BNR: Activele financiare ale administraţiilor publice au crescut cu 4,2 puncte procentuale, în primul trimestru din 2024

R.S.
Bănci-Asigurări / 11 iulie

BNR: Activele financiare ale administraţiilor publice au crescut cu 4,2 puncte procentuale, în primul trimestru din 2024

Activele financiare ale sectorului instituţional Administraţii publice, exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB), au crescut cu 4,2 puncte procentuale în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la 26,8%, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.

Potrivit sursei citate, evoluţia ascendentă a fost determinată de majorarea semnificativă a stocului participaţiilor şi acţiunilor/unităţilor fondurilor de investiţii, cu 1,8 puncte procentuale, până la nivelul de 10,2% din PIB.

Stocul disponibilităţilor de natura numerarului şi depozitelor a crescut (+29,4%), atingând un nivel de 7,6% din PIB, pe fondul încasării sumelor rezultate din emisiunile de titluri de natura datoriei ale Ministerului Finanţelor, în special pe piaţa externă.

Creanţele financiare din categoria alte conturi de primit (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe) s-au majorat cu 1,1 puncte procentuale, până la nivelul de 6,6% din PIB.

Creditele acordate de administraţiile publice au ajuns la un nivel de 2,3% din PIB (în creştere cu 0,2 puncte procentuale comparativ cu trimestrul I 2023), pe fondul plăţilor în avans efectuate pentru echipamentele militare.

Angajamentele financiare ale administraţiilor publice, exprimate ca pondere în PIB, s-au majorat cu 7,8 puncte procentuale, ajungând la 56,6% la finele trimestrului I 2024. Această evoluţie a fost determinată în principal de majorarea stocului titlurilor de natura datoriei (+5 puncte procentuale în perioada analizată, până la 38,4% din PIB), ca urmare a emisiunilor de obligaţiuni lansate de Ministerul Finanţelor pe piaţa internă şi externă, în vederea finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei guvernamentale.

Creditele guvernamentale angajate au înregistrat o majorare de 25,7% în valoare nominală, faţă de trimestrul I 2023, pe seama emisiunilor de titluri de stat nenegociabile destinate populaţiei din cadrul programului Tezaur, însă în termeni relativi, au crescut cu 0,9 puncte procentuale, până la nivelul de 7,6% din PIB.

O tendinţă similară a consemnat şi stocul altor conturi de plătit, care a atins un nivel de 9,7% din PIB, în creştere cu 1,8 puncte procentuale faţă de primele trei luni din 2023, pe seama înregistrării fondurilor externe nerambursabile.

Sectorul administraţiilor publice a înregistrat un necesar net de finanţare de 1,8% din PIB în trimestrul I 2024 şi de 1,7% din PIB în trimestrul I 2023. Administraţia centrală a consemnat un necesar net de finanţare de 2,3% din PIB (comparativ cu 2,1% din PIB în T1 2023), administraţiile locale au înregistrat o capacitate de finanţare de 0,4% din PIB (0,3% din PIB în trimestrul I 2023), iar administraţiile de securitate socială au prezentat o capacitate netă de finanţare de 0,2% din PIB (0,1% din PIB în primul trimestru din 2023), potrivit BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb