BOGDAN CHIRIŢOIU: "PIB-ul nostru e un pic mai bun decât al majorităţii statelor în acest an"

J.P.
Miscellanea / 19 noiembrie 2020

"PIB-ul nostru e un pic mai bun decât al majorităţii statelor în acest an"

Actualizare :

Chiriţoiu: "Retailul alimentar a fost un sector supus şocului la începutul pandemiei şi a rezistat, am văzut creşteri moderate, a fost o creştere mare a cererii şi o presiune mare pe lanţurile logistice, când statele închideau graniţele sau când şoferilor nu li se mai permitea să circule, erau puşi în carantină. Cu toată această presiune, cu panica din rândul populaţiei, sectorul a funcţionat, n-am ajuns să avem penurie sau preţuri foarte mari, ceea ce ne arată rezilienţa sectorului. Aici sunt mândru că am contribuit şi noi la calmarea spiritelor. Era un risc real să ne trezim, la începutul pandemiei, cu măsuri panicarde precum îngheţarea preţurilor, care ar fi dus la o catastrofă, la situaţia din comunism, cine îşi mai aminteşte, cu lipsă de alimente şi cozi la magazine. Mă bucur că minţile mai calme au câştigat această dezbatere şi nu am recurs la măsuri de panică, care ar fi făcut mult mai rău decât bine"

---

Actualizare

Chiriţoiu: "Cel mai avansat program în România este INM Invest, unde statul a oferit deja garanţii pentru creditele pe care le iau companiile. Banii aştia abia acum încep să intre în economie. Restul măsurilor de ajutor de stat sunt încă în faza de implementare, companiile se înscriu, vor fi anunţaţi câştigătorii, dar banii încă nu ajung la comapnii, urmează în perioada următoare să ajungă. Suntem încâ în faza în care vrem să salvăm pe toată lumea. Ce sper eu este ca să trecem la faza următoare să realizăm că nu vom putea salva pe toată lumea, pe termen scurt încercăm să ţinem pe toată lumea la suprafaţă dar evident că vor fi anumite schimbări în economie ca rezultat al acestei crize. Probabil că unele sectoare, cele digitale, vor creşte mai repede decât ar fi crescut în lipsa pandemiei şi sectoarele care sunt afectate de tranziţia asta spre digital, vor capota mai repede decât fără pandemie."

---

Actualizare

Bogdan Chiriţoiu a adăugat: "Măsurile sunt similare cu ce au făcut alte state membre. Dimensiunea sprijinului diferă cumva între state, Germania are mult mai multe resurse decât alte state europene şi jumătate dintre măsurile de ajutor de stat aprobate în Europa sunt din Germania sau se adresează Germaniei. Asta ne arată că ei au disponibilităţi financiare pe care alte state nu le au. Ca titlu toată lumea face cam acelaş lucru. Cred că măsurile care au avut impact până acum au fost măsurile de evitare a şomajului, şomajul tehnic, au fost amânate o serie de taxe şi am primit un sprijim important din partea sectorului bancar prin faptul că au fost amânate multe rate. Toate aceste măsuri au avut impact deja."

---

Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei a declarat astăzi, în cadrul unei videoconferinţei organizată cu ocazia lansării Raportului "Evoluţia concurenţei în sectoare cheie - 2020", că PIB-ul României este "puţin mai bun" decât al majorităţii statelor din Uniunea Europeană în acest an.

Chiriţoiu: "Aparent lucrurile stau mai bine decât ne aşteptam. Se vede în această criză că suntem foarte legaţi de economia Europeană, nu putem judeca România rupând-o de contextul European. PIB-ul nostru e un pic mai bun decât al majorităţii statelor în acest an, dar asta în special pentru că am avut start bun. Am fost una dintre puţile ţări care a avut o creştere în primul trimestru, la început de pandemie şi asta ne face ca pe nouă luni să stam ai bine decât majoritatea statelor din Uniunea Europenă. Faptul că PIB-ul european nu a scăzut atât de mult pe cât ne temeam la începutul anului se datorează unor măsuri fără precedent a guvernelor. Niciodată până acum nu s-au pompat atât de mulţi bani, nu a fost o intervenţie atât de puternică din partea guvernelor şi asta pe termne scurt a ajutat."

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. isi d si prostul etern asta cu parerea. Ce treaba are Consiliul concurentei cu ce debiteaza el. Omul lui Besese e acum, probabil, un mare liberal.

    Romania e miezu' pamantului in toate domeniile, evident si in economie.

    alta curva , care saboteaza Romania ! marsh !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb