BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO: "Inflaţia în Europa este în continuă creştere din cauza preţurilor la alimente şi transport"

Macroeconomie / 12 septembrie 2022

Bogdan Maioreanu, analist eToro

Bogdan Maioreanu, analist eToro

Scăderea iminentă a inflaţiei pe care o aşteaptă băncile centrale din Uniunea Europeană nu s-a produs încă. Ultimele rapoarte pentru luna august indică în mare parte creşteri uşoare, cu unele excepţii, sau mici scăderi. Singura scădere abruptă a fost înregistrată în Cipru. Cele mai recente date privind inflaţia din România indică o creştere lunară de 0,6%, ceea ce duce rata anuală a inflaţiei la 15,3%, afirmă Bogdan Maioreanu, analist eToro, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei citate, Pentru România, principalul factor de creştere a inflaţiei a fost reprezentat de preţurile alimentelor care s-au majorat în august cu 1,82% faţă de luna trecută. Preţurile serviciilor au crescut uşor cu 0,37%, în timp ce preţurile bunurilor nealimentare au scăzut marginal cu aproape 0,2%. În cazul alimentelor, cea mai mare creştere a preţurilor de la o lună la alta a fost la zahăr, aproape 10%, urmat de unt, lapte şi margarină. Unele alimente s-au ieftinit puţin, cum ar fi mălaiul şi fructele proaspete.

Combustibilul a fost, de asemenea, mai ieftin cu 2,28%. În ciuda acestui fapt, cea mai mare creştere de preţ, de 23,89%, a fost la transportul aerian, din cauza cererii crescute din perioada de vacanţă combinată cu disponibilitatea limitată a locurilor în avioane, susţine analistul eToro.

Economiile comparabile din vecinătatea noastră nu o duc mai bine. În ciuda faptului că are cele mai mari rate ale dobânzii din Uniunea Europeană, inflaţia din Ungaria este departe de a fi ţinută sub control. Rata anuală a inflaţiei a crescut la 15,6% în august, cel mai ridicat nivel din 1998 încoace. Preţurile alimentelor s-au majorat cu 40%, cele mai mari creşteri fiind la margarină, pâine, brânză, pastele făinoase şi produsele lactate. Comparativ cu luna precedentă, preţurile de consum au crescut cu 1,8%.

Rata anuală a inflaţiei în Polonia a accelerat la 16,1%, cea mai mare din ultimii 26 de ani, şi mult peste previziuni. La acest rezultat au contribuit creşterea cu peste 40% a preţurilor la electricitate, gaze şi combustibili, dar şi majorările preţurilor combustibililor auto, ale alimentelor şi băuturilor nealcoolice. Lunar, preţurile de consum au crescut cu 0,8%, cu mult peste previziuni, accelerând faţă de luna precedentă, precizează Bogdan Maioreanu.

Pe lângă ţările menţionate mai sus, în Europa, cele mai mari creşteri ale inflaţiei au fost înregistrate de Estonia, cu 2%, şi Olanda, cu 1,7%, ambele având factori de creştere similari din cauza preţurilor la energie şi alimente.

În timp ce Spania, Irlanda, Franţa, Norvegia, Islanda, Austria, Portugalia şi Grecia au înregistrat scăderi uşoare ale inflaţiei, marea surpriză vine din Cipru, cu o scădere de 2%, până la 8,90%. Cele mai mari scăderi de preţ au fost observate în cazul locuinţelor, apei, electricităţii, gazelor, combustibililor şi transporturilor, mai spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai dăunăzi, samsarii știrilor BVB strigau ca din gură de șarpe ca, razboiul ruso-ucrainean duce la devalorizarea pe BVB. Acest m când rușii fug că niște iepuri din fața ucrainenilor, BVB se află sub aceiași "aula " a scăderilor bine manipulate si controlate din umbră de samsarii. Ce sa mai credem, sau pe cine ???????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb