BOGDAN CHIRIŢOIU: "2018 va fi un an foarte interesant pe zona ajutoarelor de stat"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 20 aprilie 2018

Preşedintele Consiliului Concurenţei: "Dacă reuşim să restructurăm Oltchim, vom avea o reţetă de succes pentru celelalte companii de stat aflate în atenţia CE"

Acest an se anunţă a fi unul foarte interesant pe zona ajutoarelor de stat, a anunţat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul conferinţei de prezentare a raportului autorităţii pe 2017.

Domnia sa a menţionat că, în 2018, se va lucra la restructurarea unor companii de stat care se află în situaţii dificile, precizând: "În domeniul ajutorului de stat, este de notat faptul că s-au făcut paşi decisivi în vederea finalizării unui caz marcant de restructurare industrială, respectiv Oltchim. Suntem foarte aproape să finalizăm tranzacţia de la Oltchim, iar dacă reuşim cu acest combinat, atunci vom avea o reţetă de succes pentru celelalte cazuri care se află în atenţia Comisiei Europene. Restructurarea Oltchim poate reprezenta un model de urmat în cazuri precum CFR Marfă, Complexul Energetic Hunedoara, Compania Naţională a Uraniului". La CFR Marfă, în urmă cu câţiva ani, s-a dorit ştergerea datoriilor la stat, pentru privatizarea companiei. Statul şi-a îndeplinit jumătate din strategie - a şters datoriile -, iar privatizarea nu a mai fost efectuată, a atras atenţia Bogdan Chiriţoiu.

Printre altele, domnia sa a subliniat: "Consiliul Concurenţei are rolul important de gardian al intereselor consumatorilor. Pentru Consiliul Concurenţei, 2017 a fost un an deosebit, marcat, pe de-o parte, de o activitate intensă, iar pe de altă parte de aniversarea a 20 de ani de aplicare a Legii concurenţei în ţara noastră. În anul 2017 am iniţiat investigaţii în domenii importante cum sunt cel al energiei - potenţiale abuzuri de poziţie dominantă privind racordări la reţele - sau cel al serviciilor financiare. Pentru prima dată, inves-tigaţiile noastre au trecut graniţele ţării şi am beneficiat de sprijinul colegilor din Marea Britanie pentru a obţine informaţii inclusiv de la sediile din Londra ale companiilor investigate. În 2017 am iniţiat cele mai multe investigaţii privind posibile carteluri şi abuzuri de poziţie dominantă din istoria instituţiei, reprezentând 89% din totalul procedurilor declanşate". Bogdan Chiriţoiu a exemplificat: "Avem în curs de derulare o investigaţie pe piaţa comercializării echipamentelor agricole, în care sunt implicate şi fonduri europene; posibila excludere abuzivă de pe piaţă a medicamentelor generice face obiectul unei alte investigaţii derulate în prezent; nu în ultimul rând, investigăm practic toată piaţa lemnului: ne uităm la licitaţiile prin care se achiziţionează lemn, în special de la Romsilva. Aceste investigaţii sunt de foarte mare amploare, iar ceea ce există acum în desfăşurare este comparabil sau depăşeşte dimensiunea cazurilor mari din trecut, cum sunt cele de pe piaţa cimentului, în urmă cu mai mulţi ani, sau, mai recent, cele în care am aplicat sancţiuni companiilor petroliere, companiilor care comercializează alimente sau medicamente, precum şi celor care furnizează servicii de telefonie mobilă". În anul 2017, valoarea totală a amenzilor impuse de Consiliul Concurenţei a fost de 123,1 milioane de lei (aproximativ 27 milioane de euro). Banii pe care Consiliul i-a primit din fonduri publice, anul trecut, au totalizat 47,1 milioane de lei (aproximativ 10,3 milioane de euro). În plus, cele mai importante intervenţii ale Consiliului Concurenţei finalizate în anul 2017 conduc la economii pentru consumatori cuprinse între 284 şi 509 milioane de lei (aproximativ între 63 şi 113 milioane de euro), generate din activitatea în domeniul controlului concentrărilor economice şi al înţelegerilor anticoncurenţiale.

Anchetele sectoriale, finalizate sau aflate în consultare publică în 2017, au vizat domenii cu impact direct asupra consumatorilor: serviciile medicale, distribuţia de medicamente, piaţa primară a lemnului, gestionarea resurselor de apă de suprafaţă, comunicaţii electronice oferite sub forma pachetelor de servicii multiplay.

Bogdan Chiriţoiu a mai precizat: "În ceea ce priveşte rezultatele în instanţă, este de remarcat faptul că, pentru al treilea an consecutiv, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat irevocabil în favoarea Consiliului Concurenţei toate dosarele privind amenzile aplicate".

Anul trecut, instanţa a confirmat amenda aplicată Orange, de 24 milioane euro. Bogdan Chiriţoiu şi-a arătat speranţa că instanţa va lua aceeaşi decizie şi în ceea ce priveşte sancţiunea aplicată Vodafone.

În acest an, Consiliul Concurenţei va începe două proiecte noi: Monitorul carburanţilor şi Big Data. Similar Monitorului preţurilor alimentelor, lansat în 2016 şi care va fi extins în 2018, Monitorul carburanţilor va permite crearea unei platforme de monitorizare şi comparare a preţurilor combustibililor auto. Acest lucru va accentua concurenţa între companiile de pe această piaţă, ceea ce va avea efecte benefice asupra preţului carburanţilor, dar şi asupra calităţii acestora, serviciilor oferite în staţiile de distribuţie a carburanţilor etc., a adăugat Chiriţoiu. Conform domniei sale, proiectul Big Data va facilita identificarea cartelurilor în domeniul achiziţiilor publice, pe de o parte, şi va permite definitivarea informatizării interne a Consiliului Concurenţei, pe de altă parte.

Cele mai importante intervenţii ale Consiliului Concurenţei de anul trecut au dus la economii pentru consumatori cuprinse între 284 şi 509 milioane de lei (între 63 şi 113 milioane de euro), în domeniul controlului concentrărilor economice şi al înţelegerilor anticoncurenţiale.

În cei 20 de ani de activitate a Consiliului, economiile aduse consumatorilor s-au ridicat la peste un miliard de euro.

Cîţu: "90% din proiectele de lege supra-reglementează piaţa, fiind mascate în iniţiative care susţin consumatorul"

Motivând că dorim să sprijinim consumatorii, în ultima perioadă am ajuns la cealaltă extremă şi recurgem la supra reglementare, ceea ce este greşit, consideră senatorul liberal Forin Cîţu, preşedintele Comisiei economice, adăugând: "Sunt proiecte de lege care fac mai mult rău decât bine consumatorului, plus că sunt împachetate populist. Astăzi, 90% din proiectele de lege supra reglementează piaţa, fiind mascate în proiecte care vin în susţinerea consumatorului. Acestea se adresează doar unei părţi din consumatori şi conduc la un mediu concurenţial deficitar". Florin Cîţu a făcut referire inclusiv la iniţiativele legislative din sectorul bancar. În opinia domniei sale, competiţia face bunăstarea consumatorului, iar independenţa Consiliului Concurenţei este foarte importantă.

Principalul obiectiv al Consiliului Concurenţei nu este aplicarea sancţiunilor, ci aplicarea politicii de concurenţă şi impulsionarea consumatorilor şi a companiilor să sesizeze neregulile din piaţă, a evidenţiat vicepremierul Viorel Ştefan. Domnia sa a menţionat că autoritatea de Concurenţă a avut iniţiative de succes, cum ar fi eliminarea comisionului de rambursare a creditelor.

La rândul său, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a subliniat că nu există o legislaţie agreată de UE pentru favorizarea oamenilor de afaceri români, dar că nici nu trebuie să îi descalificăm pe aceştia prin criteriile impuse în caietul de sarcini. "Lucrurile pot sta mai bine dacă plecăm de la realitatea din teren", a mai spus domnia sa, apreciind că avem probleme foarte mari cu forţa de muncă, în timp ce suntem pe ultimul loc în Europa la cercetare-dezvoltare, printre altele. Daraban a mai precizat că, în ultima perioadă, am asistat la o concurenţă neloială din partea statului, forţa de muncă migrând de la privat la stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb