BNR emite trei monede la centenarul naşterii lui Mircea Eliade

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 martie 2007

Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, începând cu data de 26 martie, o monedă din aur, o monedă din argint şi o monedă din tombac cuprat dedicate centenarului naşterii lui Mircea Eliade, a informat, vineri, un comunicat al băncii centrale.

Tirajul emisiunii este de 750 de exemplare, câte 250 de monede din fiecare metal.

Moneda din aur are valoarea nominală de 100 lei, o greutate de 6,452 grame, un diametru de 21 milimetri şi marginea zimţată. Aversul (faţa) monedei conţine, în centru, valoarea nominală "100 LEI", deasupra, stema României, iar dedesubt, anul de emisiune "2007" şi inscripţia "ROMANIA". Reversul prezintă, în centru, portretul lui Mircea Eliade, iar la exterior, inscripţia circulară "MIRCEA ELIADE" şi anii între care a trăit, 1907-1986, despărţiţi printr-un element floral, se precizează în comunicat.

Moneda din argint are valoarea nominală de 5 lei, o greutate de 15,55 grame, un diametru de 30 milimetri şi marginea zimţată Aversul şi reversul au aceleaşi caracteristici ca şi moneda din aur, cu excepţia valorii nominale, care este "5 LEI".

Moneda din tombac cuprat are valoarea nominală de 1 leu, o greutate de 23,25 grame, un diametru de 37 milimetri şi marginea zimţată. Aversul şi reversul au aceleaşi caracteristici ca şi monedele din aur şi argint, cu excepţia valorii nominale, care este "1 LEU".

"Fiecare monedă, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată în limba română, engleză şi franceză. Broşura cuprinde şi două file cu rol de certificat de autenticitate a emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi a casierului central", se menţionează în comunicat.

Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România (OSIM), iar falsificarea sau contrafacerea acestor monede constituie o infracţiune. Monedele din aur, argint şi tombac cuprat dedicate centenarului naşterii lui Mircea Eliade vor fi puse în circulaţie prin sucursalele băncii centrale din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş, precizează BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb