Bode: Electricitatea nu se scumpeşte, în acest an

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 martie 2012

Bode: Electricitatea nu se scumpeşte, în acest an

Preţul energiei electrice furnizată populaţiei nu va creşte în acest an, a declarat, ieri, Lucian Bode, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, citat de Agerpres: "Este exclusă majorarea preţului energiei electrice furnizată populaţiei. Avem datoria să protejăm populaţia mai ales în această perioadă. Anul acesta preţul la electricitate pentru populaţie nu va creşte. Renunţarea la tarifele reglementate se va face etapizat, astfel încât să asigurăm suportabilitatea pentru consumatorii finali".

Liberalizarea tarifelor la electricitate pentru consumatorii casnici a fost amânată cu doi ani şi se va încheia în 2017, nu în 2015 cum se anunţase iniţial, potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).

"Nu există niciun plan de creştere a costurilor la gaze în 2012. La electricitate, pentru consumatorii industriali, procesul va începe în lunile următoare, iar pentru consumatorii casnici procesul va fi mult mai gradual, într-un calendar care va începe în 2013", a spus, la începutul lui februarie, Jeffrey Franks, şeful Misiunii FMI.

Ministrul Economiei a mai spus că proiectul legii energiei va fi trimis în Parlament în luna martie.

Proiectul de lege vizează renunţarea etapizată la tarifele reglementate pentru clienţii noncasnici, în condiţiile asigurării suportabilităţii acestei măsuri de către consumatori. Propunerea de act normativ stabileşte statutul de independenţă şi autonomie pentru autoritatatea de reglementare în domeniul energiei electrice (ANRE), în acord cu prevederile Directivei europene în acest sens.

Astfel, ANRE poate decide în mod independent cu privire la măsurile care să garanteze o concurenţă efectivă, necesară unei funcţionări corespunzătoare a pieţei de electricitate şi la impunerea de sancţiuni efective, proporţionale şi cu efect de descurajare împotriva operatorilor economici din domeniu care nu respectă obligaţiile legale ce le revin.

Proiectul de act normativ cuprinde prevederi legate de protecţia consumatorilor, în sensul că aceştia trebuie să aibă acces la informaţii corecte şi concrete.

Totodată, clienţii finali pot schimba furnizorul de energie electrică în termen de trei săptămâni, în baza unei proceduri transparente şi pot încheia contracte cu mai mulţi furnizori de energie în acelaşi timp, pentru un singur loc de consum, drept ce le revine exclusiv clienţilor noncasnici de mari dimensiuni, a căror putere maximă aprobată prin avizul tehnic de racordare este stabilită prin reglementările ANRE.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb