BNR A SCOS UN PISTOL CU APĂ PENTRU A STINGE VÂLVĂTAIA Tiparniţa nu poate repara dezastrul lăsat în urmă de politicile economice din ultimele decenii

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 martie 2020

Tiparniţa nu poate repara dezastrul lăsat în urmă de politicile economice din ultimele decenii
Călin Rechea

În ziua în care întrebam în BURSA când va porni tiparniţa şi Banca Naţională a României, instituţia monetară a statului nostru a publicat un comunicat de presă referitor la deciziile adoptate în şedinţa extraordinară de politică monetară, printre care se afla şi achiziţia titlurilor de stat de pe piaţa secundară prin tipărire.

Din păcate, pentru acest program de relaxare cantitativă nu a fost comunicată nici valoarea achiziţiilor şi nici perioada de aplicare, ceea ce arată că Banca Naţională nu cunoaşte dimensiunea problemei şi nici nu are încrederea în eficienţa tiparniţei.

Poate că acesta este şi motivul pentru care s-a omis şi un aspect deosebit de important privind transparenţa, respectiv publicarea cel puţin săptămânală a operaţiunilor din cadrul programului de relaxare cantitativă.

Principiul transparenţei ocupă, de exemplu, un loc important la nivelul Băncii Centrale Europene, chiar dacă programele sale de relaxarea cantitativă, inclusiv cel mai recent, PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), utilizează argumente juridice foarte "contorsionate" pentru a "dovedi" că nu încalcă principiile de bază ale tratatelor europene.

În Decizia 2020/440 a BCE, publicată recent în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, se arată că "Eurosistemul va publica săptămânal valoarea contabilă agregată a titlurilor deţinute în cadrul programului PEPP". De asemenea, în Articolul 6 se mai arată că "Eurosistemul va publica lunar achiziţiile nete lunare şi achiziţiile nete cumulate".

De ce nu este posibilă o astfel de transparenţă şi la Banca Naţională a României, mai ales că evitarea stabilirii unor limite de sumă sau de timp poate susţine ideea greşită a salvării prin tipărire nelimitată?

Din nefericire pentru autorităţi, în economie nu are sens noţiunea de nelimitat. "Cuvântul "nelimitat' este doar un instrument de comunicare", scrie economistul spaniol Daniel Lacalle, referindu-se la ultimele decizii ale Federal Reserve. Lacalle subliniază că nu există program de relaxare cantitativă nelimitat în Statele Unite, deoarece "limitele sunt impuse de încrederea şi cererea pentru dolari".

Astfel de limite există, cu atât mai mult, şi pentru încrederea în moneda noastră naţională, mai ales pe fondul unei încrederi foarte reduse în autorităţi.

În urma deciziei BNR, randamentele titlurilor de stat au înregistrat scăderi semnificative, la fel cum a înregistrat şi principala dobândă de pe piaţa monetară interbancară. Randamentul obligaţiunilor de 10 ani a scăzut cu aproape 25% faţă de maximul ultimilor doi ani, de 6,14%, până la 4,64%, în timp ce dobânda ROBOR 3M a scăzut cu circa 20%, până la 2,57% (vezi graficul).

Este aceasta o "măsură" a succesului băncii centrale? Nici pe departe. De aici până la menţinerea sustenabilă a dobânzilor la un nivel scăzut mai este cale lungă. Motivul este simplu: creşterea explozivă a riscului de credit, pe fondul unor perspective teribile pentru deficitul bugetar şi "performanţa" unei economii distorsionate de politicile prociclice ale guvernului şi băncii centrale.

Tendinţa de reducere a randamentelor pentru titlurile de stat se află, oricum, sub un mare semn de întrebare, pe fondul deţinerilor masive la nivelul investitorilor externi.

Conform ultimului raport privind structura datoriei publice de la Ministerul de Finanţe, pentru 31 decembrie 2019, titlurile de stat emise pe piaţa internă erau deţinute de sistemul bancar în proporţie de 45,7%, în timp ce clienţii nerezidenţi deţineau 19,3%, iar fondurile de pensii private 19,4%.

Clienţii nerezidenţi deţineau 19,1% din titlurile de stat denominate în lei, cu o valoare nominală de circa 32,12 miliarde de lei. Vânzările forţate din aceste portofolii, pe fondul căutării cu price preţ a ieşirilor dintr-o monedă profund slăbită, pune presiuni extraordinare de creştere asupra costurilor de finanţare ale statului, dat şi asupra deprecierii monedei naţionale.

Este posibil ca tiparniţa BNR să "faciliteze" aceste ieşiri, fără înregistrarea unor pierderi prea mari pentru investitorii străini.

Tiparniţa BNR mai oferă şi un ajutor semnificativ pentru sistemul bancar, deoarece limitează scăderea preţului obligaţiunilor guvernamentale în lei sau poate determina chiar creşterea acestuia şi permite evitarea marcării la piaţă a unor pierderi semnificative, mai ales că aceste titluri au pondere de risc zero.

În condiţiile în care există, totuşi, limite pentru dimensiunea portofoliului de obligaţiuni guvernamentale în bilanţul băncilor, "preluarea" acestor titluri de către Banca Naţională, în schimbul unor lei proaspăt "tipăriţi", nu face decât să creeze "spaţiu" pentru noile credite acordate statului, un spaţiu care trebuie să compenseze retragerea investitorilor străini.

Nevoia de "spaţiu" este foarte mare chiar acum pentru guvern, în condiţiile în care valoarea obligaţiunilor scadente în aprilie 2020 este de circa 9,27 miliarde de lei, iar scadenţele cumulate din octombrie 2020 sunt de 9,32 miliarde de lei.

Pe lângă tiparniţa BNR, "valoarea" obligaţiunilor emise de guvernul României ar trebui să fie susţinută şi de ridicarea pragului de deţinere pentru fondurile de pensii din Pilonul II.

Conform unui comunicat de la ASF, fondurile de pensii pot investi în titluri de stat peste pragul anterior de 70% pentru o perioadă temporară de un an.

Dar ce se va întâmpla atunci? Vor fi adoptate noi reglementări care să anuleze efectele negative ale rebalansării portofoliilor, respectiv creşterea costurilor de finanţare ale statului pe fondul vânzărilor semnificative de obligaţiuni guvernamentale?

Într-o declaraţie preluată de presa financiară, vicepreşedintele ASF, Dan Armeanu, a precizat că "pandemia COVID-19 afectează creşterea economică pe termen scurt", iar "efectele pandemiei acţionează simetric, atât pe partea de cerere cât şi pe partea de ofertă, ceea ce va alimenta spirala de scădere a activităţii economice, conducând spre o posibilă recesiune".

Din păcate, acesta este doar un alt exemplu al "delirului" autorităţilor. Oare ce înseamnă "termen scurt" în concepţia vicepreşedintelui ASF? Un orizont între cinci şi zece ani? Oare chiar este aşteptată, din nou o revenire a PIB-ului sub forma literei "V" sau, cel puţin, în formă de "U"?

Da, este grea trezirea la realitate după "consumul" exagerat al unor viziuni de "dezvoltare" populate de zâne şi "praf magic", însă orice amânare se poate dovedi catastrofală pentru economia ţării noastre.

Revenirea la "normalitatea" dinaintea crizei nu este posibilă, deoarece normalitatea nu înseamnă creştere economică pe baza unor politici monetare şi fiscale iresponsabile.

Mai există, apoi, şi uriaşul semn de întrebare referitor la "soarta" datoriilor contingente ale statului pentru programul Prima Casă. Oare cât pot fi ignorate efectele pierderii locurilor de muncă, cu efect dramatic asupra solvabilităţii debitorilor "atraşi" în acest program?

Poate că a învăţat şi Banca Naţională a României să "mânuiască" tiparniţa, dar acest lucru nu ajută la nimic, în condiţiile în care vom asista, cel mai probabil, la schimbări structurale cu adevărat epocale la nivelul economiei globale. În aceste condiţii, este greu de crezut că banii ieftini, dobânzile negative sau tiparniţele care funcţionează la capacitate maximă vor mai avea vreun rol.

Analistul american Martin Armstrong scria recent pe blogul său că "nicio cantitate de bani injectată în economie nu poate inversa tendinţa, atâta vreme cât nu există încrederea oamenilor în viitor".

Din păcate, domeniul "construirea încrederii în viitor" pare să fie total străin autorităţilor "noastre". De fapt, singura lor "competenţă" în deceniile de tranziţie, după cum a arătat-o valul de emigranţi, care acum se întorc, a fost "distrugerea prin orice mijloace a încrederii în viitor".

"Soluţia" găsită de BNR, pornirea tiparniţei, confirmă înţelepciunea marelui scriitor Ernest Hemingway, care spunea odată că "Primul panaceu pentru o naţiune prost administrată este inflaţia monedei; al doilea este războiul. Ambele aduc o prosperitate temporară; ambele aduc ruina permanentă. Dar amândouă sunt refugiul oportuniştilor politici şi economici".

Românii au supravieţuit pe aceste meleaguri în ciuda numeroaselor perioade în care au fost conduşi de domnitori proşti sau ticăloşi.

De ce? Deoarece capacitatea "domnitorilor" de a face rău nu era amplificată de puterea "tiparniţei". Aceasta a fost folosită de conducătorii din anii "90 şi a "reuşit" o extraordinară subminare a coeziunii societăţii româneşti, care este departe de "vindecare".

Acum tiparniţa este folosită din nou, sub o formă "modernă", iar supravieţuirea noastră ca naţiune este la mila bunului Dumnezeu.

"Primul panaceu pentru o naţiune prost administrată este inflaţia monedei; al doilea este războiul. Ambele aduc o prosperitate temporară; ambele aduc ruina permanentă. Dar amândouă sunt refugiul oportuniştilor politici şi economici".

Ernest Hemingway

--------------------

"Nicio cantitate de bani injectată în economie nu poate inversa tendinţa, atâta vreme cât nu există încrederea oamenilor în viitor".

Martin Armstrong

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Se va întâmpla asta:

    1.câteva luni bune bugetarii vor încasa salarii babane pe card, neoferind NIMIC la schimb (excepție medici, deși și acolo pe fond de harababură mai bine nu comentam) 

    Vor acumula lei si iar lei, care îi vor cheltui la un moment dat, când vor ieși din bârlog pe ..bunuri importate. 

    2.privatii vai de capul lor, si așa erau mai prost plătiți ca bugetarii 

    3.cand va trece criza munți de valută vor aspira spre Europa si ultimii tineri muncitori ,care încă nu au plecat

    Si la anul tot așa.. 

    1. Si atunci o sa ramana ei cu tara lor ne pis...... pe ea de coasta, ma asteapta coasta de azur :)

      Noua ordine mondiala nu are nevoie de privati de marime mica (IMM-uri) are nevoie doar de sclavi. Asa ca, pleci de la premise gresite, neintelegand momentele istorice pe care le traim.

    Pai pana acum tiparnita era cauza dezastrului acum politicile economice sunt cauza? Toate articolele erau impotriva bancilor centrale si acum bancile centrale nu pot repara efectele politicilor economice. Deci cum e pana la urma?

    1. Stimate prietene,asa cum bine ai inteles si tu,citind articolele lui Rechea,orice om logic poate vedea ca acest asa zis jurnalist face propaganda! Aproape in toate articolele lui a critica bancile centrale pt ca tiparesc bani,iar acum le critica pt faptul ca au intarziat sa porneasca tiparnita! In ultimele decenii,in Romania a guvernat mafia psd,pe care nu a criticat-o pentru politicile economice dezastruase!! Oare este normal dl Rechea?

    sintem guvernati de 30 de ani numai de politicien hoti si mincinosi. Se vede clar din emigratie si din cum arata km 0 al Bucurestiului, la 2 pasi de Casa Poporului care nu se shimba decit in rau de 30 de ani. Noroc ca a facut un facelift Apa Nova la Fintina principala.

    Nu cred căvvom vedea vreodată un articol în care dl Rechea să ne spună ce ar trebui să facă autoritățile din România și de aiurea. Dar în mod concret, nu cu citate din clasici.

    1. Exact aici este problema! Ai pus punctul pe i! De foarte multe ori,citind articolele lui Rechea,in care acuzä sistematic pe guvernatorii bancilor centrale si pe institutiile europene pt toate problemele noastre,i-am cerut sa ne prezinte solutii! Nu vom citi niciodata in articolele lui despre propuneri concrete,realiste! Pacat pt ziarul bursa! Apreciez si respect munca tuturor celor care lucreaza la acest ziar,mai putin pe Rechea!

      Vezi ca tocmai ..relaxarile monetare au permis populismul politicienilor si corupția, care sunt mai greu de făcut dacă trebuie să ai bugete echilibrate

      Exact aceeasi aberatie a spus si Rechea intr-un alt articol! Consideri ca bancile centrale nu trebuie sa intervina pt a ameliora situatia grea in care se afla economia? Tu crezi ca austeritatea nu naste populisti? Nu gandesti logic! Tocmai populistii sunt cei care striga in gura mare si acuza BCE si UE ca aplica austeritate si ca nu permit tarilor membre sa se imprumute cu nemiluita! Pe ce planeta traiesti?

      Da ma, băncile centrale aplica austeritatea cu dobânzi negative de un deceniu

      Bine că e Rechea si cu mine prost si voi deștepții de la băncile centrale o să salvați lumea  

    Mai cu subiect si predicat, acest articol ne spune cum BNR va asigura, ca si in 2008-2009 fuga capitalurilor straine afara din tara, cumparand obligatiunile care zac in portofoliile bancilor. Bancile vor face rapid rost de bani pentru perioada urmatoare cand vor credita, din nou, la dobanzi mari, un stat pus pe chituci de criza.

    Asta inseamna cresterea semnificativa a taxelor in 2-3 ani si impozit progresiv pe tot ce misca, pentru refacerea echilibrelor bugetare. Tot acest mecanism este creat, ati ghicit, in favoarea bancilor si marilor capitaluri.  

    Dar.. in opinia generala, teoriile conspiratiei sunt simple povesti de adormit copiii...  

    Exista un grafic mult mai interesant decat cele prezentate, pe care nu-l pot posta aici.

    E cel in care ne uitam cand a facut indicele american DJIA minimul istoric in 2009 si in care putem observa cand l-a facut pe cel din 2020 adica la fix 11 ani...  

    A drku memorie a pietelor financiare are virusul asta... E fascinant cum s-a trezit el din morti, nu cu o mutatie genetica (care la om apare in mii de ani) ci ... cu o tulpina nou noutza..  

    Autorul greseste un pic.Ce s ar fi dorit?BNR sa stea pe margine ca in 2008, iar roborul sa ajunga la 9% ?Asta e trendul mondial acum.Bine ca a facut o!Chiar ma mir ca a reactionat asa repede de data asta.Si se pare deocamdata,salutar.Sa vedem ce urmeaza.Ca vin vremuri cu adevarat grele.

    1. Eu am mai fost milionar, in anii 90 -2005, stiu cum e...:)

    Pana la urma, cam toate bancile, fondurile de investitii, alte entitati ale marilor capitaluri si-au dat seama singure ca, decat sa cumpere titluri de stat emise de un stat falimentar, mai bine cumpara actiuni din bursa, la pret de nimic, dobandind astfel controlul absolut asupra economiei.

    Pentru ca, in faza in care ne aflam, chiar nu conteaza valoarea activelor ci sa pui mana pe ele si sa le poti controla, iar prin acest act, accesul liber la resurse.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb