BNR taie în carne vie ca să menţină inflaţia scăzută

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 august 2005

Banca Naţională a anunţat, ieri, oficial, că a trecut la ţintirea directă a inflaţiei. În acest sens, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărît să unifice rata dobînzii de politică monetară cu cea a dobînzii efective de sterilizare a BNR la nivelul de 8,5% pe an. Această decizie a fost luată pentru a elimina decalajul dintre rata dobînzii de politică monetară (plafonul maxim pentru atragerea de depozite de pe piaţa monetară) şi rata dobînzii efectivă de sterilizare (la care BNR atrage depozite de pe piaţa monetară). Hotărîrea a intrat în vigoare începînd cu ziua de ieri.

Strategia de ţintire directă a inflaţiei are ca obiectiv principal asigurarea şi menţinerea stabilităţii nivelului agregat al preţurilor prin utilizarea tuturor instrumentelor de politică monetară aflate la dispoziţia băncii centrale. În acest context, este necesară o transparenţă sporită şi o consecvenţă a mesajelor de politică monetară, ceea ce face ca rolul de semnal al ratei dobînzii de politică monetară să devină tot mai important.

Consiliul de Administraţie al BNR a aprobat, în şedinţa de politică monetară care a avut loc luni, primul Raport trimestrial asupra inflaţiei, care marchează trecerea oficială la strategia de ţintire directă a inflaţiei. Raportul analizează evoluţia indicatorilor macroeconomici, identifică principalele provocări şi constrîngeri pentru implementarea politicii monetare şi prezintă perspectivele inflaţiei.

CA al Băncii Naţionale consideră că este necesară menţinerea în continuare a unei conduite prudente a politicii monetare, în condiţiile în care sînt anticipate manifestări ale unor presiuni inflaţioniste pe termen scurt, dar şi pentru a minimiza riscul de amplificare a intrărilor de capital cu potenţial volatil.

Raportul trimestrial asupra inflaţiei împreună cu caracteristicile regimului de ţintire directă a inflaţiei şi calendarul şedinţelor de politică monetară ale Consiliului de Administratie al BNR vor fi prezentate publicului într-o conferinţă de presă ce va avea loc în data de 15 august 2005.

După ce pînă acum puteau fi făcute doar speculaţii cu privire la motivele pentru care BNR nu intervine pe piaţa valutară, ieri, o dată cu anunţul oficial de trecere la ţintirea directă a inflaţiei, atitudinea Băncii Naţionale a fost clarificată. Astfel, prioritatea numărul unu a BNR este inflaţia, a cărei ţintă va trebui respectată cu orice preţ. Banca Naţională utilizează deja de cîtva timp unul dintre cele mai la îndemînă instrumente de menţinere a inflaţiei: cursul de schimb. În ultimele zile, în ciuda disperării exportatorilor şi nu numai, BNR a decis să nu intervină pe piaţa valutară, lăsînd liber cursul de schimb. Euro şi-a continuat astfel căderea, ajungînd ieri la 3,4264 RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb