BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO: "Google sub lupa autorităţilor antitrust în SUA. Ar putea fi divizat gigantul?"

M.C.
Companii / 27 ianuarie 2023

"Google sub lupa autorităţilor antitrust în SUA. Ar putea fi divizat gigantul?"

Este oare posibil ca "era Google" să se apropie de sfârşit? Gigantul se confruntă cu provocări multiple, de la dominaţia sa în domeniul căutărilor pe internet, ameninţată de chatboţii ce folosesc inteligenţa artificială, cum ar fi recent lansatul ChatGPT, până la divizia sa de publicitate, extrem de profitabilă, aflată însă sub lupa autorităţilor antitrust americane care acuză compania de practici concurenţiale neloiale, conform unei analize realizate de Bogdan Maioreanu.

Aceasta arată că "Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a intentat un proces împotriva Alphabet Inc., compania-mamă a Google, pentru încălcări ale Legii Sherman şi a cerut o separare a diviziei de business de publicitate de cea de tehnologie. Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi cea mai mare "dezmembrare" corporatistă din ultimele decenii. 80% din veniturile Google depind de business-ul de publicitate".

Printre altele, analistul citat mai arată: "La nivel global, Google este lider în ce priveşte utilizarea motoarelor de căutare şi consumul de date. Piaţa motoarelor de căutare este dominată de Google cu 92,42%, urmat de Microsoft Bing cu 3,45%, Yahoo cu 1,32% şi de chinezii de la Baidu cu mai puţin de 1%. De asemenea, 71,55% din consumul global de date mobile provine de pe dispozitivele Google Android, 27,8% de pe dispozitivele Apple IOS şi restul de 0,65% de pe alte sisteme de operare. Traficul de internet în funcţie de browser este dominat de Google Chrome cu peste 65%, urmat de Safari de la Apple cu aproape 19%, lăsând browserul Microsoft Edge cu 4%."

Conform sondajului eToro Retail Investor Beat, şi investitorii români folosesc google.com ca principală sursă de căutare de informaţii, urmată de social media. Acest lucru se observă şi în rândul publicului larg, unde cele mai vizualizate site-uri web sunt în ordine google.com, youtube.com şi facebook.com.

Procurorul general adjunct Jonathan Kanter a menţionat că, la sfârşitul anului 2016, un director de publicitate digitală de la Google a pus următoarea întrebare într-un schimb intern de e-mailuri: "Este o problemă mai profundă faptul că deţinem platforma, platforma de comerţ şi o reţea uriaşă? Analogia ar fi dacă Goldman sau Citibank ar deţine Bursa de Valori din New York?". Pornind de aici, DoJ afirmă că Google a avut un comportament constant timp de 15 ani care a avut - şi continuă să aibă - ca efect: eliminarea competitorilor, diminuarea concurenţei, umflarea costurilor de publicitate, reducerea veniturilor creatorilor de site-uri web, împiedicarea inovaţiei şi uniformizarea pieţei publice a ideilor.

Google a declarat miercuri că este de părere că plângerea Departamentului de Justiţie al SUA, care acuză compania de abuz de poziţie dominantă în domeniul publicităţii digitale, este "neîntemeiată" şi că se va apăra cu fermitate. Procesul intentat lui Google este o bătălie pe termen lung şi nu este singulară în zona companiilor mari din domeniul tehnologiei. Există acţiuni similare deschise, în apel sau soluţionate împotriva Meta, Apple şi Amazon. Alphabet are şi alte procese antitrust începute în timpul administraţiei Trump, inclusiv unul privind dominaţia sa ca motor de căutare pe internet, mai subliniază Maioreanu.

Chiar şi înainte de acţiunea antitrust, acţiunile Alphabet au suferit scăderi pe pieţele financiare în ultimul an, alături de întregul sector tehnologic. Acţiunile au pierdut 34% în 2022, în condiţiile în care creşterea veniturilor a încetinit, iar investitorii s-au îngrijorat de tendinţele mai slabe din zona publicităţii online.

Alphabet este a 10-a cea mai deţinută acţiune de către investitorii români pe platforma eToro. Investitorii au reacţionat la ştirile legate de proces, iar acţiunile companiei s-au depreciat cu 2% după aflarea veştii şi cu încă 2,5% miercuri, influenţate şi de estimările Microsoft privind o scădere a afacerilor în cloud. Cu toate acestea, ieri preţul acţiunilor a recuperat scăderea de miercuri şi se află în creştere cu 10.55% de la începutul anului. Procesul, care se află la început, cel mai probabil nu va influenţa preţul acţiunilor pe termen scurt.

Legea Sherman emisă în 1890, pe care se bazează procesul antitrust, interzice în linii mari acordurile anticoncurenţiale şi comportamentul unilateral care monopolizează sau încearcă să monopolizeze piaţa relevantă. Există precedente în trecut, când Departamentul de Justiţie a reuşit să restructureze companii monopoliste precum Standard Oil şi American Tobacco în 1911 şi Bell System/AT&T în 1982. În cazul Bell/AT&T, procesul a durat opt ani şi s-a încheiat cu un acord negociat care a separat Bell de AT&T şi a împărţit-o în unităţi mai mici. În toate cazurile de divizare, pentru investitori rezultatul a fost bun, în cazul AT&T acţiunile apreciindu-se cu peste 200%, menţionează Bgdan Maioreanu în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb