Bloomberg: FMI prognozează că Europa de Est va devansa, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă

T.B.
Macroeconomie / 3 mai

Bloomberg: FMI prognozează că Europa de Est va devansa, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă

La aproape patru decenii de la colapsul Uniunii Sovietice, standardele de viaţă din ţările care au ieşit de pe orbita URSS pentru a se alătura Uniunii Europene urmează să le devanseze pe cele ale ţărilor din sudul blocului comunitar, transmite Bloomberg.

Potrivit celor mai recente prognoze ale Fondului Monetar Internaţional, venitul per capita, ajustat în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, va fi mai mare în Slovenia decât în Italia în anul 2029. Tot după acest indicator, Lituania va fi la egalitate cu Italia şi Polonia nu va fi cu mult în urmă, conform sursei.

Această modificare va fi o îndeplinire a promisiunii făcute ţărilor care au aderat la UE în anul 2004, că se vor apropia de statele mai bogate din vest. Procesul nu a avut loc atât de rapid pe cât se preconiza, în condiţiile în care convergenţa a suferit numeroase amânări, începând de la perioada volatilă a anilor 1990 şi până la criza financiară globală din 2008 şi criza datoriilor care a urmat, potrivit sursei menţionate.

Este posibil ca şi cele mai recente progrese să fie rezultatul unor trenduri care nu au fost avute în vedere de planificatorii economici. În timp ce noile state membre din Europa Centrală şi de Est au văzut cum Produsul lor Intern Brut a crescut semnificativ, graţie investiţiilor străine şi accesului la piaţa şi fondurile UE, fenomenul de convergenţă a fost ajutat şi de creşterea mai lentă din Italia, transmite agenţia de presă citată.

Îmbunătăţirea standardelor de viaţă începe să dea roade. Migraţia muncitorilor care căutau salarii mai mari în alte ţări a început să se inverseze. Guvernele din regiune speră de asemenea că economiile lor mai mari se vor traduce şi într-o putere politică mai mare, în contextul în care fac lobby la Bruxelles pentru lucruri precum majorarea cheltuielilor cu apărarea, notează Bloomberg.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. FMI se inseala. Din doua motive:

    Estul nu are companiile proprii cu care realizeaza acel PIB-PPP per capita. Lanturile vestice (inclusiv italiene) il realizeaza si repatriaza profitul.

    Si alt motiv este ca pe masura ce PIB-PPP se va apropia de vest, atunci fondurile de coeziune vor disparea si din contra, Estul va incepe sa fie contribuitor net la bugetul CE, nu vestul ca acum. Banii se vor intoarce in Vest. 

    1. Nu prea intelegi ce este PIB-ul. Este totalitatea valorii adaugate create intr-o economie intr-un an. Nu are importanta daca valoarea adaugata e creata de o companie cu capital local, sau cu capital strain. Nu are importanta nici daca compania straina isi repatriaza profitul, sau il reinvesteste local. Valoarea adaugata e deja creata.

      PIB-ul se poate calcula prin mai multe metode: prin productie; prin venituri; prin cheltuieli. Indiferent ce metoda alegi, rezultatul trebuie sa fie acelasi.

      Repatrierea profitului apare la calcului Venitului National Brut. Venitul național brut (VNB) este egal cu PIB plus veniturile din restul lumii minus plățile de venit către restul lumii. 

    nu stiu nivelul de trai, dar cu siguranta la inflatie si preturi suntem campionii Europei

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb