Bogdan Drăgoi: România este atractivă pentru investitori

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 octombrie 2011

Oficialul MFP: "Investitorii aşteaptă ca România să acceseze piaţa americană"

Florin Cîţu: "Investitorii sunt puţini"

Ţara noastră este atractivă pentru investitori, printre avantajele sale numărându-se rapiditatea cu care a adoptat măsuri anti-criză, este de părere Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.

"România este una dintre ţările care s-au reformat cel mai rapid", a declarat Drăgoi, ieri, în cadrul unei conferinţe la Banca Naţională a României. Domnia sa a precizat că am avut deja două emisiuni de eurobonduri de succes, pe pieţele externe şi că, în acest moment, este "upgradat" programul MTN (n.r. medium term notes) pentru piaţa americană. "Investitorii aşteaptă ca România să acceseze piaţa americană", a spus Bogdan Drăgoi.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. În prima emisiune a programului, Finanţele au atras la începutul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Totuşi, secretarul de stat admite că apetitul investitorilor pentru a cumpăra "produsul" numit România s-a modificat. "Investitorii au devenit puţin mai selectivi", a menţionat domnia sa.

Ceva mai moderat, economistul Florin Cîţu este de părere că numărul celor interesaţi de ţara noastră este scăzut.

"Sunt câţiva investitori cu percepţia asta (n.r. că România este atractivă pentru investitori), însă sunt foarte puţini", ne-a declarat Florin Cîţu, adăugând: "Interesul este scăzut din cauza problemelor pe care investitorii le au acasă, din cauza impredictibilităţii regimului fiscal de la noi.

Dacă emisiunea de titluri pe pieţele străine are loc rar, o dată la cinci ani, de exemplu, este în regulă. Problema apare când o faci repetitiv".

Potrivit lui Bogan Drăgoi, ţara noas-tră are un avans de doi-trei ani în implementarea unor reforme, care deja au început să aibă efecte pozitive, precum scăderea deficitului, optimizarea bugetară, legea salarizării, a finanţelor publice, legea educaţiei: "Toate aceste măsuri au avut drept scop principal scăderea cheltuielilor şi crearea de spaţiu fiscal, folosit exclusiv pentru investiţii".

În plus, cele două programe cu instituţiile financiare internaţionale (Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială) reprezintă o ancoră de credibilitate în faţa investitorilor că măsurile implementate sunt cele corecte, potrivit lui Drăgoi.

"Banii europeni trebuie să vină în România"

Guvernul caută să implementeze proiecte care au efect multiplicator, a mai spus oficialul MFP, domnia sa menţionând implementarea proiectelor europene şi parteneriatele public private.

"Proiectele (n.r. pentru atragerea banilor europeni) s-au contractat; trebuie ca până în 2015 să le implementăm, iar banii să vină în România".

Dragoi a amintit că România are fonduri structurale disponibile de 38 miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

Referitor la implementarea parteneriatului public privat (PPP), domnia sa a spus că ministerele au identificat o serie de 18 proiecte de mari dimensiuni gândite a fi atractive pentru partenerul privat. În acest moment, legea PPP este la Bruxelles, a menţionat Drăgoi.

Potrivit acestuia, Ministerul Finanţelor a atras investiţii de 1,3 miliarde de euro în 2010-2011, proiecte care au creat 7000 de locuri de muncă.

"Chiar dacă Nokia a plecat, în 2010-2011 au intrat 22 de investiţii noi (n.r. extinderea Dacia, Pirelli, Premium Aerotech, Continental, Delphi)", a mai spus Drăgoi.

În perioada ianuarie-iulie 2011, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au înregistrat 1.105 milioane euro, fiind în scădere cu 30,5% faţă de perioada ianuarie-iulie 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb