BOGDAN AURESCU, LA FINAL DE MANDAT "Avem nevoie de o politică externă coerentă şi predictibilă"

A.V.
Ziarul BURSA #Politică / 18 noiembrie 2015

"Avem nevoie de o politică externă coerentă şi predictibilă"

Provocările politice şi de securitate cu care se confruntă ţara noastră, atât în vecinătatea estică, cât şi în cea sudică, au determinat diplomaţia română să-şi consolideze viziunea strategică şi capacitatea de mobilizare a componentelor şi resurselor sale, spune, la final de mandat, ministrul de externe Bogdan Aurescu, menţionând că, astfel, România a devenit mai sigură, într-o perioadă complexă.

"Avem nevoie de o politică externă coerentă, eficientă şi predictibilă", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, domnul Aurescu, precizând: "Politica externă trebuie corelată, în materie de obiective şi priorităţi, cu politica de securitate şi apărare. O viziune strategică integrată de politică externă şi de securitate va eficientiza demersurile externe purtătoare de beneficii politice şi/sau economice, al căror succes depinde de coordonarea între instituţiile-cheie din sistemul de siguranţă naţională".

Astfel, spune domnia sa, "putem face ca România să aibă o voce mai puternică, mai hotărâtă, mai demnă în promovarea intereselor naţionale şi respectată pe scena internaţională".

Bogdan Aurescu a prezentat acţiunile diplomatice desfăşurate în anul 2015, afirmând că Ministerul Afacerilor Externe a lucrat la construirea unei centuri de securitate în jurul ţării, care să contracareze şi să înlocuiască centura de instabilitate existentă, pentru că "în jurul celor două organizaţii din care facem parte s-a creat un veritabil coridor de instabilitate, cu multe puncte fierbinţi - de la agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina şi modificarea echilibrului de securitate în regiunea Mării Negre prin ocuparea ilegală şi militarizarea Crimeei, în Est, până la ascensiunea fenomenului terorist, provocarea în creştere a migraţiei ilegale, crizele diverse şi instabilitatea statală, în Sud".

Domnia sa consideră că printre cele mai importante iniţiative ale României au fost, în 2015, cele legate de revizuirea Strategiei de Securitate a UE şi a Politicii Europene de Vecinătate.

Fostul ministru de externe a atras atenţia că cea mai importantă dintre provocările mandatului său a fost cea generată de fenomenul migraţiei, "care va rămâne dosarul actual cel mai sensibil de pe agenda europeană". Domnia sa a declarat: "România a transmis un mesaj clar legat de necesitatea aprecierii şi susţinerii în continuare a eforturilor pe care Balcanii de Vest le întreprind în gestionarea presiunii migratorii pe această rută, inclusiv prin consolidarea sprijinului financiar al UE pentru această regiune, precum şi a statelor vecine Siriei, care au preluat un număr semnificativ de refugiaţi".

Bogdan Aurescu a mai adus în atenţie faptul că prioritatea acţiunii noastre diplomatice trebuie să fie pregătirea adecvată a Summit-ului NATO din 2016, de la Varşovia, inclusiv în ceea ce priveşte aplicarea în continuare a Planului de Acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei. "Diplomaţia română va trebui să acţioneze ca facilitatea antirachetă de la Deveselu, operaţională până la finalul anului, să fie integrată în sistemul NATO antirachetă, astfel încât la Summit-ul din Polonia să putem declara capacitatea iniţială a acestui sistem aliat", a subliniat domnul Aurescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb