BM: Investiţiile străine realizate în România au creat mai puţină valoare adăugată decât cele locale

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 octombrie 2011

Valoarea adăugată creată de companiile străine din România este mai mică decât cea a firmelor locale şi cea mai scăzută din Europa Centrală, ceea ce arată că investiţiile străine nu au contribuit prea mult la economia naţională, a declarat ieri Donato De Rosa, senior economist Banca Mondială. "Şi firmele româneşti, şi cele străine din România sunt mai puţin productive decât în alte ţări din Europa, dar firmele locale au înregistrat o creştere a productivităţii mai rapidă decât companiile străine. Asta înseamnă că investiţiile străine realizate în sectoare mature din economia românească au produs cea mai mică valoare adăugată din Europa Centrală (Cehia, Polonia, Slovenia, Estonia, n.r.)", a spus De Rosa, citat de Mediafax.

De Rosa a arătat, în acelaşi timp, că există atât interpretări pozitive ale evoluţiei productivităţii şi a valorii adăugate a firmelor româneşti comparativ cu cea a companiilor străine, cât şi negative.

"Partea pozitivă este că firmele străine au fost un model pentru cele autohtone şi în acelaşi timp au avut un efect de antrenare a mediului economic. Partea negativă este că firmele străine nu au contribuit prea mult la economia naţională", a adăugat De Rosa.

Potrivit datelor prezentate de Banca Mondială, creşterea anuală a valorii adăugate produsă de firmele străine din România a fost între 2003 şi 2008 de doar 2,6%, în timp ce pentru companiile locale creşterea a fost de 5,9%. În aceste condiţii, firmele locale au avut a doua cea mai mare creştere a valorii adăugate în perioada analizată din regiune, fiind depăşite doar de companiile din Polonia, cu 7,1%. Pe de altă parte, firmele străine din România au avut cea mai redusă creştere anuală a valorii adăugate din Europa Centrală, cele din Cehia (4,3%), Polonia (12,4%), Slovenia (10,1%) şi Estonia (2,9%) înregistrând rate superioare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb