BOGDAN CHIRIŢOIU, CONSILIUL CONCURENŢEI: "Am elaborat recomandări ce ar trebui să conducă la creşterea concurenţei pe piaţa carburanţilor"

A. M.
Ziarul BURSA #Companii / 24 februarie 2016

"Am elaborat recomandări ce ar trebui să conducă la creşterea concurenţei pe piaţa carburanţilor"

Consiliul Concurenţei a propus un set de măsuri şi acţiuni care au rolul de a stimula concurenţa şi de a îmbunatăţi climatul concurenţial pe piaţa carburanţilor, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei a declarat: "Piaţa comercializării carburanţilor din România este foarte concentrată, ceea ce are un impact determinant asupra concurenţei. De aceea, în urma monitorizărilor pe care le-am efectuat, am elaborat câteva recomandări ce ar trebui să conducă la creşterea concurenţei în acest domeniu, principalii beneficiari fiind consumatorii finali".

Consiliul Concurenţei recomandă creşterea sau diversificarea ofertei de carburanţi prin intrarea pe piaţa carburanţilor a marilor lanţuri de hipermarketuri sau supermarketuri prezente în România, această activitate nefiind una complet nouă pentru acestea, cu atât mai mult cu cât ele desfăşoară deja activităţi de comercializare a carburanţilor în alte state europene, Franţa, Germania, Marea Britanie.

În acest sens, autoritatea de concurenţă va iniţia o serie de discuţii cu reprezentanţii acestor companii, în vederea identificării aspectelor care îngreunează sau împiedică deschiderea de benzinării.

O altă propunere a Consiliului Concurenţei se referă la eliminarea barierelor la intrarea pe piaţa carburanţilor, în cazul construcţiei de benzinării, având în vedere natura activităţii desfăşurate în cadrul acestora, manipulare materiale uşor inflamabile şi toxice, şi posibilele riscuri, de exemplu explozia, ce trebuie prevenite, numărul autorizaţiilor necesare este mai mare decât cel al construcţiilor uzuale, mai arată sursa citată.

Potrivit acesteia, pe lângă autorizaţiile emise de organele competente într-un domeniu specific, organele administraţiei publice locale pot lua hotărâri cu impact asupra modului de folosinţă a terenurilor aflate în unităţile administrativ-teritoriale respective, astfel existând riscul excesului de reglementare prin impunerea anumitor restricţii de construire, care să îngreuneze sau chiar să împiedice construcţia de benzinării într-o anumită zonă sau localitate.

Consiliul Concurenţei mai recomandă reducerea perioadei de autorizare a construcţiei de noi staţii de distribuţie de carburanţi, fapt ce ar conduce la o reducere a costurilor necesare accesului noilor operatori pe piaţă şi ar creşte presiunea concurenţială asupra companiilor active la un anumit moment dat, conform raportului.

Printre propunerile Consiliului Concurenţei se numără şi crearea unei baze de date şi a unei aplicaţii web sau mobile pentru compararea preţurilor la carburanţi, aceasta având rolul de a stimula concurenţa prin preţ dintre operatorii economici, pe de o parte, dar şi de a asigura consumatorului posibilitatea de a alege carburanţii cu cel mai bun raport calitate-preţ, mai este menţionat în comunicat.

Conform acestuia, autoritatea de concurenţă recomandă Guvernului, respectiv Ministerului Transporturilor, instalarea, la intrarea pe fiecare autostradă, a unor panouri de informare care să conţină date referitoare la numele companiei care deţine benzinăria, poziţia la care se află pe autostradă, având rolul de a mări transparenţa pe piaţă, venind în sprijinul consumatorilor prin facilitarea accesului la informaţii privind oferta existentă pe piaţă şi alegerea celei pe care o consideră cea mai potrivită.

O altă propunere este publicarea de către Ministerul Energiei sau Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a rezultatelor controalelor efectuate cu privire la calitatea carburanţilor, arată raportul Consiliului.

Autoritatea publică centrală pentru economie şi comerţ are obligaţia monitorizării sistemului de calitate a benzinei şi motorinei în vederea respectării de către comercianţi a specificaţiilor prevăzute în reglementările legale, potrivit comunicatului.

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei mai menţionează: "Pentru a creşte presiunea concurenţială, pe de o parte, dar şi pentru a asigura o bună informare a consumatorilor, Consiliul Concurenţei recomandă publicarea pe site-ul web al ministerului o situaţie centralizată lunară sau semestrială cu privire la rezultatele testelor efectuate. Aceasta ar trebui să conţină denumirea companiilor controlate, localizarea benzinăriilor care au făcut obiectul controlului, precum şi rezultatul testelor efectuate. De asemenea, dacă au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, acestea ar trebui să fie prezentate publicului".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb