Bloomberg: Analiştii mizează pe faptul că Băncile Naţionale din Polonia şi România vor menţine dobânzile nemodificate

R.S.
Bănci-Asigurări / 4 aprilie

Bloomberg: Analiştii mizează pe faptul că Băncile Naţionale din Polonia şi România vor menţine dobânzile nemodificate

Banca Naţională a Poloniei ar urma să menţină, astăzi, nemodificată dobânda de referinţă la 5,75%, în timp ce Banca Naţională a României va amâna momentul la care ar urma să demareze un ciclu de relaxare, păstrând şi ea dobânda la 7%, susţin toţi economiştii intervievaţi de Bloomberg.

În timp ce guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapinski, a exclus posibilitatea reducerii dobânzilor până la finele anului, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a semnalat că banca centrală ar putea să se alăture altor bănci centrale din regiune prin reducerea costului creditului, încă din luna mai, potrivit Bloomberg.

Factorii de decizie de la Banca Naţională a Poloniei evaluează efectul majorării TVA la alimente şi al plafoanelor de preţuri la energie asupra inflaţiei, care ar putea să revină pe creştere la finele acestui an. Chiar şi aşa, unii membri ai comitetului de politică monetară au spus că reducerile de dobândă nu ar trebui excluse, conform sursei citate.

În schimb, factorii de decizie de la Bucureşti văd un spaţiu de manevră mai amplu după ce presiunile fiscale din România i-au determinat să se abţină de la reduceri de dobândă. România are a doua cea mai ridicată dobândă de politică monetară din regiune, după cea din Ungaria, şi în continuare una dintre cele mai ridicate inflaţii din Uniunea Europeană - 7,2%, relatează Bloomberg.

"Banca Naţională pregăteşte terenul pentru un ciclu prudent de relaxare în viitor", a declarat economistul ING, Stefan Posea, care mizează pe o reducere până la 6% la finele anului. Cu toate acestea, Stefan Posea crede că oficialii de la BNR se vor uita cu atenţie la ceea ce fac omologii lor de la Varşovia, "deoarece ar fi greu de imaginat ca dobânda BNR să coboare sub cea din Polonia", informează sursa precizată.

Având în vedere că inflaţia în Polonia a coborât semnificativ în luna martie, până la 1,9%, Adam Glapinski ar urma să fie întrebat dacă îşi menţine declaraţiile anterioare conform cărora costul creditului nu se va modifica în viitorul apropiat, notează Bloomberg.

În schimb, Guvernul de la Bucureşti are dificultăţi în a ţine sub control deficitul bugetar, care este prognozat să ajung la 5% din PIB în acest an. De asemenea, în România vor avea loc patru rânduri de alegeri în acest an şi există solicitări pentru majorarea salariilor şi a pensiilor, scrie sursa precizată.

Decidenţii de la Bucureşti au redus prognoza de inflaţie pentru acest an la 4,7%, de la 4,8% anterior, dar au lansat un avertisment cu privire la riscurile electorale şi cele fiscale combinate cu incertitudinile geopolitice, mai transmite Bloomberg.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asteptam intersectarea intre dobanda centrala si dobanda comerciala..sa sara ceva artificii...

    Anu asta si anu din fata tot ani de Misery Index sunt... deci mai avem pana ne racorim nitel. 

    Dar imi plac tupeul politicienilor ce picteaza din vorbe "roz" si in rest e mult "maro"... 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb