Doar 0,06% dintre cetăţenii Republicii Moldova care au încercat să intre în UE, după liberalizarea vizelor, nu au fost admişi, a declarat astăzi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la Bruxelles, adăugând că acesta este un record pozitiv, scriu surse din presă.
Bogdan Aurescu a co-prezidat, alături de secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE francez Harlem Desir, a zecea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM).
După întâlnire, oficialul român a afirmat că Republica Moldova este un "performer principal al Parteneriatului Estic, care poate fie folosită ca argument pozitiv pentru succesul de până acum al acestui parteneriat".
Ministrul Aurescu a detaliat: "Dacă ne referim, spre exemplu, la mobilitate, care ar putea să fie unul dintre rezultatele summit-ului de la Riga (summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga - n.r.), nu putem vorbi decât despre un exemplu şi un «track record» pozitiv al liberalizării vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Din datele pe care le avem doar 0,06% din cetăţenii Republicii Moldova care au încercat să intre în UE nu au fost admişi. În plus, există şi un efect pozitiv în sensul că aproximativ 75.000 de paşapoarte din cele peste 400.000 de paşapoarte biometrice care au fost eliberate de către autorităţile moldovene pentru cetăţenii Republicii Moldova provin din Transnistria. Deci o contribuţie, dacă vreţi, la soluţionarea conflictului transnistrean".
Totodată, oficialul de la Bucureşti a arătat că GAERM a stârnit un interes foarte mare din partea miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, fiind prima reuniune organizată după instalarea noului guvern Chiril Gaburici, de la Chişinău.
"În intervenţia pe care am avut-o am subliniat, pe de o parte, reuşitele din ultimul timp ale Republicii Moldova pe cale europeană, liberalizarea vizelor, regimul de comerţ liber, semnarea acordului de asociere şi începerea implementării acordului de asociere şi de liber schimb şi, pe de altă parte, responsabilitatea care revine actualului guvern de la Chişinău pentru a continua acest parcurs pozitiv. Aşteptările României sunt ca procesul de reformă să continue (...)", a punctat Bogdan Aurescu.