BNR păstrează dobânda cheie

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 august 2011

BNR păstrează dobânda cheie

Pe termen mediu, riscurile privind inflaţia persistă

Banca Naţională a Româ-niei (BNR) a rămas consecventă şi a menţinut dobânda cheie la 6,25%, cât şi nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută, confirmând aşteptările analiştilor, potrivit deciziilor Consiliului de Admi-nistraţie (CA) al BNR, din şe-dinţa de ieri.

"Conduita politicii monetare vizea-ză astfel menţinerea unui ansamblu al condiţiilor monetare reale în sens larg adecvat ancorării ferme a anticipaţiilor inflaţioniste şi consolidării convergenţei ratei inflaţiei către ţintele stabilite pe termen mediu", se arată în comunicatul BNR.

Perspectiva inflaţiei pe termen scurt s-a îmbunătăţit, ca urmare a disipării efectului de runda întâi al majorării taxei pe valoare adăugată, a calmării tensiunilor pe pieţele internaţionale ale produselor alimentare şi a unui preconizat impact favorabil al ofertei agricole interne, în linie cu anticipările BNR.

Totuşi, Banca Centrală atenţionează că, pe termen mediu, riscurile privind perspectiva inflaţionistă rămân semnificative. Sursa acestor riscuri o reprezintă calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate, volatilitatea fluxurilor de capital, în contextul posibilelor evoluţii ale crizei datoriilor suverane din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, precum şi incertitudinile privind comportamentul preţurilor internaţionale ale materiilor prime, se arată în comunicat.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut, în iunie, la 7,93% de la 8,34%, în luna mai, ca rezultat al reducerii preţurilor volatile ale alimentelor. În schimb, rata anuală a inflaţiei de bază, măsurată prin CORE2 ajustat, s-a menţinut la nivelul de 4,7%, nivel înregistrat încă din luna aprilie a acestui an. Decelerarea inflaţiei a fost frânată de inerţia propagării şocurilor adverse anterioare şi de prezenţa unui efect de bază pe segmentul alimentelor procesate.

Creditarea corporaţiilor este modestă

Oficialii BNR susţin că deşi producţia industrială şi exporturile au avut rezultate pozitive, creditarea pe segmentul corporate a rămas modestă.

"Potrivit celor mai recente date statistice, producţia industrială şi exporturile şi-au continuat trendul ascendent. Cu toate acestea, deficitul de cerere agregată persistă, iar revigorarea creditului acordat sectorului privat, centrată pe segmentul corporaţiilor, rămâne modestă şi în contextul accentuării riscurilor legate de evoluţia crizei datoriilor suverane din zona euro, dar şi al unor semnale privind o relativă încetinire a redresării economice în această zonă", se arată în comunicat.

Oficialii BNR susţin că, în contextul persistenţei riscurilor privind prelungirea crizei datoriilor suverane, aplicarea consecventă a angajamentelor asumate de autorităţile din România în cadrul acordurilor de finanţare convenite cu instituţiile internaţionale, în special a celor privind consolidarea fiscală şi corelarea evoluţiei salariilor şi a productivităţii muncii, este esenţială pentru asigurarea redresării pe baze sănătoase a economiei româneşti în cadrul procesului de convergenţă nominală şi reală.

"În aceste condiţii, continuarea atitudinii prudente a politicii monetare este necesară nu numai pentru a răspunde riscurilor semnificative ce rămân la adresa inflaţiei, ci şi eventualităţii unei volatilităţi sporite a fluxurilor de capital vizând economiile emergente", se arată în comunicat.

Banca Centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

CA al BNR a analizat şi a aprobat, ieri, Raportul trimestrial asupra inflaţiei, care urmează să fie prezentat publicului la 8 august. Următoarea şedinţă a CA al BNR, dedicată politicii monetare, va avea loc în data de 29 septembrie 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb