BNR descurajează investiţiile în Bitcoin

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 februarie 2018

BNR descurajează investiţiile în Bitcoin

Agustin Carstens, Banca Reglementelor Internaţionale: "Monedele digitale - «o combinaţie de bulă speculativă, schemă piramidală şi dezastru ecologic»"

Banca Naţională a Româ­niei clasifică monedele virtuale, precum Bitcoin, drept active speculative, extrem de volatile şi riscante, menţionând că descurajează orice fel de implicare în legătură cu acestea, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entităţile care oferă servicii de investiţii sau de tranzacţionare a acestor monede, potrivit unui comunicat al băncii.

Acesta arată: "În contextul evoluţiei schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Naţională a României îşi întăreşte poziţia exprimată prin comunicatul emis în martie 2015, când atrăgea atenţia asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede. Banca Naţională a României semnalează o creştere a interesului populaţiei faţă de monedele virtuale, în special Bitcoin, atât din perspectiva deţinerii şi tranzacţionării acestora, cât şi ca afacere. Pe fondul lipsei reglementărilor şi a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum şi a diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare şi reputaţionale la nivelul deţină­torilor".

Totodată, având în vedere creşterea exponenţială din ultima perioadă a preţului majorităţii monedelor virtuale, şi a fluctuaţiilor foarte mari înregistrate de acestea pe perioade foarte scurte, instituţia clasifică monedele virtuale drept active spe­culative, extrem de volatile şi riscante.

"În scopul evitării manifestării ris­cului reputaţional la nivelul instituţiilor de credit, Banca Naţională a României, în calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entităţile care oferă servicii de investiţii sau de tranzacţionare a acestor monede. Banca Naţională a României va continua să monitorizeze evoluţia schemelor de monede virtuale din perspectiva manifestării unor potenţiale riscuri asupra sistemului financiar, cu menţiunea că, în prezent, datorită volumelor foarte mici, aceste scheme nu reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii financiare din România", se mai spune în comunicat.

BRI: "Băncile centrale trebuie să fie pregătite pentru a interveni şi a contracara riscurile create de monedele digitale"

Băncile centrale trebuie să fie pregătite pentru a interveni şi a contracara riscurile create de monedele digitale, precum bitcoin, care au devenit o "combinaţie de bulă speculativă, schemă piramidală şi dezastru ecologic", a apreciat marţi Agustin Carstens, director general la Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), informează The Wall Street Journal, potrivit Agerpres.

"Există argumente solide pentru o intervenţie a autorităţilor. Aceste active pot da naştere la îngrijorări cu privire la protecţia consumatorilor şi investitorilor. Autorităţile relevante au datoria de a educa şi proteja inves­titorii şi consumatorii şi trebuie să fie pregătite pentru a acţiona", a declarat Agustin Carstens la un eveniment organizat la Universitatea Goethe din Frankfurt. "Simbolurile digitale private care se pretind a fi monede nu trebuie să submineze încrederea în băncile centrale", a apreciat Carstens, care nu a sugerat însă care sunt măsurile concrete care ar trebui luate.

Agustin Carstens, fost guvernator al Băncii Centrale a Mexicului, este ultimul dintr-un şir de decidenţi care s-au pronunţat împotriva monedelor digitale, după ce bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, a cunoscut o apreciere spectaculoasă de peste 1.000% în 2017. În acest an însă, bitcoin a pierdut aproape două treimi din valoare, ajungând sub pragul de 6.000 de dolari de la 19.000 de dolari în decembrie.

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a declarat şi el luni că monedele digitale ar trebui privite drept active foarte riscante, adăugând că BCE analizează riscurile potenţiale pentru băncile din zona euro. Anterior, Randal Quarles, director de reglementare la Rezerva Federală americană declara şi el că monedele digitale ar putea reprezenta o provocare serioasă la adresa stabilităţii financiare dacă ar fi adoptate la scară largă.

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este considerată "banca centrală a băncilor centrale". BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb