Bogdan Maioreanu, eToro: "Sectoare care pot beneficia de pe urma scăderii ratelor dobânzilor"

F.D.
Piaţa de Capital / 24 septembrie

Bogdan Maioreanu, eToro: "Sectoare care pot beneficia de pe urma scăderii ratelor dobânzilor"

Recenta reducere a ratei dobânzii de referinţă de către Rezerva Federală a SUA a fost aşteptată cu nerăbdare atât de companii, cât şi de investitori. Condiţiile economice restrictive pentru o perioadă prelungită au stârnit teama că economia SUA ar putea intra în recesiune şi au generat nervozitate pe pieţele financiare. Însă reducerea ratelor dobânzii cu 0,5% a arătat pieţelor că Fed este hotărâtă să ia măsuri pentru a preveni acest lucru, iar acum piaţa se aşteaptă la o reducere de inca 1% până la sfârşitul anului. Banca Centrală Europeană a redus deja ratele dobânzii de două ori în ultimele trei luni şi se îndreaptă spre mai multe reduceri în acest an, deoarece datele arată o slăbiciune a economiei europene. Scăderea ratelor dobânzilor va stimula unele sectoare şi va ajuta economia să intre pe o traiectorie de creştere, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Potrivit sursei citate, în perioadele de încetinire economică, băncile centrale reduc adesea rata dobânzii cheie pentru a stimula activitatea financiară. Reducerea ratelor dobânzilor este considerată, în general, un catalizator al creşterii, făcând împrumuturile mai ieftine pentru consumatori şi companii. Acest lucru va stimula atât consumul, cât şi investiţiile. În timp ce în UE consumul este de aproximativ 53%, în Statele Unite acest procent este de aproape 68% din PIB. Prin urmare, scăderea dobânzilor poate duce la creşterea împrumuturilor, la stimularea investiţiilor, la creşterea profiturilor companiilor, la o creştere economică mai robustă, dar şi la creşterea preţurilor acţiunilor. De asemenea, reducerea dobânzilor în SUA are un impact pozitiv şi asupra companiilor din alte regiuni ale globului. De exemplu, în Europa, majoritatea companiilor din indicele bursier DAX generează doar o mică parte din veniturile lor pe piaţa locală. Pentru primele cele mai performante cinci acţiuni listate pe bursa din Frankfurt, ponderea medie a veniturilor generate pe piaţa internă este de doar 26,8%.

Sectorul bunurilor de consum discreţionar tinde să înregistreze performanţe bune în mediile cu rate scăzute ale dobânzilor, deoarece costurile de împrumut sunt mai mici, facilitând finanţarea de către consumatori a obiectelor scumpe, cum ar fi automobilele, electronicele, electrocasnicele dar şi a vacanţelor. Cu un venit disponibil mai mare şi credite mai ieftine, cheltuielile de consum cresc de obicei, determinând venituri şi profituri mai mari pentru companiile din acest sector. Cu toate acestea, va fi nevoie de ceva timp pentru ca sectorul să crească, deoarece efectele reducerii ratelor dobânzilor nu sunt imediate.

"Un alt sector care prosperă într-un mediu cu rate scăzute ale dobânzii este cel al tehnologiei. În timp ce în ultimul an acest sector, în special prin acţiunile celor "şapte magnifici" (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms şi Tesla), a fost cel care a dus piaţa bursieră din SUA la noi înălţimi, reducerile ratei dobânzii ar trebui să avantajeze companiile "de creştere". Motivul este că aceste companii au nevoie de mulţi bani pentru a creşte, cel mai probabil din împrumuturi, iar scăderea ratelor dobânzilor va reduce costurile şi le va scurta drumul către profitabilitate. De asemenea, companiile având capitalizare mică beneficiază adesea de reducerile dobânzilor, deoarece costurile mai mici ale împrumuturilor le ajută să obţină capital pentru proiecte noi şi să scadă costurile serviciului datoriei. În acelaşi timp, companiile bogate în numerar ar putea să îşi vadă câştigurile financiare diminuate", arată analistul eToro.

Sectorul imobiliar beneficiază şi el în mod semnificativ de ratele scăzute ale dobânzilor, deoarece costurile mai mici ale împrumuturilor fac mai accesibilă pentru consumatori şi companii finanţarea achiziţiilor de proprietăţi. Acest lucru stimulează, de asemenea, sectoarele construcţiilor şi materialelor. În prezent, în SUA există un deficit de aproximativ 4 milioane de locuinţe, conform celor mai recente analize ale Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Imobiliari. Acest dezechilibru este de natură să ducă la creşterea preţurilor în unele regiuni. În plus, scăderea ratelor dobânzilor va stimula investiţiile în noi proiecte de construcţii şi poate duce la creşterea consumului de materiale.

Bogdan Maioreanu mai precizează: "Cu toate acestea, beneficiile reducerii ratelor dobânzilor nu se vor vedea imediat în economie. Alţi factori externi, cum ar fi situaţia geopolitică sau creşterea tarifelor vamale pentru importurile anumitor bunuri, pot influenţa modul în care diferite sectoare vor funcţiona în perioada următoare. Dar pentru investitori, reducerile ratei dobânzii sunt un eveniment mult aşteptat pentru care se pregăteau deja. Cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, arată că la sfârşitul trimestrului al doilea, 69% dintre investitorii individuali la nivel global, 79% dintre Cehi, 76% dintre cei din SUA, şi 75% dintre cei din România aveau numerar în portofolii, gata să plece în căutarea companiilor cu preţuri mici, care au suferit în perioada dobânzilor ridicate, dar care acum sunt gata să profite de reducerea costurilor de finanţare".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La noi o sa fie si mai bine, tot ce creste si nu creste va fi impozitat suplimentar 1% din cifra de afaceri din profit din rulaj din orice numai sa se stranga ceva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb