Blitz-krieg ucrainean in sudul Rusiei

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 august

Sursa foto: The Institute for the Study of War

Sursa foto: The Institute for the Study of War

English Version

Supărarea preşedintelui rus Vladimir Putin exprimată public cu privire la Alexei Smirnov, guvernatorul regiunii Kursk, după invadarea respectivei zone de către forţele armate ucrainene, este întemeiată atât timp cât politrucul din sudul Federaţiei Ruse nu ştia exact teritoriul controlat de inamici, afirmând că ar fi fost vorba despre 480 kilometri pătraţi, deşi în realitate trupele, tancurile şi transportoarele ucrainene sunt desfăşurate pe o suprafaţă de 1000 de kilometri pătraţi în regiunea respectivă, potrivit celor mai recente date oferite de autorităţile de la Kiev, dar şi de experţii militari occidentali. Practic, în numai şapte zile, forţele armate ucrainene au reuşit să cucerească o suprafaţă aproape egală cu aceea pe care au cucerit-o forţele ruse în ultimele opt luni în Ucraina. Potrivit ISW (Institutul de Studiere a Războaielor), forţele ruse au ocupat 1.175 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean între ianuarie şi iulie 2024, inclusiv zone confiscate atât în faţa apărării ucrainene pregătite, cât şi în timpul atacului rus în nordul regiunii Harkov. Faptul că acum, în numai şapte zile, forţele ucrainene au cucerit în sudul Federaţiei Ruse o suprafaţă aproape egală cu aceea cucerită în opt luni de forţele ruse în Ucraina, arată că sudul Federaţiei Ruse este o regiune a cărei apărare a fost total neglijată atât de autorităţile locale, cât şi de autorităţile de la Kremlin, în special de Ministerul Apărării. Doar aşa s-ar explica rapiditatea cu care echipajele militare mobile ucrainene se deplasează pe teritoriul rus, neconsolidând nicio linie a frontului, ci încercând prin lovituri directe, rapide şi bine ţintite să ocupe cât mai mult din teritoriul inamic. Asta în ciuda liniei de apărare antitanc, în lungime de 40 kilometri din 46 kilometri stabiliţi, pe care Alexei Smirnov s-a lăudat în faţa lui Vladimir Putin că a realizat-o. Se pare că, până acum, linia de apărare a lui Smirnov s-a dovedit la fel de fragilă precum celebra linie Maginot, care nu a oprit înaintarea tancurilor germane spre Paris la începutul celui de-al doilea război mondial, în iunie 1940.

Cert este că trupele ucrainene, folosind echipamentele primite din partea statelor membre NATO, care sunt superioare din punct de vedere tehnic echipamentelor utilizate pe teren de forţele ruse, înregistrează câştiguri zilnice, mărind suprafaţa de teritoriu rus ocupată. Utilizarea de către ucraineni a armelor occidentale în atacurile repetate din regiunea Kursk a fost constatată şi de Vladimir Putin în cadrul şedinţei pe care a vut-o cu membrii Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi cu guvernatorii din zonele aflate la graniţa cu Ucraina. Opinia liderului de la Kremlin potrivit căruia atacurile ucrainene asupra regiunii Kursk au fost demarate la sfatul experţilor militari ai SUA s-ar putea să aibă un sâmbure de adevăr dacă citim printre rânduri declaraţiile lui John Kirby, consilierul de stat pentru securitatea naţională a comunicaţiilor, din urmă cu două zile de la Washington, care a spus: "Continuăm să vorbim cu omologii noştri ucraineni despre aceste operaţiuni". Din păcate oficialul american nu a oferit alte detalii, deşi a fost întrebat de jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă, şi a spus că autorităţile de la Kiev sunt cele mai îndreptăţite să ofere amănunte privind operaţiunile militare derulate pe teritoriul Federaţiei Ruse.

În acest timp, reprezentanţii FSB au reţinut două persoane - un bărbat şi o femeie, ce era angajată a unei unităţi militare din Districtul Militar Sud (SMD) -, sub suspiciunea de trădare şi transfer de informaţii către ministerul ucrainean al apărării. FSB a interceptat corespondenţa prin e-mail între angajata respectivă şi un reprezentant al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei. Într-un comunicat de presă citat de Izvestia, FSB arată: "Acţionând la instrucţiuni din partea ucraineană, femeia a intrat în ianuarie 2023 în serviciu într-una dintre unităţile militare din Districtul Militar de Sud, unde a colectat diferite tipuri de informaţii despre arsenalele, bazele şi depozitele care fac parte din district". Dispozitivele de comunicare ale femeii, care au fost folosite pentru a contacta partea ucraineană, au fost confiscate, iar procurorii ruşi au deschis un dosar penal în care persoana respectivă şi complicele esi sunt acuzaţi de trădare.

În ceea ce priveşte incursiunea forţelor ucrainene în sudul Federaţiei Ruse, aceasta continuă cu succes, dacă luăm în considerare şi faptul că printre soldaţii ruşi capturaţi ca prizonieri în zonă se numără şi mai mulţi militari care provin din unităţile de luptă ale aliatului lui Vladimir Putin, şeful cecen Ramzan Kadyrov.

Potrivit informaţiilor obţinute de la oficialii ucraineni citaţi de publicaţiile The Economist, The Atlantic, The Wall Street Journal, The Sunday Times raidurile în teritoriul Federaţiei Ruse sunt susţinute şi de sisteme de război electronic (EW), care au bruiat comunicaţiile între trupele ruse, şi de vehicule de luptă ale infanteriei, Marder, furnizate de germani. Markus Faber, şeful comisiei de apărare a Bundestagului, a afirmat că nu vede nicio problemă în faptul că Ucraina foloseşte în actuala ofensivă armele furnizate de Germania, iar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a confirmat că operaţiunea din regiunea Kursk "este conformă cu politica SUA".

Un înalt oficial de securitate ucrainean a declarat pentru AFP că obiectivul principal al ofensivei este de a "întinde poziţiile inamicului, de a provoca victime maxime şi de a destabiliza situaţia din Rusia, deoarece soldaţii ruşi nu îşi pot apăra frontierele". Potrivit unei surse din sectorul de apărare al Ucrainei, citate de The Sunday Times, obiectivul forţelor armate ucrainene este de a "convinge proprii cetăţeni, precum şi europenii şi americanii, că armata noastră are încă suficient potenţial pentru a-i distruge pe ruşi".

Locotenent-colonelul în rezervă John Nagle a declarat pentru Wall Street Journal că ucrainenii urmăresc să perturbe logistica rusă în regiunea Harkov şi să captureze prizonieri pentru schimburi viitoare cu soldaţii ucraineni deţinuţi de Rusia. Ucraina ar putea încerca să profite de această poziţie în negocierile cu Moscova pentru a revendica teritoriile ucrainene ocupate, au afirmat mai mulţi experţi citaţi de publicaţia Foreign Policy. Unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyi a declarat pentru Washington Post: "Ofensiva din zona Kursk ne va oferi pârghia de care aevem nevoie pentru negocierile cu Rusia; despre asta este vorba".

Fostul ministru ucrainean al apărării, Andriy Zagorodnyuk, într-un comentariu pentru publicaţia The Atlantic, a subliniat cinci posibile motivaţii pentru ofensiva actuală: distragerea atenţiei forţelor ruse de pe alte fronturi, în special de la Harkov; preluarea iniţiativei în conflictul dintre cele două state; demonstrarea slăbiciunilor din rândul armatei ruse; testarea unor noi tactici militare;împiedicarea unei ofensive ruse în noi zone de peste graniţă.

În ciuda acestor obiective strategice, o sursă din agenţiile de securitate ucrainene a spus jurnaliştilor de la The Economist că ofensiva ar putea să nu dea rezultate semnificative. Sursa a sugerat că intenţia operaţiunii este cel puţin de a obliga Rusia să retragă trupele de pe fronturile Harkov şi Doneţk, unde au făcut progrese.

"Ei transferă trupe, dar nu atât de repede pe cât ne-am dori. Ei ştiu că nu vom putea extinde frontul şi extinde logistica (în regiunea Kursk) cu 80-100 de kilometri pe zi", a comentat oficialul din Statul Major ucrainean citat de The Economist.

Mai mulţi analişti militari occidentali şi-au exprimat îndoiala cu privire la decizia de a retrage forţele ucrainene de pe frontul de est pentru a ataca regiunea Kursk. Un comandant de batalion de lângă Pokrovsk a declarat pentru Wall Street Journal că Rusia avansează în estul Ucrainei şi nu are nicio problemă de mobilizare a soldaţilor. Un ofiţer staţionat lângă Chasiv Yar a precizat pentru sursa citată că linia frontului nu s-a schimbat semnificativ şi se îndoieşte că Rusia îşi va muta trupele de la est către regiunea Kursk.

Experţii militari consideră că succesul ofensivei ucrainene va depinde de disponibilitatea rezervelor militare - în oameni şi echipamente - ale ambelor părţi combatante. Ei au avertizat că este posibil ca Federaţia Rusă să reacţioneze rapid, cu un raid de rachete, ceea ce s-a şi întâmplat când forţele aeriene ruse au bombardat în urmă cu două zile centrul Kievului. De altfel, o sursă de rang înalt din sectorul de apărare al Ucrainei a declarat pentru The Sunday Times că se aşteaptă la un atac masiv din partea Federaţiei Ruse cu multe drone, rachete de croazieră şi rachete balistice care să vizeze clădirile administrative din principalele oraşe ucrainene, inclusiv din Kiev.

Amintim că forţele ucrainene au declanşat un atac masiv asupra regiunii Kursk din Federaţia Rusă în 6 august 2024. Confruntări cu trupele ruse au avut loc în apropierea aşezărilor din districtul Sudzhansky din regiunea Kursk - Nikolaevo-Daryino, Guevo, Lyubimovka, Zeleny Shlyakh şi Sverdlikovo. Forţele armate ucrainene au reuşit să avanseze nestingherite zeci de kilometri adâncime pe teritoriul Rusiei, ocupând o zonă vastă în care se află staţia de măsurare a gazelor Sudzha - singura intrare pentru tranzitul gazului rusesc în Europa. Reprezentanţii Gazprom au declarat pentru publicaţia Kommersant că pomparea gazelor prin conducta respectivă nu a fost oprită, dar în regiunea Kursk autorităţile de la Kremlin au instituit starea de urgenţă, fapt ce a dus la peste 125.000 de refugiaţi şi aproape 200.000 de persoane evacuate. În zilele derulării atacului ucrainean, ruşii au acuzat că forţele inamice au bombardat în 11 august, prin intermediul a două drone, un turn de răcire al centralei nucleare de la Zaporozhe, incendiul fiind stins ulterior, dar obiectivul respectiv având nevoie de reparaţii. Autorităţile ucrainene au negat acuzaţia respectivă şi au spus că forţele ruse sunt vinovate pentru incidentul respectiv. Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a declarat că incendiul nu a afectat siguranţa nuclear, deoarece unităţile electrice ale CNE Zaporizhe sunt în regim de oprire, iar turnul de răcire nu era în funcţiune. Potrivit unui comunicat de presă al AIEA, cauza incendiului nu a fost încă stabilită. Experţii AIEA nu au găsit la faţa locului nicio urmă a presupusei drone ucrainene, dar au colectat alte probe care însă nu sunt suficiente pentru a stabili o cauză clară a incidentului.

Opinia Cititorului ( 43 )

  1. “Se pare că, până acum, linia de apărare a lui Smirnov s-a dovedit la fel de fragilă precum celebra linie Maginot, care nu a oprit înaintarea tancurilor germane spre Paris la începutul celui de-al doilea război mondial, în iunie 1940”:-)…linia Maginor nu a fost “fragila” si nu a fost strapunsa de tancurile germane in Iunie 1940…nemtii au ocolit-o prin Belgia si Olanda, asa au ajuns la Paris:-)[...]

    1. Sute de militari rusi luati prizonieri in Kursk. Luptatorii lui Kadirov au fugit mancand pamantul.

      De remarcat cat de civilizat se poarta ucrainenii cu prizonierii si cu civilii rusi.

      Un tanar civil rus care facea live pe Telegram spune: ”M-au legitimat cand au vazut ca ii filmez. L-am intrebat pe ucrainean, si acum ce urmeaza? Mi-a raspuns in gluma, ce sa urmeze, va pregatiti de referendum...” 

      Ati remarcat ce tacere asurzitoare vine dinspre Budapesta in ultimele zile?

      Și ce înseamnă faptul că linia Maginot, în care își punea speranțe întreaga națiune, nu a reușit să oprească tancurile germane? Răspuns: era fragilă, pentru că nu era suficient de lungă, ca să nu permită ocolul prin Olanda și Belgia. În ceea ce privește linia lui Alexei Smirnov, la Kursk, există experți ruși care afirmă că șanțul respectiv nu a fost realizat așa cum trebuie deși s-au băgat o mulțime de ruble în construcția lui, de la bugetul Federației Ruse. Iar pe lângă asta e și mai mic cu 6 kilometri față de lungimea inițială la care se angajase Smirnov.

      Orice escaladare a lui Putin va atrage adevaratele sanctiuni ale Occidentului. Este suficient ca SUA sa sanctioneze provizoriu o banca minuscula din China si din Kazahstan si timp de 6 luni nu mai intra valuta in Rusia.

      Americanii nici macar nu trebuie sa dea cu parul, este suficient sa sanctioneze timp de 6 luni, cu posibilitatea de prelungire, o banca minuscula din regiunea de frontiera a Chinei cu Rusia. In momentul acela ingheata orice transfer de valuta si yuani catre Rusia. China va pricepe ca este doar un avertisment si nu va riposta tocmai pentru ca nu isi doreste o escaladare a sanctiunilor intr-un moment de criza pe piata imobiliara si cand economia ei incetineste.  

      Mai demult am remarcat și altceva.

      O tăcere a Chinei, care demult a înțeles că Puțin a sfeclit o . Și în lumea astea care nu știu decât de argumentul forței asta nu suna a bine. 

      Orban a parasit corabia lui putin. acum se indeparteaza incet, fara valuri

      dar nu poti sa spui ca nu la prevenit pe putin lol, cand i-a zis , in urmatoarele 3 luni situatia se va nasoli, acum e momentul pt un acord de pace.

    Totul are un sfarsit. Chiar si piticul atomic. Tic tac.

    Toti rusii stiu cine-i de vina pt invazia rusiei. putler, care a ajuns ca hitler, din invadator, in invadat. ca asa-i roata istoriei.  

    1. In timpul sedintei televizate, Adolf a inceput sa urle la guvernatorul Alexei Smirnov: ”Tu sa vorbesti despre evacuari si ajutorul umanitar, lasa armata sa vorbeasca despre latimea si lungimea teritoriului pierdut in Kursk”.

      ...

      Ucrainienii nu-s hitler sau napoleon lol, in fapt ucrainienii sunt.. rusi, nu asa spune putin?

      deci, la ei acasa sunt. nu asa spune tot putin? 

      cat despre mancare si benizina, au lasat rusii in spate cand au fugit

      Putin nu suporta sa se faca de ras, la el totul este propaganda si mascarada. Asa ca invazia ucraineana din Kursk si Belgorod doare enorm la domnul Adolf. Inca un cui batut in armura de invincibilitate.

      Inainte de feb.2022 toti credeau pe Putin ca este un mare tacticean, o vulpe vicleana. Intre timp ne-am lamurit cu totii, inclusiv partenerul fara limite Xi Jinping, ca Putin este doar un prostanac sadic care s-a grabit sa muste mana care l-a hranit timp de 20 ani.

      Ce crezi tu ca discuta astazi pensionarii rusi in fata blocului? Dupa rebeliunea lui Prigojin pensionarii rusi au un nou subiect fierbinte, mareata armata rusa se face de ras si comandantii ei in frunte cu Putin sunt incompetenti...

      Pot sa dea din gura la televizor si propagandistul Soloviov si doamna curde fier Magarita Simonian ca nu-i mai crede nimeni...

      ...

      problema de imagine e finala pt un dictator.

      Gingis-han!

      Ce tare e Rusia, aproape ca Corea de Nord! :

      Serghei, wake up! 

    Teritoriul nu e mare, , maxim o mie de km ,dar e un teritoriu care nu va fi cedat de Ucraina până nu cedează și Rusia terirtorii ocupate , ceea ce e nasol. Oricum mutarea luptelor , pe teritoriul rus e o mare reușită pt Putin

    Sunt SUTE de mii de ruși care pleacă cu bagajele de acasă , ceea ce a jenibil pt Putin care a declanșat o operațiune specială bla-bla că sa apere Rusia de ...Ucraina.

    1. Pe lângă asta, mi am amintit că FEDERATIA rusa are niste mici republici musulmane, pe lângă Cecenia. Și acolo pot apărea surprize ,peste noapte.

      ...

      nu cred ca zelenski si-a propus sa ia toata rusia. doar tot cam atat cat au ocupat rusii in ucraina.

      ideea e facem schimb, pleci tu , plec si eu , fiecare cu casa lui.  

      ...

      În istorie niciodată bagă cremenali în uitare. :

      Ucrainenii nu pot fi surprinși de gerul siberian. : 

    Asa a inceput si Manstein in iunie 1943, in tromba, dar rusii au contraatacat si l au silit sa se retraga spre...Kiev! Istoria e un sfetnic bun cui ii place cartea...

    1. A, daca rsuii îs pregătiți sa moara cu ,încă zeci de mii , da. Să vadă ce e războiul , că până acum au luptă cu ceceni, psucariasi, recruți din zone sărace și arme de la distanță.

      Ia să meargă la război și tinerii din marile orașe , ia să aibă și ei sute de mii de strămutați , sa vedem, e faina operațiunea specială?

      Scuza mă că întreb, cina a atacat acum prima data Rusia sau inamicul.? 

      ...

      ...

      numai sa nu devina permanenta vacanta in kursk.

      in plus cat poti sa tii 200.000 de oameni in corturi? cu hrana spalati toalete si etc. sunt batrani, copii ce faci esti nebun, nu poti sa-i tii cu lunile departe de casa, iata e deja saptamana. 

      cand tot ce ai de facut e sa semnezi o pace cu Ucraina.

      Ucrainenii vor închide complet rușnacii din Sud-Estul Ucrainei.

      Rușii au mai ocupat estul Europei și tot lângă Siberia au rămas.

      Dacă tot îți plăcea cartea, citește-o până la capăt. : 

    Hai Zele că se poate. Moscova așteaptă mercenarii ukr cu flori ca pe niște eliberatori. Limba rusă e de fapt ucraineană veche:))

    Propagandistii și prostimea sunt în delir. Mai ceva decât în timpul asaltului raposatului Prigojin Rogojin al trupei Wagner. 

    Păpușarii ar trebui să declanșeze o nouă plandemie mondială cu isteria de rigoare și războiul s-ar termina brusc, așa cum s-a încheiat și cu covideala odată cu acest război fratricid pus la cale de anglo-americani.  

    Trăiască Zele. Trăiască Monkey Pox :))

    1. ...

      deci rusii sunt de fapt niste ucranieni dc vorbesc ucrainiana veche? adica ruseste ?

      Lasă vă vin cecenii sau ce prostii mai debitam înainte de medicație. :

      Io cred ca tu plangi la filmele de comedie!

    Daca Zele Cuceritorul e pe cale sa obtina asemenea "succesuri" militare, atunci de ce e neras si abordeaza o figura de parca nu i-a reusit un sketch la tele? Si de ce la Kiev nu e lume in strada cu flori si lautari pentru a sarbatori victoria împotriva 'invadatorului'? E ceva care nu corespunde in ecuatia asta. Vad ca dezinformarea e bine instalata in UE, de la vest la est, fara nici o exceptie.

    1. Da, am vazut “entuziasmul patriotic” mujic la anuntarea mobilizarii partiale:-)…rupeau granitele…dar in directia opusa:-). Si nici Putler nu era zambitor cand recunostea “operatiunea militara speciala” ucrainiana:-). Mai nou prin “Moskva” te aresteaza pentru simplul fapt ca ai haine in culorile galben-albastru…saracii mujici, ce cosmaruri au:-)…”Totul decurge conform planului”:-)

      Nu stiam la care postare sa-ti raspund. M-am hotarat ca la a doua, ca tot aia e. Scrii ca fugeau mujicii, dar nu spui nimic despre zecile de mii de ucrainieni care trec ilegal granitele de vest!

      E aceasi postare, aplicatia a “inghetat” pentru o clipa si am vazut mesajul repetat…dar e OK pentru voi mujicii ca oricum “prindeti greu si uitati repede”:-)

    va frigeti in butoane bag seama ????????

    Toate comentariile marcate ca fiind eliminate conform Regulamentului apartin unuia si aceluias propagandist pro-rus, antisemit si anti-roman care are interdictie de doi ani sa posteze pe site-ul BURSA, ii sint sterse postarile regulat, iar el nu inceteaza sa revina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb