• Premierul ar vrea să majoreze salariul minim pe economie
Guvernul va analiza, mâine, recomandările propuse de Banca Mondială în cadrul acordului de finanţare externă, a declarat, sâmbătă, premierul Emil Boc. Domnia sa a precizat: "Am făcut o analiză a stadiului actual al acordului cu Banca Mondială. Marţi, vom avea o reuniune în care vom analiza recomandările propuse de către BM pentru Guvernul României, în cadrul acordului pe care îl avem cu structurile internaţionale".
Potrivit Agerpres, premierul a subliniat că, în discuţia de sâmbătă de la Palatul Victoria, nu a fost abordată posibilitatea ca România să încheie un nou acord de finanţare externă.
Tot sâmbătă, Emil Boc a avut o lungă discuţie şi cu sindicatele, fără a se ajunge la un acord. Astfel, Guvernul va stabili salariul minim pe economie şi va promova legea unitară a salarizării în sectorul bugetar pentru anul 2011 în urma discuţiilor care vor avea loc şi în această săptămână cu partenerii sociali.
După întâlnire, Boc a declarat: "Valoarea salariului minim va fi stabilită printr-o hotărâre de guvern în urma dezbaterilor care vor avea loc săptămâna viitoare (n.r. în această săptămână) cu toate structurile sindicale şi patronale. Imediat, suntem cu prioritate majoră pentru adoptarea salarizării unitare, pentru că de adoptarea ei depinde forma bugetului de stat pentru anul 2011. Săptămâ-na viitoare, aceste lucruri vor fi finalizate".
El a menţionat că valoarea salariului minim pe economie va ţine cont de echilibrul între combaterea muncii ilegale şi necesitatea menţinerii actualelor locuri de muncă: "Salariul minim actual este de 600 de lei. Solicitarea maximală este de 750 de lei. Valoarea finală a salariului minim pe economie va fi stabilită în funcţie de două exigenţe: pe de-o parte să contribuim la eliminarea muncii la negru, printr-o ridicare a salariului minim pe economie, iar, pe de altă parte, de a stabili o valoare a lui care să nu ducă la pierderea suplimentară de locuri de muncă în economie. Trebuie să ţinem cont atât de interesele sindicatelor, cât şi ale patronatelor şi nu în ultimul rând de interesele economiei româneşti".
El a precizat că salariul minim pe economie va creşte faţă de valoarea sa actuală, de 600 de lei.
Şeful Executivului a mai reliefat importanţa folosirii împrumutului extern doar pentru investiţii şi crearea de locuri de muncă, nu pentru consum.
Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) îşi menţine decizia de a organiza un miting de protest pe data de 5 octombrie, după ce sâmbătă premierul Emil Boc a propus un salariu minim de 640 de lei din anul 2011, în timp ce reprezentanţii CSDR au solicitat 750 de lei. Preşedintele CSDR, Iacob Baciu, a declarat: "Cu ocazia mitingului din Bucureşti, la care vor participa 10.000 de oameni, rămâne ca marţi să avem o întâlnire cu ceilalţi colegi din celelalte confederaţii şi după închiderea mitingului rămâne să ne stabilim împreună cu celelalte confederaţii obiectivele comune". În privinţa proiectului legii unitare de salarizare pentru anul 2011, premierul a dispus Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor să reanalizeze coeficienţii de salarizare prioritar pentru sectoarele de Sănătate şi Educaţie, a mai afirmat Baciu.