Piaţa de energie ar fi putut fi reglată prin îmbunătăţirea reglementărilor, fără să fi fost necesare măsurile prevăzute în OUG 114/2018, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-o conferinţă pe teme energetice, potrivit Agerpres.
Acest act normativ prevede plafonarea preţului gazelor şi revenirea la piaţa reglementată de energie electrică.
Întrebat care a fost poziţia Consiliului Concurenţei pe tema OUG 114, domnia sa a afirmat că autoritatea pe care o reprezintă a avut puţin timp la dispoziţie pentru a reacţiona, întrucât proiectul a apărut marţi, iar vineri a şi fost aprobat în Guvern.
Potrivit lui Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei a avut destul de multe obiecţii, iar Guvernul le-a preluat pe cele din domeniul ajutorului de stat.
Oficialul Consiliului Concurenţei a precizat: "În ceea ce priveşte partea de liberalizare, Guvernul a arătat că este vorba de oportunitate, de viziunea sa politică şi clar că această ordonanţă reflectă un disconfort cu procesul de liberalizare. Noi construiam o piaţă de energie, nu era o piaţă ca alte pieţe, ci una cu multă reglementare, unde subvenţionăm unii producători, cei de energie verde, şi îi penalizăm pe alţii, pe cei pe cărbune".
Domnia sa a susţinut că, atât prin natura funcţiei, cât şi ideologic, este un susţinător al ideii de piaţă.
"Aş fi preferat o variantă în care mai degrabă reglăm, încercăm să îmbunătăţim pas cu pas, să facem mecanismele de piaţă să meargă mai bine. Decizia Guvernului eu o văd ca o lipsă de confort cu lucrurile care mergeau în piaţă: avem creşteri de preţ la gaze, la energie electrică, iar acestea se vor reflecta în facturile populaţiei. Însă puteam găsi şi face reglaje mai fine în reglementări. Aceasta încercăm noi să facem, prin investigaţia pe care o avem la Hidroelectrica şi alte intervenţii, să facem ca mecanismele de piaţă să meargă mai bine", a adăugat Chiriţoiu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2019, 03:14)
scopul acestor guvernanti este sa distruga capitalul romanesc, nu sa construiasca ceva, deci ordonanta 114 a avut un scop clar
1.1. Trei rânduri pline de "istețime" (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Biz în data de 21.02.2019, 04:51)
Lucrezi in frumoasele noastre bănci străine sau la benere? Că, de acolo, se livrează genul asta de înțelepciune care lasă poporul muritor de foame, desigur cu larga complicitate a partidului conducător iubit și hoț.
2. Cum sa faliment exista Oltchim
(mesaj trimis de The Brute în data de 21.02.2019, 06:00)
Draga domnule Chiritoiu,
cand cineva face munca patriotica precum OMV sau PCC atunci cand isi expun opiniile referitoare la Oltchim e ceva, cand insa sunteti platit sa supravegheati concurenta este in pic altceva. Adica dumneavoastra ca sef nu ati stiut ca Comisia Europeana a decis ca nu este ajutor de stat in data de 7 SAPTE Martie 2012 si nu 6SASE cum ati declarat peste tot si ati scrie in raportul anual al Consiliului Concurentei doar ca sa Nu fiti tras la raspundere ca nu ati marit capitalul cu datoria fata de Avas este si altceva in afara de magarie. Se numeste neglijenta in servicing, care insa cu siguranta constituie infractiune doar la ÇHISINAU;-).Faptul ca sunteti un magar ramane capabil totusi la Bucuresti.