BOGDAN OLTEANU, BNR: "Dacă băncile aveau o atitudine proactivă, percepţia publică era mai bună"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 mai 2016

"Dacă băncile aveau o atitudine proactivă, percepţia publică era mai bună"

În timp ce unii bancheri spun că nu vor accepta notificările clienţilor de dare în plată şi nici nu vor negocia cu debitorii, mai multe bănci analizează posibilitatea demarării unui proces împotriva României la ICSID, invocând exproprierea unor imobile prin Legea dării în plată

Dacă băncile ar fi avut o atitudine proactivă, atunci şi percepţia publică ar fi fost mai bună, este de părere Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa a spus, ieri, în cadrul unei conferinţe de profil: "Dacă mai multe bănci din sistemul bancar din România ar fi avut o atitudine proactivă în ultimii ani şi dacă tot mai multe bănci din sistemul bancar din România ar fi asumat în mod voluntar să-şi reaşeze, pe baze de umanizare, de empatie, relaţiile cu clienţii, să-şi reaşeze relaţiile cu clienţii în aceşti ultimi ani din proprie voinţă, atunci cu siguranţă şi percepţia publică ar fi fost mai bună".

Ulterior unei intervenţii referitoare la Legea dării în plată, făcută de unul dintre bancherii prezenţi la eveniment, domnul Olteanu a completat, citat de Agerpres: "Eu nu spun că nu am fi avut valuri de populism, pentru că populismul este, în general, cel puţin în Europa de Est, tot mai mult în sus decât în jos, dar acele valuri de populism bazat, probabil, în special pe necunoaştere s-ar fi lovit de dezinteresul publicului în lipsa unei susţineri publice, pentru că oamenii s-ar fi simţit confortabil în relaţia lor cu banca şi ca debitori, nu doar în calitate de creditori, atunci când sunt deponenţi. Aceasta este o lecţie din care sunt convins că sistemul bancar a învăţat şi la următoarea criză va şti să se raporteze mai bine. (...) Cei care au făcut mişcările corecte vor fi, probabil, câştigătorii acestei reaşezări a relaţiei bănci-clienţi. Cei care nu le-au făcut vor pierde, probabil, în competiţia de pe piaţă, dar produc o pierdere şi sistemului prin această nerefacere de credibilitate, pentru că una este poziţia de credibilitate a unei bănci, alta e dificultatea majoră a întregului sistem de a-şi reconstrui credibilitatea".

Serviciile circulă liber în Uniunea Europeană şi nimeni nu-i împiedică pe cetăţeni să apeleze la o bancă nerezidentă în România, dacă aceasta oferă condiţii mai bune decât una rezidentă, a mai spus oficialul BNR.

Reprezentanţii Băncii Centrale, în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu, au făcut apel la bănci, în mai multe ocazii, în ultima vreme, sfătuindu-le să "se umanizeze", să se apropie de clienţi, să discute cu ei şi să le înţeleagă nevoile.

În schimb, debitorii susţin că acest lucru nu s-a simţit deloc în relaţia lor cu băncile, menţionând, cu puţine excepţii, că instituţiile bancare nu au acceptat să negocieze pe marginea contractelor de credit, nici măcar după ce cursul de schimb franc elveţian-leu a explodat, la începutul anului trecut.

Sunt bancheri care spun că nu vor accepta notificările clienţilor de dare în plată a imobilelor puse garanţie în contractele de credit, în baza noii legi, şi nici nu vor negocia cu debitorii, aşteptând să fie acţionate în instanţă de către împrumutaţi.

Mai mult decât atât, se pare că mai multe bănci analizează posibilitatea demarării unui proces împotriva României la Curtea Internaţională pentru Apărarea Investiţiilor Străine (ICSID), care ar urma să aibă ca obiectiv exproprierea unor imobile prin Legea dării în plată.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "...mai multe bănci analizează posibilitatea demarării unui proces împotriva României la Curtea Internaţională pentru Apărarea Investiţiilor Străine (ICSID), care ar urma să aibă ca obiectiv exproprierea unor imobile prin Legea dării în plată."

    Sa vezi despagubiri platite din ban public din cauza hotilor din GCCC...Din banii oamenilor, ca doar pokaitul de neam sambatar n-o sa renunte la zeciuieli ca sa acopere daunele. 

    1. Asta trebuia sa declare Arb nu un reprezentant Bnr.

      In proces sansele sunt 50-50% sanse teoretic. De ce si inclinat in favoarea bancilor? 

      Stim de recomandarea Fmi, Ce.

      Crezi ca au influenta la acest tribunal? 

    Nu imi vine sa cred cum s-a schimbat 180° acest Olteanu dupa ce s-a adoptat ldp.

    Credibilitatea e afectata foarte grav de sistemul bancar. 

    S-au purtat ca si cum ar avea monopol , cred ca asa este. 

    Este recomandat ca oameni sa acceseze credite din UE sa sara peste punctele de lucru din tara, Bt face exceptie. 

    Spania a avut deschis proces de banci la Iscid? Solutia care a fost ? 

    E ciudat cu straini acestia mai demult in 89 erau suparati ca nu ne vindem tara acum sunt duparati ca nu le-o dam. 

    Bnr-ule recomanda cetatenilor romani sa isi cumpere imobile in tara in care lucreaza!

    Stiu un caz care la recomandarea banci x a czmparat in Cluj ca e investitie imobiliara si a pierdut 50% in el. Preturile in Romania trebuie sa se aseze la puterea de cumparare de aici. Nu v-am auzit nici o data afirmand asa ceva, de ce in 26 de ani? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb