Bogdan Aurescu a discutat cu Josep Borrell despre atacul asupra navei Mercer Street

J.P.
Internaţional / 4 august 2021

Bogdan Aurescu a discutat cu Josep Borrell despre atacul asupra navei Mercer Street

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a avut o discuţie cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, Josep Borrell, pe marginea atacului cu dronă navei Mercer Street, în urma căruia şi-au pierdut viaţa un cetăţean român şi unul britanic, precum şi asupra implicaţiilor politice şi de securitate ale acestuia. Josep Borrell a exprimat condoleanţe pentru decesul cetăţeanului român şi a asigurat că Uniunea Europeană este solidară cu România, potrivit unui comunicat MAE, citat de Digi24.

Bogdan Aurescu a reiterat gravitatea incidentului şi "a amintit natura deliberată a atacului, atribuit, în evaluarea României şi a altor parteneri internaţionali, pe baza informaţiilor disponibile, Republicii Islamice Iran", potrivit comunicatului.

În plus, ministrul român "a reiterat condamnarea fermă a atacului împotriva unei ţinte civile, precum şi impactul acestui incident asupra libertăţii de navigaţie în regiune, în conformitate cu dreptul internaţional în domeniu. De asemenea, a prezentat evaluarea părţii române asupra implicaţiilor politice şi securitare ale acestuia".

Bogdan Aurescu a cerut solidaritate din partea Uniunii Europene şi pentru condamnarea publică a acestui incident la nivelul comunităţii internaţionale.

El a mai spus că România va continua coordonarea la nivel bilateral, împreună cu partenerii săi strategici, precum şi demersurile la nivel multilateral, pentru identificarea celor mai adecvate măsuri de răspuns în acest caz, urmând să menţină înaltul oficial european la curent cu aceste evoluţii, se mai arată în comunicat.

La rândul său, "Josep Borrell a exprimat condoleanţe pentru decesul cetăţeanului român şi a evidenţiat gravitatea acestui atac, asigurând că Uniunea Europeană este solidară cu România ca stat membru al Uniunii afectat de incident, urmărind îndeaproape şi activ evoluţiile în acest caz", se încheie comunicatul.

Şi Membrii Alianţei Nord-Atlantice şi-au exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile "destabilizatoare" ale Iranului şi au condamnat atacul asupra tancului petrolier Mercer Street. De asemenea, NATO a transmis condoleanţe României şi Marii Britanii pentru cei doi membri ai echipajului navei (un român şi un britanic), ucişi în respectivul atac.

Statele Unite şi Marea Britanie s-au alăturat Israelului şi au acuzat Iranul că a comis atacul asupra petrolierului din Golful Oman, soldat cu moartea unui marinar român şi a unuia britanic. Washingtonul a anunţat că pregăteşte un răspuns "coordonat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb