Tratatul de la Roma este actul de naştere al Comunităţii Europene. La 25 martie 1957, în piaţa Capitoliului din Roma, reprezentanţii Franţei, Republicii Federale a Germaniei, Italiei, Belgiei, Olandei şi Luxemburgului au semnat Tratatul de instituire a Comunităţii Economice Europene. Pentru a marca importanţa încheierii Tratatului de la Roma pentru istoria recentă a Europei, în conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 10 mai 2007, o monedă din argint, dedicată aniversării a 50 ani de la semnarea Tratatului de la Roma.
Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele: valoare nominală - 10 lei; formă - rotundă; titlu - 999/1000; calitate - proof; greutate - 31,103 grame; diametru - 37 mm; margine - zimţată.
Aversul conţine, în centru, harta Uniunii Europene, în dreapta stema României şi sub ea inscripţia "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI" sub hartă, iar la exterior, în partea superioară stângă, inscripţia circulară pe două rânduri "UNIUNEA EUROPEANĂ - 2007".
Reversul prezintă, în centru, pagina cu semnături a Tratatului de la Roma, suprapusă peste desenul pavajului pieţei Capitoliului din Roma, pavaj desenat de Michelangelo şi inscripţiile "EUROPA" şi "50 ANI"; la exterior, în partea superioară şi inferioară, inscripţiile "TRATATUL DE LA ROMA" şi "25 MARTIE 1957".
Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile cuprind şi două file cu rol de certificat de autenticitate a emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi a Casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.
Tirajul emisiunii este de 500 exemplare, iar preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 125 lei. Preţul de vânzare al monedei nu include şi preţul cutiei de prezentare.
Monedele din argint, dedicate aniversării a 50 ani de la semnarea Tratatului de la Roma, au putere circulatorie pe teritoriul României.
Grafica monedelor din argint este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint din emisiunea dedicată aniversării a 50 ani de la semnarea Tratatului de la Roma, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.