BOGDAN CHIRIŢOIU: ''Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie''

G.U.
Materii Prime #Energie / 8 septembrie 2021

''Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie''

Preţul energiei va rămâne ridicat, astfel că oamenii ar trebui să-şi eficientizeze consumul, autorităţile să-i ajute pe cei vulnerabili, iar companiile să plătească o contribuţie de solidaritate, a declarat, astăzi, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Preţul energiei va rămâne ridicat, întrucât se estimează că certificatul de dioxid de carbon, care acum costă 50 de euro, ar putea ajunge la 100 de euro. Aceste preţuri mari nu vor dispărea. Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie", a spus el.

Şeful autorităţii de concurenţă a subliniat că majorarea preţurilor la electricitate şi gaze este un fenomen european, nu doar românesc, justificat, în parte, de revenirea economiei după pandemie, dar şi de politica europeană de majorare a penalităţii pentru poluare, ceea ce a condus la o creştere foarte mare a preţului energiei bazate pe cărbune, potrivit Agerpres.

"Aceasta, ca să-i împingă pe consumatori să fie mai atenţi cu consumul de energie, să cumpere echipamente cu consum mic, să-şi izoleze bine casele. Noi, România, nu putem influenţa preţul din piaţa europeană, dar putem lua măsuri pentru a reduce impactul negativ al acestor creşteri de preţuri, prin subvenţionarea consumului celor mai săraci, vulnerabili dintre noi. Când vine ploaia, nu o poţi opri, dar poţi să deschizi umbrela", a adăugat Chiriţoiu.

Sumele pentru consumatorii vulnerabili ar putea proveni dintr-o contribuţie de solidaritate pe care să o plătească toate companiile din energie, a adăugat Chiriţoiu. În prezent, doar producătorii de gaze plătesc un supraimpozit pe dereglementare.

În România, încă de anul trecut, Consiliul Concurenţei a iniţiat proceduri prin care să poate solicita informaţii de la companiile din domeniu, pe baza cărora să poată interveni în piaţă, notează sursa citată.

"Am sancţionat cu amenzi totale de 10 milioane de euro distribuitorii de gaze E.ON, Engie, Premier Energy, Ottogaz, pentru comportamente incorecte faţă de consumatori. Toţi au recunoscut încălcarea legii şi au plătit amenda. Pe piaţa de electricitate am impus CEZ proceduri corecte pentru debranşări, Enel pentru conectări la reţea, iar companiei Hidroelectrica i-am impus să vândă cantităţi mai mari pe bursa de energie pentru a nu crea artificial penurie. Am identificat clauze abuzive în unele contracte de furnizare şi am sesizat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi ANRE. ANPC chiar a aplicat sancţiuni Engie, care au fost confirmate de instanţa de fond. Vom continua monitorizarea şi, unde se impune, sancţiunile. Nu toate comportamentele incorecte faţă de consumatori sunt de competenţa noastră. De aceea colaborăm cu ANRE şi ANPC", a completat Chiriţoiu.

La ora actuală, se observă în piaţă situaţii în care unii furnizori nu îşi onorează contractele cu preţ fix când acestea ajung în dezavantajul lor, dar situaţii similare au mai existat şi în anii anteriori.

"În aceste cazuri, ANRE poate şi trebuie să ia măsuri mai severe împotriva furnizorilor, impunând penalităţi şi mergând până la ridicarea licenţei. Altfel, asemenea comportamente vor submina funcţionarea pieţei. De asemenea, costul gazelor este doar 60% din preţul total al facturii, iar costul electricităţii este sub jumătate din preţul facturii. Trebuie să ne uităm şi la celelalte componente, cele reglementate, ale facturii pentru a identifica zonele în care se pot face economii, de exemplu citirea contorului de gaze şi a celui de electricitate pot să fie realizate de aceeaşi persoană, reducând astfel acest cost plătit, în final, tot de consumator", consideră preşedintele Concurenţei.

Marii consumatori de energie beneficiază de scheme de sprijin, însă, în ceea ce priveşte întreprinderile mici şi mijlocii, costurile lor mai mari cu energia le vom vedea în preţul produselor lor peste câteva luni, a continuat el.

"La gaze nu cred că preţurile vor rămâne atât de mari pe timp mai lung. Iarna aceasta vor fi scumpe, dar de la primăvară este posibil ca preţul să scadă. Va fi pus în funcţiune şi gazoductul Nord Stream II, care va aduce mai multe gaze în Europa din Rusia. Ruşii au interesul să vândă aceste gaze, cererea nu cred că va creşte şi, în plus, Europa importă şi gaze naturale lichefiate", a arătat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, România importă circa 10% din consumul de energie electrică şi 20% din cel de gaze, iar, în lipsa importului, preţurile ar fi şi mai mari, pentru că s-ar utiliza mai multă energie electrică generată din cărbune.

Piaţa de electricitate din România a fost liberalizată la 1 ianuarie 2021, iar cea de gaze la 1 iulie 2020.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Legat de gaze mananca ceva maro .... certificatul de dioxid de carbon se aplica indiferent daca e gaz sau carbune si se va aplica si persoanelor fizice ce il folosesc imediat.

    1. nu vorbeste prostii, certificatul CO2 nu are legatura cu pretul gazului ci cu pretul energiei electrice produse pe baza de gaze sau pe baza de carbune. Romgaz a comunicat ca prefera sa vanda gaze direct decat sa mai produca energie el pe gaze la Iernut, din cauza scumpirii certificatui de CO2.

      ba chiar vorbeste. certificatul CO2 se aplica in ramuri intregi ale economiei nu doar productiei de energie electrica, inclusiv industriei extractoare de gaz si petrol :D. Noua conducta nu va putea suplini pe cea din Ucraina+cererea crescanda din partea producatorilor de energie in cogenerare din EU. Da.. poate vor scadea preturile in 10-15 ani daca ramane vremea calda, anul asta insa centralele au mers pana prin aprilie - mai ca era cam frig in case :)

      La Romgaz sunt niste incompetenti si nu poate produce energie electrica intr-un mod competitiv cu grupuri vechi de 60 ani, in oglinda vezi centrala OMV. SNG cel putin 2 ani de profit din producerea de energie ratati din cauza afacerii de la Iernut.

      Legat de persoanele fizice vezi declaratiile celor de la EU, IEA, si a altor mari specialisti gen Razvan Nicolescu etc. zilele in care nu vom plati si noi direct certificate pentru gazul folosit sunt numarate. 

      Certificate trebuie platite si de posesorii de centrale termice individuale. Altfel este concurenta neloiala.

    Chiritzoiu e "lupul, paznic la oi", sclavul corporațiilor din energie.. in loc sa aplice legea, sa dea amenzi la cei care nu-și respectă contractele cu consumatorii, bate câmpii despre preturi, in favoarea corporațiilor.

    cu astfel de specimene este capusat statul roman , si este oglinda dezastrului in care sintem . n-ai justitie , ai coruptie si tradare .

    Cand o sa fiti platiti cu 10.000 de euro pe luna, o sa vedeti ca o sa va doar in cur de preturile mari la energie din facturi.. Asta e gandirea lu Chiritoiu in momentul de fata: "N-aveti elicopter, bah saracilor, nu stiati ca e aglomerat dincolo de Comarnic?"

    ... ipocrițio-cinico-perversă . Prețul îl dă Bursa nu pseuduo-piață liberalizată unde ,, STATUL" ÎȘI BAGĂ COADA TAREREEEE !!!!

    Sincer, domnule chiritoiu,

    care este salariul dvs.? 

    Si daca tot discutam onest, ce facem cu nivelul saraciei in tara unde traiti si dvs.? 

    Daca cei care muncesc cinstit ,adica pe intelesul dvs., nu fura, nu fac munca la gri, negru.. si nu emit tampenii din scaunele unde sunt intepeniti, de o ruda, de un partid, din alte motive similare, si mai au saracii de ei si familie, trebuie sa inghete la iarna , ca unul cu un zambet suficient sa isi i-a salariul dupa ce emite senin o monstrozitate, iar economia sa "duduie" , atunci ce folos de democratie si milioanele duse la partide, etc. ?

    Care este opinia dvs.?  

    1. Cand o sa castigi 10.000 de euro pe luna o sa vezi ca o sa te doara in fund ca a crescut factura la curent cu 100 lei sau cea de gaze cu 500 de lei..

      Aceasta criza loveste puternic in cei saraci.. care isi dramuiesc si ultimul ban de mancare.  

    Dle Chiritoiu-nu doriti sa invatati dvs impreuna cu alti politicieni sa traiti cu 60 lei-375 lei-500 lei lunar cat au indemnizatie lunara persoanele cu handicap in Romania|??????????

    asa cum au trecut si italienii prin asta.(ca procent din venit)

    semnat comenturi “cretine” 

    Daca ne faci salariile si pensiile la fel cat e salariul tau, ne invatam...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb