BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO: "Investitorii împing bursele în sus din teama de a nu rata revenirea pieţelor"

G.D.
Piaţa de Capital / 6 februarie 2023

"Investitorii împing bursele în sus din teama de a nu rata revenirea pieţelor"

Potrivit sursei citate, nici măcar ultimele date pozitive privind forţa de muncă din SUA nu au reuşit să zdruncine revenirea pieţei bursiere americane, ceea ce arată că investitorii sunt în modul de cumpărare, după ce unii au ieşit de pe piaţă anul trecut şi acum au lichidităţi pregătite pentru a fi investite. Ar putea să fie vorba de "FOMO" - fear of missing out, teama de a nu rămâne pe dinafară - astfel se poate explica comportamentul unor investitori care încearcă să nu fie excluşi în această perioadă de revenire a pieţei, influenţaţi de rapoartele încă bune privind câştigurile din T4 al anului trecut şi de rezilienţa arătată de preţurile acţiunilor.

Economia americană nu arată că se află în recesiune, dacă ne uităm la cel mai recent raport privind crearea de locuri de muncă în alte industrii decât agricultura. Recrutările sunt încă puternice, iar numărul locurilor de muncă vacante este şi el în creştere, în timp ce rata şomajului a atins cea mai mică valoare din 1969 încoace. S-ar putea ca Rezerva Federală (Fed) să nu fie mulţumită de aceste date din perspectiva luptei sale cu inflaţia, dar investitorii iau cu asalt piaţa americană.

Astfel, cel mai recent raport privind salariaţii din alte domenii decât agricultura arată că în ianuarie 2023 au fost adăugate încă 517.000 de noi locuri de muncă în SUA, în timp ce creşterea salariilor s-a mai domolit şi a fost conform aşteptărilor analiştilor. Între timp, rata şomajului a ajuns la 3,4%, cea mai mică valoare din ultimii 53 de ani. Angajările au depăşit aşteptările analiştilor, care estimau o creştere de 188.000 de noi locuri de muncă şi o rată a şomajului în creştere la 3,6%. Piaţa forţei de muncă dă dovadă de rezilienţă în ciuda creşterii preţurilor care a dus la o repliere a consumatorilor şi la creşterea costurilor de credit. Un alt element arată că piaţa forţei de muncă are potenţialul de a rămâne fierbinte pentru o vreme. Numărul locurilor de muncă vacante a crescut la peste 11 milioane în decembrie 2022, de la 10,44 milioane în luna precedentă. În ciuda concedierilor recente efectuate de Amazon şi de alţi giganţi din domeniul tehnologiei precum Google, Microsoft, IBM etc, estimate la un total de 107.000 de persoane în ianuarie, piaţa muncii rămâne foarte puternică.

Piaţa pariază implicit pe o "aterizare uşoară", pe câştiguri mai puţin slabe în viitor şi ar putea deveni sensibilă la o poziţie mai dură a Fed. De asemenea, revenirea ar putea oferi investitorilor mari posibilitatea de a marca unele profituri creând o retragere pentru a reintra pe piaţă la preţuri mai bune.

În cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat despre investitorii din România rezultă că proporţia celor care deţin active în numerar a sărit de la 61% în trimestrul al treilea la 78% la sfârşitul trimestrului al patrulea. În ceea ce priveşte modul în care investitorii percep piaţa muncii din România, 68% consideră că locul lor de muncă este sigur. Ultimele date privind şomajul în România arată o uşoară creştere a şomajului la 5,6%, iar în UE acesta este în medie aproape de 6%, ceea ce arată o piaţă a muncii puternică, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb