BOGDAN BADEA, PREŞEDINTELE DIRECTORATULUI HIDROELECTRICA: ''Furnizorii de energie fac speculaţii pe bursă şi refuză să cumpere electricitate mai ieftină, pe termen lung''

G.U.
Companii #Energie / 13 octombrie 2021

''Furnizorii de energie fac speculaţii pe bursă şi refuză să cumpere electricitate mai ieftină, pe termen lung''

Furnizorii de energie ai clienţilor casnici refuză să încheie contracte pe termen lung cu producătorii, la preţuri mai mici, şi preferă să cumpere de pe platformele bursiere pe termen scurt, cu preţuri mari, speculative, a afirmat, astăzi, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, transmite Agerpres.

Acesta a fost audiat în Comisia parlamentară de anchetă privind preţul energiei şi a fost întrebat de un membru al comisiei dacă este adevărat că producătorii nu scot la vânzare cantităţi suficiente de energie.

Este vorba despre o declaraţie a unui reprezentant al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Cristian Culea, care a afirmat, săptămâna trecută, că furnizorii nu au de unde să cumpere energie pe termen lung.

"Am văzut cu surprindere acea declaraţie şi nu sunt de acord cu ea", a răspuns Badea.

Potrivit acestuia, compania pe care o conduce a scos mereu la vânzare energie în contracte forward pe bursa de energie OPCOM, însă lucrurile stau exact invers faţă de cele prezentate de AFEER, adică furnizorii sunt cei care nu vin să cumpere.

"Tot timpul Hidroelectrica a scos energie la tranzacţionare. Din păcate, de mai mulţi ani observăm un fenomen: marii furnizori, cei cu mulţi clienţi, nu cumpără acea energie şi se duc în pieţele speculative de tip PZU (piaţa pentru ziua următoare - n.r.), unde preţurile sunt extrem de mari. Aceasta în condiţiile în care această energie se putea achiziţiona din timp, la preţuri mult mai mici", a afirmat Badea.

Acesta a subliniat că energia mai ieftină, pe care o vinde Hidroelectrica pe termen lung, este cumpărată de traderi care apoi o vând mai scump în PZU.

"Cumpărători sunt traderii care speculează orice fel de variaţie din PZU şi vând mai departe către furnizori", a arătat oficialul Hidroelectrica.

Bogdan Badea a precizat că au fost anulate licitaţii prin care Hidroelectrica voia să vândă 4,55 TWh de energie cu livrare în 2021, pentru că nu a venit nimeni să cumpere aceste cantităţi, în condiţiile în care preţul mediu al acestei energii era 255 lei pe MWh. Spre comparaţie, preţul din aceste zile din PZU depăşeşte 1.000 de lei pe MWh.

"Dacă s-ar fi cumpărat această cantitate pentru consumatorii finali, poate n-ar fi trebui să se simtă o variaţie atât de mare la consumatorul final în acest an", a completat el.

Săptămâna trecută, Cristian Culea, membru în boardul director al AFEER, a arătat că cei trei mari producători de electricitate - Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Oltenia - nu vin cu energie în piaţă pentru a răspunde la ofertele de cumpărare ale furnizorilor, ceea ce duce la scumpiri.

"Furnizorii vor să cumpere energia la preţul pieţei, dar volumele puse în vânzare de producători sunt mai mici şi pe termene mai scurte faţă de anul trecut. E uimitor că la acest preţ producătorii nu produc la capacitatea maximă, este un semn de întrebare. De asemenea, este de mirare că la acest preţ încă importăm energie", a susţinut Culea.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Asta si pentru ca ANRE doarme in papuci , cu ajutor de la baietii destepti = si sponsorii electorali sau personali de bine, "invizibili" .

    1. nu doarme , saboteaza intentionat

      Bani gramada, raspundere 0, combinatii dubioase, activitate 0, personal ....

      ANRE

      sa tot lucrezi la asa ceva! 

    Golanii furnizori mai mici dar și unii mari nu vor sa plătească în avans sume mari pe contracte la termen. Erau învățați de pe vremea lui Petrov ca iau energie ieftină de la Hidro și o plătesc după ce o vând. ANRE și acum le tine partea: eu am reclamat Restart Energy ca mi-au crescut prețul din contract cu preț fix și ei mi-au răspuns ca pot să-mi schimb furnizorul...

    De ce nu pot cumpăra clienți casnici energie direct de la producători?

    Până la urmă ce sens are OPCOM? A devenit terenul de joc al speculatorilor din domeniul energetic, iar statul a fost cel care a creat această platformă. Iar Statul caută acum vinovații speculațiilor.

    1. Poti cumpara, nu stiu daca se merita timpul pierdut cu actele necesare.

      Incearca sa faci contract cu Hidroeectrica Furnizare, sa vezi, poti?

      Iti raspund la emailuri, pana cand trebuie sa faci contract. Dupa aceea nu mai raspund. 

      Daca ai pile faci contract, daca nu, nu. 

      Asa ca nu-l cred pe nenea asta de la Hidroelectrica. 

      El poate sa scoata cantitati imense de energie, care sunt peste capacitatea furnizorilor, atat din punct de vedere financiar, cat si al necesarului lor si normal ca nu cumpara nimeni.

      Departe de mine sa fiu avocatul speculantilor de furnizori (in fapt nici nu le vad rostul), dar Hidroelectrica are tot interesul sa creasca pretul, ca sa aiba profitul mai mare 

      Am asteptat cam 5-6 luni dupa trimiterea documentelor catre Hidroelectrica ca sa primesc contractul. Pretul final in jur de 0.62kWh, pret fix, contract pe 1 an. Nu pot spune daca sunt locuri unde a mers cu pile dar in cazul meu s-au miscat doar foarte incet.

      Am asteptat cam 5-6 luni dupa trimiterea documentelor catre Hidroelectrica ca sa primesc contractul. Pretul final in jur de 0.62kWh, pret fix, contract pe 1 an. Nu pot spune daca sunt locuri unde a mers cu pile dar in cazul meu s-au miscat doar foarte incet.

    E PRODUS DE ,, PARLAMENT " PRIN ENTITĂȚILE MONOPOL PE CARE LE PĂSTOREȘTE : ANRE , CONSILIUL CONCURENȚEI , ANPC + MINISTERUL ENERGIEI ....

    1. totusi anpc este singurul mohican care mai misca in aceasta haita de pradatori si tradatori

      Haosul pe piata energiei este creat de catre Ministerul Energiei, cel mai toxic ministru Virgil Popescu. Dupa mine locul lui este la canal. Si mai este unul vinovat CSAT al carui presedinte este Klaus.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb