BNR reduce rata dobînzii de politică monetară la 14,5%

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 martie 2005

Consiliul de Administraţie al BNR menţine ţinta de inflaţie de 7% pentru anul 2005

Banca Naţională a României a hotărît, la sfîrşitul săptămînii trecute, să reducă rata dobînzii de politică monetară la nivelul de 14,5%. De asemenea, Consiliul de Administraţie al BNR men-ţine ţinta de inflaţie de 7% pentru anul 2005, reiterînd şi trecerea pînă la 30 iunie la etapa următoare a liberalizării contului de capital, în pregătirea aderării la Uniunea Europeană, informează un comunicat de presă al BNR.

În şedinţa din 12 martie 2005, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a analizat evoluţiile recente din economia reală şi din sectorul financiar şi monetar, precum şi perspectivele acestora pentru anul în curs. În mod deosebit au fost abordate evoluţiile legate de ultimele etape de liberalizare a contului de capital şi implicaţiile acestora asupra situa-ţiei macroeconomice în general şi asupra pieţei financiare ro-mâ-neşti în special.

Analiza a reliefat cu deosebire consolidarea procesului de dezinflaţie. Creşterea preţurilor în luna februarie a fost de 0,6%, ceea ce menţine rata cumulată a inflaţiei pe 12 luni sub 9%. Efectele remanente ale majo-ră-rii deficitului bugetar în lunile noiembrie şi decembrie 2004, creşterea accentuată a veniturilor disponibile ale salariaţilor şi societăţilor comerciale în ultimele luni, precum şi tendinţa de scădere nominală a dobînzilor la depozite bancare au fost compensate de performanţa bună a bugetului consolidat în primele luni ale anului, de creş-terea producţiei, a productivită-ţii muncii, precum şi de tendin-ţa de apreciere a cursului valutar. În aceste condiţii, deşi majorarea preţurilor la energie şi creşterea accizelor pentru alinierea la standardele Uniunii Europene vor avea un impact temporar negativ asupra preţurilor la consumator, Consiliul de Administraţie al Băncii Na-ţionale apreciază că ţinta pentru inflaţie, de 7% în 2005, este realistă în condiţiile menţinerii unui mix de politici economice adecvat şi ale îndeplinirii obiectivelor asumate prin calendarul aderării la Uniunea Europeană.

În acest context, în urma consultărilor tehnice cu reprezentanţii Comisiei Europene, care au avut loc la Bruxelles, la 10 martie, Consiliul de Adminis-tra-ţie al Băncii Naţionale a definit conţinutul măsurilor de salv-gardare ce pot fi impuse în cadrul procesului de finalizare a liberalizării progresive a tranzacţiilor de capital, acestea ur-mînd a fi transpuse în reglementări ale BNR. Măsurile de salvgardare ar putea fi activate în situaţia apariţiei unor fluxuri excesive de capital pe termen scurt, dacă magnitudinea lor ar genera dezechilibre ale balanţei de plăţi sau ar conduce la perturbări severe ale politicii monetare şi de curs, reflectate în special în variaţii substanţiale ale lichidităţii interne.

Analiza evoluţiilor recente de pe piaţa bancară a reliefat o tendinţă de scădere a randamentelor oferite la licitaţiile BNR de atragere a excesului de lichiditate în lei. Această tendinţă se justifică în măsura în care piaţa bancară validează evoluţia inflaţiei interne şi se poziţionează pe paliere consistente cu etapa următoare a liberalizării tranzacţiilor de capital. Totuşi, avînd în vedere necesitatea men-ţinerii consistenţei între politica monetară antiinflaţionistă şi liberalizarea tranzacţiilor de capital, Consiliul de Administraţie a decis să păstreze o abordare prudentă în reducerea ratei dobînzii de politică monetară, pe care a stabilit-o la 14,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb