Bogdan Chiriţoiu: "România are cele mai mici preţuri la alimente din Europa"

A.D.
Miscellanea / 30 octombrie

Bogdan Chiriţoiu: "România are cele mai mici preţuri la alimente din Europa"

Ţara noastră are în continuare cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, în special la alimente. Declaraţia a fost făcută de preşedintel Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în cadrul conferinţei "Concurenţa în sectoare cheie," potrivit Agerpres.

"Avem un raport care e un pic amestecat. Eu zic că are şi lucruri bune, şi lucruri mai puţin bune (...) Prima concluzie (a raportului, n.r.) şi aş spune dintre cele pozitive e faptul că avem inflaţia în scădere. România a trecut, ca toată Europa, printr-o perioadă inflaţionistă. Cauzele le putem discuta. O combinaţie de criză declanşată de război, de invazia rusă din Ucraina, prin creşterea preţului la energie, ce a afectat toată economia, dar şi cheltuielile mari pe care le-am făcut şi noi în România şi celelalte ţări din Europa în perioada Covid-ului pentru a compensa impactul economic al închiderii economiei. Acum, inflaţia, din fericire, se duce din nou spre cifre "low-digit", undeva pe la 4-5% rată anuală, ceea ce e mai aproape de ce aveam noi înainte de perioada Covid. Din punctul nostru de vedere, şi nu numai al nostru, deşi am trecut prin inflaţia asta mare, totuşi România a rămas în continuare ţara cu cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană. Deci, avem în special la alimente cele mai scăzute preţuri din Uniune. Un pic deasupra noastră, cu preţuri ceva mai mari, sunt Polonia şi Bulgaria. Am fost prevenit că nu mă va crede nimeni când spun asta şi sunt pregătit pentru mirare. Ideea e că, totuşi, România are în continuare cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană şi spune şi Eurostat", a explicat Chiriţoiu.

Potrivit şefului autorităţii de concurenţă, pieţele au rămas funcţionale la nivel naţional şi mai ales, există concurenţă în piaţă, ceea ce "ne ajută să absorbim şocul inflaţionist".

"Totuşi, dacă pe ansamblu, preţurile au rămas mai mici decât în alte ţări, vedem şi zone în care avem preţuri ceva mai mari decât în ţările din jur. Zonele pe care ne-am concentrat în investigaţii au fost pe produse alimentare, unde aveam genul acesta de creşteri mai mari. Vom face acest lucru în continuare. Sunt un semnal de alarmă, dar nu sunt neapărat o dovadă de încălcare a legii, însă sunt un factori care ne atenţionează că ceva nu funcţionează bine în acea industrie şi e posibil să existe comportamente anticoncurenţiale pe care trebuie să le identificăm şi să le combatem. Spun că acum Consiliul merge la turaţia lui maximă, nu cred că putem să mai creştem volumul de activitate, dar putem face o activitate mai inteligentă. Până la acest moment am derulat 60 de investigaţii", a precizat Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei organizează, astăzi, conferinţa cu tema "Concurenţa în sectoare cheie - 2024." Cu această ocazie vor fi discutate importanţa asigurării unui mediu concurenţial funcţional şi stabil, precum şi efectele pozitive pe care implementarea corectă a regulilor de concurenţă le are asupra mediului economic şi asupra consumatorilor.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Cata vrajeala.

    Multe alimente de baza sunt mai ieftine in Spania sau Germania. Intrebati romanii din diaspora. 

    1. Asa e in particular la unele produse, dar per ansamblu e mai ieftin la noi.

      Chorizo e mai scump in RO. Trebuie intervenit de urgenta.

      Sa scumoim parizerul din Spania? 

      Ce zice omu si ce intelegi tu,

      sau de taceai filozof ramaneai.  

    Poate că, în valoare nominală, unele alimente sunt mai ieftine în România. Însă raportarea doar la prețurile nominale reprezintă o dezinformare prin omisiune a cetățenilor deoarece, pentru a fi corectă, raportarea prețurilor nominale trebuie corelată cu puterea de cumpărare (pe care o putem cuantifica cel puțin pe baza salariului mediu net).

    Cu alte cuvinte, dacă la noi un pachet de unt costa 12-13 lei (aproximativ 2,5 euro) anul trecut, iar în Germania sau Austria sau Franța etc costa (estimativ) 3 euro, acest lucru NU înseamnă în mod automat că în România costul REAL resimțit de un cetățean român ar fi mai mic decît costul REAL resimțit de un cetățean german, austriac, francez etc.  

    Pentru a vedea care este costul REAL al pachetului de unt (de ex pentru România versus Germania) raportăm prețul lui (din fiecare țară) cel puțin la salariul mediu net din fiecare țară în parte. 

    La nivelul anului 2023, salariul mediu net din România a fost de 811,62 euro, în timp ce în Germania salariul mediu net a fost de 2.782,03 euro.  

    Așadar, un român cu salariul mediu net putea cumpăra în anul 2023 aproximativ 325 de pachete de unt, în timp ce un german cu salariul mediu net putea cumpăra în anul 2023 aproximativ 927 de pachete de unt! Așadar, raportat la puterea de cumpărare, în ce țară avem printre cele mai mari prețuri REALE la alimente? 

    În ciuda acestei realități nouă ni se comunică, în mod oficial, că trăim ”bine” deoarece, dacă ne raportăm doar la prețul nominal, prețul unora dintre alimentele din România sunt mai mici decât prețul acelorași tipuri de alimente din alte țări europene, IGNORÂNDU-SE cu intenție faptul că o raportare corectă se face la puterea de cumpărare (cuantificată cel puțin prin salariul mediu net din fiecare țară) și NU doar prin raportare la prețul nominal!  

    O zi bună să aveți ! 

    1. Pretul e dat de costul de productie, cerere si oferta. Puterea de cumparare e altceva. Daca pentru a produce 1 pachet de unt + profit trebe 12 lei si aici si in Germania si mai sunt si cumparatori, atunci pretul corect e 12 lei. Daca nu sunt cumparatori la pretul asta trebe sa produci mai ieftin sau sa renunti la profit. Nu poti - pleci acasa. N-are treaba subiectul articolului cu puterea de cumparare din Germania comparativ cu Romania. Aia au salarii mai mari pentru ca muncesc mai mult si mai eficient. Noi avem acelasi pret ori pentru ca ne batem joc de munca, ori ca ne lacomim la profit.

      Fals! Chiria economica face diferenta. Aceasta este un tarif privat (nemeritat) care se adauga la costul de productie. Citeste-l pe Henry George. Cand Adam Smith vorbea de piata libera, se referea la o piata libera de rentieri. Toti liberalii clasici: Adam Smith, John Stuart Mill, Francois Quesnay, John Locke, William Penn, Thomas Jefferson - toti erau de acord sa taxeze valoarea terenului (valoarea de locatie), nu munca, nu productia.

      Pretul de productie e mic in Romania, in schimb markupurile sunt uriase, iar acestea sunt la intermediari. In Romania NU exista piata libera. Preturile sunt dictate de carteluri, nu de cerere si oferta.

    Comparand doar preturile nu este corect si obiectiv. Trebuie sa controlam si pt diferenta de venituri. Si, oricum, afirmatia asta este mincinoasa. Nu avem cele mai mici preturi din UE la mancare.

    șobolanul uita mereu de venituri cu care sa faca comparatia .

    1. Venitul tau nu e problema (sobolanu)lui. E problema ta.

      La munca, trintore! 

      la scoala analfabetule functional !

      Am fost spre deosebire de tine! Eu am venit suficient ca sa halesc - tu ... la munca daca vrei mai mult, daca nu ... continua sa te plangi pe-aici, poate castigi mai mult.

      La ce scrii , cred ca ”halesti ” doar cartofi .

    Uitati-va, va rog, la cum arata specimenul asta. Eu unul merg destul de des in strainatate. Nu e deloc cum spune el. Poate ne da un tabel comparativ. Cand am fost in Italia m- a mirat pretul platit la restaurant. Nu mai spun de cafea. La fel in Germania.La fel in Spania. Omul lui Bessescu dupa chipul si asemanarea lui. L- a uitat masa in post. De cand e sef ?

    Se vede de la o posta.

    Megaimage și Profi sunt foarte mari și fuziunea lor clar creează poziții monopolizat și îngustează concurenta. 

    Și așa cei mici sunt distruși.

    Individul nu își face treaba pentru care este plătit.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5757
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2850
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9436
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb