Fondul suveran al Qatarului a repatriat aproximativ 20 de miliarde de dolari pentru sprijinirea băncilor ţării şi atenuarea efectului boicotului condus de Arabia Saudită, informează Bloomberg.
Amintim că, anul trecut, vecinii Qatarului au tăiat relaţiile cu această ţară argumentând această măsură prin faptul că Doha susţine formaţiunea teroristă Al-Qaida, gruparea Statul Islamic şi Frăţia Musulmană, considerată "teroristă" de către Egipt şi unele ţări din Golf. Ţările care nu mai au relaţii cu Qatarul sunt Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Bahrain, Yemen şi Libia.
Potrivit celui mai recent prospect de obligaţiuni al ţării, văzut de Bloomberg, Autoritatea de Investiţii din Qatar, care are active de aproximativ 320 de miliarde de dolari, a plasat fondurile repatriate la creditorii locali după declanşarea crizei diplomatice, iar injectarea acestor lichidităţi a venit în condiţiile în care aproape 30 de miliarde de dolari din depozitele nerezidenţilor au părăsit băncile din Qatar.
Injecţiile de numerar au fost coordonate de Ministerul Finanţelor şi Autoritatea de Investiţii din Qatar, conform prospectului. Banca centrală a ţării a relaxat, de asemenea, un plafon al creditelor bancare, introdus în 2014, şi intenţionează să schimbe definiţia depozitelor astfel încât să includă instrumente de îndatorare pe termen lung, scrie prospectul.
Băncile din Qatar, care au primit deja cereri de finanţare în sumă de 200 de miliarde de dolari pentru Cupa Mondială din 2020, au fost lovite de decizia vecinilor săi de a tăia legăturile, în iunie 2017.
Qatar, cel mai mare exportator mondial de gaz natural lichefiat, se bazează în mare măsură pe numerarul şi depozitele străinilor - în special pe cele ale ţărilor din Consiliul de Cooperare al Golfului.
Luni, Qatarul a lansat o serie de întâlniri cu investitori în produse cu venit fix, planificând prima vânzare de obligaţiuni în dolari din ultimii aproximativ doi ani. Oficialii se întâlnesc cu investitori în SUA şi Marea Britanie, iar guvernul lucrează împreună cu "Credit Suisse" şi "Deutsche Bank", dar şi alte bănci, pentru oferta care ar putea include titluri pe cinci ani, 10 şi 30 de ani, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
Autoritatea de Investiţii din Qatar - al nouălea mare fond suveran din lume, potrivit Sovereign Wealth Fund Institute, deţine participaţii în firme internaţionale - de la traderul internaţional de materii prime Glencore la banca britanică Barclays. Fondul şi-a vândut acţiunile la "Veolia Environnement" din Franţa în martie, pentru aproximativ 622 milioane de dolari, înstrăinarea venind la câteva luni după ce şi-a redus participaţiile la producătorul american de bijuterii "Tiffany & Co." şi banca elveţiană "Credit Suisse".