Comasarea alegerilor este ultima "boală" transmisibilă în cadrul partidelor aflate la putere. Dacă în urmă cu un an, USL nici nu voia să audă de comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, propusă de către PDL, acum doreşte să comaseze europarlamentarele cu prezidenţiale. Argumentele pălesc în faţa declaraţiilor de acum şi atunci.
Premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre posibilitatea ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare. El a explicat că organizarea alegerilor prezidenţiale în acelaşi timp cu cele europarlamentare ar asigura o campanie electorală de doar 1-2 luni şi ar evita situaţia în care România s-ar afla în perioadă electorală pe parcursul unui an întreg. "Este o idee, nu e nimic ascuns aici. Preşedintele nu mi-a dat un răspuns, nici nu avea cum aşa, imediat. Examinează ideea", a spus Ponta. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Bogdan Oprea, a anunţat că deocamdată nu există o poziţie oficială: "Domnul preşedinteTraian Băsescu nu are o poziţie oficială pe această temă".
Dar cum stăteau lucrurile în urmă cu 13 luni? În decembrie 2011, Guvernul Boc a adoptat proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi a decis să promoveze actul normativ prin angajarea răspunderii în Parlament. Premierul Emil Boc şi-a argumentat poziţia: "Anul 2012 este un an economic dificil, în care trebuie să evităm orice derapaje cu caracter electoral, care pot periclita situaţia financiară a ţării. Ştim bine că perioadele de campanie electorală sunt perioade în care lumea este mai puţin atentă la ceea ce înseamnă consolidarea economică şi mai mult tentată la practici şi promisiuni populiste şi electorale. Dorim ca, în 2012, să avem mai puţină dezbatere care să producă instabilitate". Preşedintele PSD, Victor Ponta, a răspuns imediat spunând că USL nu va participa la şedinţa Parlamentului în care Guvernul îşi va angaja răspunderea pentru comasarea alegerilor: "De ce să participăm? Ce să ne spună Emil Boc? De ce comasează alegerile? Noi ştim de ce, ca să ne fure". Între timp, punctele de vedere s-au modificat. Inclusiv în PDL. Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat că o cuplare în mai-iunie 2014 a alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare reprezintă un "cadou USL de şase luni pentru Crin Antonescu", fiind problematică din punct de vedere constituţional, deşi ar fi benefică în plan politic: "Reducerea mandatului preşedintelui Traian Băsescu se poate face doar printr-o demisie a acestuia şi nu ştiu dacă asta intră în pactul de coabitare. Mă tem că e doar un joc politic, o reamintire a conflictului între USL şi preşedintele Băsescu. Eu, personal, nu cred că e de susţinut aşa ceva. Cred că trebuie să ne concentrăm atenţia asupra unei reale dezbateri constituţionale". Ieri,vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu a declarat că USL ia în considerare varianta în care alegerile prezidenţiale din 2014 să fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existând ideea la nivelul USL ca preşedintele să-şi preia mandatul mai târziu.Chiţoiu a explicat că numai în momentul în care încep discuţiile pentru modificarea Constituţiei va fi abordată concret posibilitatea unificării celor două tipuri de alegeri: "Bineînţeles că vor avea loc ulterior negocieri cu preşedintele României, dacă este dispus să-şi întrerupă mandatul în luna mai - când vor fi alegerile europarlamentare, pentru că s-au decalat cu o lună la nivel european şi inclusiv în România - sau se va merge pe o formulă să se facă alegerile (prezidenţiale, n.r.) în luna mai şi să se preia mandatul la expirarea mandatului actualului preşedinte".
Alegerile prezidenţiale ar trebui organizate la sfârşitul anului viitor, mandatul şefului statului expirând în decembrie 2014.