fostul secretar general de la Élysee, Claude Gueant, a fost inculpat pentru fals, uz de fals şi spălare de bani. Acesta este acuzat că a primit 500.000 de euro în martie 2008, provenind de la o societate a unui avocat malaezian.

El a explicat că a fost vorba despre contravaloarea a două tablouri vândute. Alt intermediar, omul de afaceri Alexandre Djouhri, prezentat ca un personaj-cheie în caz, a fost arestat în ianuarie, la Londra. El se află în prezent în detenţie, în aşteptarea unei audieri cu privire la eventuala sa extrădare în Franţa.

În ianuarie 2014, canalul TV France 3 a difuzat un interviu cu Muammar Gaddafi (realizat la data de 16 martie 2011, imediat după ce Sarkozy a recunoscut oficial legitimitatea opoziţiei libiene). Gaddafi îl insultă pe pre­şedintele francez şi spune că decizia de a sponsoriza campania electorală a acestuia a fost o strategie politică. Gaddafi a lăsat să se înţeleagă că s-a simţit trădat de preşedintele francez "Sarkozy este bolnav mintal! Datorită mie a devenit preşedinte. Noi i-am dat fonduri care i-au permis să câştige alegerile". Tot atunci s-a speculat că Sarkozy solicitase sprijinul financiar din partea libienilor încă de când era minis­tru de Interne al Franţei. Ulterior, Sarkozy, considerat "vârful de lance" al intervenţiei în Libia, cerea ca Uniunea Europeană să recunoască, aşa cum a făcut Franţa, opoziţia libiană şi să intervină în această ţară în cazul în care armata va acţiona împotriva populaţiei civile. Pe 19 martie, aparate de zbor din SUA, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada au lansat raiduri aeriene împotriva unor ţinte militare din Libia în cadrul operaţiunii "Odyssey Dawn". Bombardamentele au fost declanşate în aceeaşi zi în care înalţi oficiali din Europa, SUA şi lumea arabă au hotărât, la Paris, în cadrul unui summit special începerea imediată a operaţiunilor militare pentru a proteja civilii ca urmare a luptelor dintre forţele loiale lui Gaddafi şi rebeli. După răs­turnarea de la putere, Gaddafi s-a ascuns şi a fost capturat de către revoluţionari în timp ce încerca să fugă din oraşul Sirt. A murit în circumstanţe neelucidate în octombrie 2011. Curtea Internaţională de Justiţie a deschis o anchetă în privinţa morţii lui Gaddafi, apreciindu-se că este vorba despre o crimă de război.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pacat ; cea mai frumoasa femeie din lume, Carla Bruni , merita cu totul altceva...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb