Comisia Europeană ar urma să trimită autorităţilor noastre răspunsul referitor la majorarea de capital pe care Guvernul intenţionează să o facă la CEC Bank, prin Ministerul Finanţelor Publice (MFP), acţionarul majoritar al băncii.
Bogdan Chiriţoiu a declarat, în această dimineaţă, în cadrul întâlnirii cu presa de la Sinaia: "Mă aştepăt să fie mai puţine dileme acum, legat de majorarea capitalului CEC Bank, pentru că, în ultimii zece ani, este a treia încercare de a creşte capitalul băncii. Mă aştept să fie destul de largă acceptarea acestei majorări, după ce, în 2009, Comisia a fost foarte reticentă, iar în 2016 nu cred că am fost destul de consecvenţi". Listarea băncii ar fi fost şi ar fi în continuare o soluţie, dar guvernul nu a fost de acord, a subliniat şeful Consiliului Concurenţei, adăugând: "Acţionarul vrea să majoreze capitalul băncii. Are o cerere legitimă, mai departe, ce face cu banii, nu ştiu". Suma cu care Guvernul intenţionează să crească capitalul CEC Bank este 940 milioane lei, iar CE, care, teoretic, îşi termină actualul mandat la finalul acestei luni, analizează doar primul pas al planului pe care îl are acţionarul CEC Bank, acesta vizând şi un împrumut în următorii ani. "Nu vedem un risc de afectare a concurenţei prin majoraeea capitalului CEC Bank", a completat domnul Chiriţoiu.
La începutul acestui an, imediat după numirea noii conduceri, s-a pus problema unei majorări de capital a CEC Bank, în bugetul pe 2019 al Ministerului Finanţelor Publice fiind cuprinsă şi suma de 940 milioane lei, reprezentând contribuţia statului la respectiva majorare de capital. În luna mai, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spunea, citat de presă: "Ne aflăm în negocieri cu cei de la Comisia Europeană acum. A fost făcut şi auditat de către PricewaterhouseCoopers studiul care justifică necesarul unei majorări de 940 de milioane de lei a capitalului social al CEC Bank.
De asemenea, am explicat faptul că nu considerăm această măsură a Ministerului Finanţelor ca ajutor de stat, ci mai degrabă ca pe un test al investitorului privat prudent. CEC şi-a atins limitele de capitaluri proprii în baza cărora poate să îşi desfăşoare activitatea de creditare şi pentru a o putea continua are nevoie de majorarea capitalului social". Există informaţii în piaţă că o solicitare a Ministerului Finanţelor către CEC Bank de repatriere a dividendelor neîncasate de statul român de mai bine de 12 ani, de la bancă, şi neplasate în majorarea capitalului social al entităţii financiare, ar conduce la scăderea fondurilor proprii ale acesteia cu aproximativ un miliard de lei, în condiţiile în care capitalul social al instituţiei de credit este de 1,350 miliarde de lei.
Guvernul a aprobat, ieri, memorandumul privind cresterea capitalului la CEC Bank.