"BNP Paribas", amendată cu 8,9 miliarde dolari în SUA

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 iulie 2014

"BNP Paribas", amendată cu 8,9 miliarde dolari în SUA

Banca nu va mai putea derula anumite tranzacţii în dolari, timp de un an

"BNP Paribas" SA, cea mai mare bancă din Franţa, a recunoscut, în cadrul unui acord cu autorităţile americane, că este vinovată de conspiraţie la încălcarea sancţiunilor care interzic tranzacţiile cu Sudanul, Cuba şi Iranul, şi a acceptat să plătească o amendă record de 8,9 miliarde dolari. Astfel, BNP scapă de urmărirea penală.

"BNP a depus eforturi serioase ca să ascundă tranzacţii interzise, să şteargă urmele şi să înşele autorităţile americane", a declarat procurorul general al Statelor Unite, Eric Holder, adăugând: "Aceste acte constituie o încălcare gravă a legilor americane".

Conform anunţului Departamentului american al Justiţiei, valoarea amenzii propriu-zise este de 8,83 miliarde de dolari, la care se adaugă cheltuieli de judecată de 143 de milioane de dolari, astfel că totalul pe care trebuie să-l platească BNP este de 8,9 miliarde de dolari. Amenda este cea mai mare impusă vreodată de Statele Unite unei bănci străine.

În urma înţelegerii la care a ajuns cu Justiţia din SUA, "BNP Paribas" nu va mai putea derula anumite tranzacţii în dolari, timp de un an. BNP va beneficia de o perioadă de graţie de şase luni ca să instituie sisteme alternative de plată astfel încât să-şi păstreze clienţii. Interdicţia privind tranzacţiile cu dolari va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2015, după care BNP va realiza aceste operaţiuni prin părţi terţe.

"BNP Paribas" face parte din două reţele de compensare (clearing) a operaţiunilor cu dolari: Fedwire Funds Service şi Clearing House Interbank Payments System. Majoritatea băncilor prezente în SUA sunt membre ale Fedwire, iar Clearing House are numai 50 de bănci membre. Cele care nu fac parte din vreo reţea îşi derulează tranzacţiile prin una dintre instituţiile de credit membre.

Banca Franţei a informat că "BNP Paribas" poate face faţă amenzii şi interdicţiei primite în SUA. În acelaşi timp, BNP consideră că amenda nu va avea impact asupra capacităţilor sale operaţionale sau de afaceri.

În primul trimestru dPreşedintele rus Vladimir Putin acuză Statele Unite că au şantajat Franţa să renunţe la contractul de vânzare a navelor de război Mistral Rusiei, oferind reducerea amenzii record de 8,97 miliarde de dolari impusă BNP, conform Bloomberg.

"Ştim despre presiunile exercitate de partenerii noştri americani asupra Franţei, să nu livreze Rusiei nave Mistral. Ştim şi că au sugerat că, dacă francezii nu vor livra navele, vor scăpa în linişte de sancţiunile împotriva băncii sau cel puţin acestea ar fi reduse", le-a spus Putin unor diplomaţi ruşi, la Moscova, fără să menţioneze numele "BNP Paribas". in 2014, "BNP Paribas" a obţinut un profit de 1,67 miliarde euro, cu 5,2% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013. Câştigul înainte de taxe a scăzut, însă, cu 3,7%, la 2,55 miliarde euro.

În trimestrul întâi, vânzările BNP s-au cifrat la 9,91 miliarde euro, în scădere cu 0,6% faţă de acelaşi interval din 2013.

Autoritatea de reglementare financiară din Elveţia, FINMA, anunţă că investighează angajaţii locali ai "BNP Paribas" după ce banca franceză a recunoscut că a încălcat sancţiunile SUA împotriva Sudanului, Cubei şi Iranului, folosindu-se de Geneva ca să-şi ascundă neregulile.

FINMA vrea să afle modul în care banca franceză a utilizat divizia din Geneva ca să ascundă tranzacţiile în numele entităţilor sudaneze, inclusiv transferul de dolari şi furnizarea de tranzacţii de schimb valutar sau scrisori de credit în numele clienţilor.

Conform FINMA, BNP Geneva a încălcat "grav" obligaţia sa de a identifica, limita şi monitoriza riscurile ce le implicau tranzacţiile cu partenerii din ţările sancţionate de SUA.

BNP este una din cele mai mari bănci din Elveţia, cu 1.700 de salariaţi şi patru birouri la Geneva, Zürich, Basel şi Lugano.

Preşedintele rus Vladimir Putin acuză Statele Unite că au şantajat Franţa să renunţe la contractul de vânzare a navelor de război Mistral Rusiei, oferind reducerea amenzii record de 8,97 miliarde de dolari impusă BNP, conform Bloomberg.

"Ştim despre presiunile exercitate de partenerii noştri americani asupra Franţei, să nu livreze Rusiei nave Mistral. Ştim şi că au sugerat că, dacă francezii nu vor livra navele, vor scăpa în linişte de sancţiunile împotriva băncii sau cel puţin acestea ar fi reduse", le-a spus Putin unor diplomaţi ruşi, la Moscova, fără să menţioneze numele "BNP Paribas".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb