Leul s-a apreciat semnificativ, în a doua parte a şedinţei interbancare de vineri, iar paritatea a coborât sub 4,3 lei/euro, în timp ce la deschiderea şedinţei cotaţiile se situau peste 4,32 lei/euro, pe fondul vânzărilor de valută.
Unii analişti consideră că aprecierea leului a fost susţinută de investitorii care şi-au marcat profituri şi de ordinele comerciale, dar alţii suspectează că Banca Naţională a României (BNR) a intervenit în piaţă pentru a aprecia leul.
"Evoluţia pozitivă a principalelor pieţe de capital favorizează evoluţia leului dar aceasta s-ar putea să nu fie suficientă ca să compenseze situaţia locală descurajatoare", spun analiştii ING Bank, adăugând că, cel mai probabil, leul va avea o tendinţă de depreciere.
"Nivelul de 4,35 lei/euro continuă să pară probabil în următoarele şedinţe", apreciază analiştii citaţi.
Posibila intervenţie a BNR, prezumată de analişti, vine după ce Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a atras, joi, atenţia că scandalul din Parlament are influenţe asupra cursului. "Cursul de schimb are sensibilităţile lui, iar scandalul din Parlament privind votul pentru reducerea TVA la alimentele de bază şi impozitarea pensiilor a depreciat leul în raport cu euro", a declarat domnul Vasilescu.
Consilierul guvernatorului BNR a mai spus, joi: "Dacă acum două zile s-au depreciat celelalte monede din regiune, miercuri a venit rândul leului să se deprecieze".