BOGDAN AURESCU, MINISTRUL ROMÂN DE EXTERNE: ''Regiunea Mării Negre va ieşi întărită din această criză economică doar cu soluţii comune''

G.U.
Macroeconomie / 25 septembrie 2020

''Regiunea Mării Negre va ieşi întărită din această criză economică doar cu soluţii comune''

Regiunea Mării Negre vă ieşi ''întărită'' din criza economică generată de pandemia de COVID-19 doar dacă există ''soluţii comune'' şi încredere reciprocă, a afirmat ministrul Bogdan Aurescu, la reuniunea informală a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), pe care a prezidat-o astăzi, transmite Ziare.com.

"Regiunea noastră vă ieşi întărită din această criză economică majoră, dacă suntem dispuşi, în ciuda tuturor diferenţelor, să găsim soluţii comune, dacă suntem dispuşi să promovăm o mai bună conectivitate între noi şi în interiorul regiunii, construind încredere în propriile forţe şi în ceilalţi", a spus seful diplomaţiei române.

El a adăugat că aceasta este "cea mai bună" alegere pe care ţările OCEMN o pot face, dacă doresc să creeze o viziune comună a progresului sustenabil în regiunea Mării Negre, "într-un mediu mereu în schimbare, afectat de o criză serioasă, ce prefigurează un lung drum al redresării post-COVID-19".

Aurescu a reconfirmat angajamentul activ al României pentru stimularea cooperării regionale în regiunea extinsă a Mării Negre, consecvent unei agende substanţiale pe dimensiunea economică a cooperării, precum şi ca modalitate de promovare a stabilităţii şi prosperităţii în această regiune de interes strategic pentru Romania, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis.

Potrivit MAE, seful diplomaţiei române a evidenţiat că, în baza acestui angajament constructiv şi ca expresie a responsabilităţii sale la nivel regional, România a decis prelungirea, cu titlu excepţional, a mandatului national de Preşedinţie-în-Exerciţiu şi pentru semestrul al II-lea al anului 2020, ca urmare a obţinerii de către ţara noastră a acordului tuturor statelor membre asupra unei soluţii-pachet de natură să asigure continuitatea presedintiilor în exerciţiu ulterioare.

Demersurile "susţinute" întreprinse de România pentru identificarea unei formule consensuale de asigurare a continuităţii mandatelor viitoare de conducere ale Organizaţiei, începând cu 1 ianuarie 2021, au condus, astfel, la deblocarea impasului instituţional prin agrearea următoarelor Preşedinţii, asumate succesiv de Albania, Georgia şi R. Moldova, arată MAE.

Bogdan Aurescu a susţinut, totodată, valoarea adăugată a cooperării economice interguvernamentale la nivel regional, în sprijinul eforturilor naţionale de redresare socio-economică în urma crizei pandemice. Şeful diplomaţiei române a subliniat că provocările actuale reprezintă un test al solidarităţii şi, implicit, al capacităţii statelor membre OCEMN de cooperare şi coordonare pe palier regional, cu scopul realizării unui răspuns eficient la aceasta criză.

El a evidenţiat şi asistenţa macrofinanciară oferită de UE în sprijinul statelor din Parteneriatul Estic şi Balcanii de Vest, cu obiectivul combaterii pandemiei şi redresării socio-economice, iniţiativă ce reflectă atât solidaritatea UE faţă de statele partenere, cât şi importanţa acordată dezvoltării sustenabile a regiunii Mării Negre.

De asemenea, ministrul Aurescu a menţionat şi sprijinul financiar şi că asistenţa medicală semnificativ pe care România l-a oferit, pe linie bilaterală, unor state membre OCEMN, precum Republica Moldova.

Pe dimensiunea cooperării la nivelul OCEMN, Bogdan Aurescu a indicat importanţa necesităţii formulării unor priorităţi de acţiune inovatoare în cadrul organizaţiei şi a eficientizării coordonării între statele membre în vederea gestionării consecinţelor socio-economice ale pandemiei la nivel regional, prin încurajarea schimbului de bune practici sau prin lansarea unor formate mai flexibile de cooperare.

Ministrul de Externe a reconfirmat sprijinul "continuu" al României pentru dezvoltarea pragmatică şi flexibilă a interacţiunii OCEMN - UE, care contribuie la consolidarea dimensiunii comune de acţiune în regiune vizând implementarea de proiecte concrete în domenii sectoriale, prin valorificarea oportunităţilor oferite de politicile, iniţiativele şi instrumentele financiare alocate de UE pentru dezvoltarea sustenabilă la Marea Neagră.

El a accentuat relevanţa pentru regiune a impulsionării cooperării pragmatice iniţiate în cadrul Agendei Maritime Comune la Marea Neagră şi a Agendei Strategice de Cercetare şi Inovare la Marea Neagră, documente adoptate la Bucureşti, în mai 2019, pe perioada Preşedinţiei romane a Consiliului UE.

În concordantă cu priorităţile de agenda ale Preşedinţiei-în-Exerciţiu române privind impulsionarea interacţiunii OCEMN - UE, la reuniunea informală a Consiliului Ministerial a participat şi comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, care a prezentat activităţile Comisiei Europene în planul cooperării concrete cu OCEMN.

La reuniune au mai participat miniştrii Afacerilor Externe din Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Moldova, Federaţia Rusa şi Republica Turcia şi adjuncţi ai miniştrilor de Externe din Grecia, Georgia, Albania, Bulgaria, Serbia şi Ucraina, informează Ziare.com.

Dezbaterile din cadrul Consiliului Ministerial informal s-au concentrat asupra modalităţilor în care OCEMN poate raspunde eficient şi coordonat pe dimensiunea regională de cooperare în vederea gestionării implicaţiilor socio-economice ale crizei generate de pandemia de COVID-19. Reuniunea a reprezentat, deopotrivă, şi un moment de bilanţ de etapă al principalelor activităţi şi iniţiative ale Preşedinţiei-în-Exerciţiu a României la OCEMN pe parcursul primului semestru al acestui an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Va ieși întărită pe drku, vorbește gura fără voi...

    Fiecare e pe turta proprie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb