Bogdan Maioreanu, eToro: "Conferinţa ONU privind clima COP 28 vrea să readucă în atenţie investiţiile verzi"

Internaţional / 27 noiembrie 2023

Bogdan Maioreanu, eToro: "Conferinţa ONU privind clima COP 28 vrea să readucă în atenţie investiţiile verzi"

COP 28, cea mai mare conferinţă mondială pe tema climei, începe pe 30 noiembrie oferind un nou impuls pentru a accelera investiţiile în tranziţia de la carbon, ceea ce ar putea ajuta la redresarea acţiunilor companiilor din sectorul energiei regenerabile. La această ediţie, preşedintele României, Klaus Iohannis, va ţine un discurs pe 4 decembrie.

Conferinţa din Dubai, care are loc pe fondul unor tensiuni globale sporite, începe cu aşteptări reduse, dar cu o nevoie uriaşă de rezultate clare. Accentul va fi pus pe evaluarea progreselor înregistrate la nivel mondial (GST), care se face la fiecare cinci ani. Bilanţul global este un proces prin care ţările şi părţile interesate pot vedea în ce domenii se fac progrese colective în vederea îndeplinirii obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice - şi în ce domenii nu au rezultate.

În cadrul reuniunii se va discuta, de asemenea, despre finanţarea fondului de "pierderi şi daune" pentru pieţele emergente şi se vor aborda poziţiile ambivalente ale Chinei şi a Indiei - primul şi cel al treilea contributor la emisiile globale de gaze cu efect de seră. Un efort sporit este esenţial, având în vedere că lumea este în întârziere faţă de majoritatea obiectivelor, temperaturile din 2023 fiind cele mai ridicate înregistrate vreodată, iar necesarul de investiţii în domeniul climei este de 3-6 ori mai mari decât nivelurile curente.

COP se concentrează pe realizarea celor trei obiective ale Acordului de la Paris din 2015: limitarea creşterii temperaturii globale la 1,5 °C peste nivelul preindustrial, consolidarea rezilienţei la schimbările climatice şi încurajarea fluxurilor financiare pentru tranziţia de la economia bazată pe carbon.

În pofida semnelor clare de accelerare a riscurilor schimbărilor climatice la nivel mondial şi a impactului acestora, deficitul de finanţare pentru adaptare se adânceşte şi se situează în prezent între 194 şi 366 de miliarde de dolari SUA pe an. Nevoile de finanţare a adaptării la schimbările climatice sunt de 10-18 ori mai mari decât fluxurile actuale de finanţare publică internaţională - cu cel puţin 50 % mai mari decât se estima anterior, se menţionează în raportul ONU privind decalajul de adaptare la schimbările climatice pe 2023.

Acesta este motivul pentru care am putea asista la COP 28 la creşterea semnificativă a ţintelor de adoptare a energiei solare şi eoliene şi la dublarea obiectivului anual de îmbunătăţire a eficienţei energetice. Investiţiile în energie curată la nivel global se ridică la 1.800 de miliarde de dolari în acest an, în creştere cu 40% în ultimii doi ani. Însă acestea trebuie să se dubleze, ajungând la 4,3 trilioane de dolari până în 2030, pentru ca lumea să fie pe drumul cel bun pentru a ajunge la un nivel net zero. În schimb, investiţiile în combustibilii fosili stagnează la un nivel mai mic de 1.100 de miliarde de dolari şi se preconizează că vor scădea la 400 de miliarde de dolari până în 2030.

Reacţia burselor la sursele regenerabile de energie a fost inversă în ultimii 3 ani. Războiul din Ucraina a dus la preţuri ridicate ale petrolului, iar acţiunile companiilor din zona energiei regenerabile au scăzut din cauza evaluărilor lor ridicate. Această resetare este, sperăm, aproape de final. Evaluările companiilor din zona regenerabilelor la nivel mondial au scăzut cu 70% faţă de maxime, fiind acum mai ieftine decât piaţa, pe măsură ce ratele dobânzilor ating un nivel maxim şi perspectivele de creştere pe termen lung se consolidează. Schimbarea climatică reprezintă una dintre cele mai mari îngrijorări pentru unul din cinci respondenţi (19%) şi se situează pe locul al şaptelea din 18 îngrijorări la nivel global într-un sondaj IPSOS recent.

De asemenea, energia regenerabilă rămâne în continuare principala ţintă tematică de investiţii a investitorilor de retail, în ciuda performanţelor slabe pe pieţele financiare înregistrate recent de acest sector. Peste 40% dintre investitorii români iau în considerare "tehnologia curată", inclusiv vehiculele electrice, bateriile, energia regenerabilă ca parte a portofoliilor lor de investiţii pe termen lung, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb