BM: DEŞI EXPANSIUNEA VA ÎNCETINI ÎN MULTE STATE UE, Creşterea economică a României se va intensifica în 2008

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iunie 2008

Statele UE10 (Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia) se adaptează relativ bine contextului financiar global turbulent, preţurilor ridicate şi în continuă creştere ale energiei şi produselor alimentare, inflaţiei globale, precum şi pers­pectivei unei creşteri economice anemice pe pieţele mature, în special în zona euro, anunţă cel mai recent Raport economic periodic UE10 al Băncii Mondiale. Potrivit documentului, deşi se preconizează o încetinire a expansiunii economice în cele mai multe state UE, în anul 2008, ritmul general se menţine destul de robust. "Mai mult decât atât, creşterea economică va rămâne, în mare, neschimbată anul acesta în Bulgaria şi Polonia, şi se va intensifica în Ungaria şi România", notează raportul.

Cătălin Păuna, senior economist în cadrul Biroului Băncii Mondiale din România, este de părere că economia noastră este într-o uşoară supraîncălzire şi va consemna o creştere de peste 7% anul acesta, în special datorită cererii interne.

În primul trimestru din 2008, România a înregistrat o creştere economică record de 8,2%.

Reprezentaţii Băncii Mondiale susţin că ritmul de creştere economică din ţara noastră s-ar putea tempera în a doua parte a anului, comparativ cu primul trimestru, în special ca urmare a calmării evoluţiei exporturilor şi a posibilei încetiniri a ascensiunii sectorului construcţiilor.

Autorii raportului mai susţin că expansiunea robustă a PIB-ului a redus rata şomajului în regiunea UE10. Însă, ei subliniază că dezechilibrele tot mai mari din piaţa muncii generează presiuni salariale considerabile şi alimentează inflaţia, accentuând nevoia de creştere a productivităţii şi a ofertei din piaţa muncii. 

Raportul Băncii Mondiale arată că principalul risc pentru economiile din regiune este inflaţia, care a crescut substanţial, pe fondul majorării continue, la nivel global, a preţurilor alimentelor şi energiei.

Reprezentanţii Băncii Mondiale concluzionează că, pe termen scurt, cele mai importante provocări pentru statele UE10 sunt înăsprirea condiţiilor de creditare, creşterea preţurilor mărfurilor, inflaţia şi presiunile salariale. Pe termen lung, aceste economii vor trebui să susţină creşterea productivităţii, să îmbunătăţească flexibilitatea economică, să-şi crească forţa de muncă şi să consolideze stimulentele pentru producţia agricolă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb