BOGDAN STAN, DESPRE INSPECŢIA LA RISE PROJECT: "ANAF nu îşi face calendarul de acţiuni de control în funcţie de declaraţiile anumitor politicieni"

S.A.
Media-Advertising / 8 iulie 2017

Bogdan Stan (Sursa foto: captură Youtube)

Bogdan Stan (Sursa foto: captură Youtube)

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu este o instituţie politică şi nu îşi face calendarul de acţiuni control în funcţie de declaraţiile anumitor politicieni, a declarat ieri preşedintele ANAF, Bogdan Stan, adăugând că Direcţia Antifraudă are programate la nivelul lunii iulie un număr de 4.000 de controale.

Acesta a răspuns astfel unei întrebări referitoare la controlul inspectorilor antifraudă în redacţia Rise Project, relatează Agerpres.

Stan a explicat: "ANAF nu este o instituţie politică şi nu îşi face calendarul de acţiuni de control în funcţie de declaraţiile anumitor politicieni sau de calendarul acestora. Noi avem un calendar şi o strategie clară care nu are în vedere astfel de lucruri. Aseară (joi, n.r.) am dat un comunicat de presă în acest sens şi mai multe amănunte nu pot să va dau în momentul de faţă. La nivelul Direcţiei Antifraudă pe luna iulie sunt 4.000 de controale programate, probabil că Rise Project a fost în unul dintre acestea. (...) În momentul în care verificarea se va finaliza, probabil vom lua măsurile legale în funcţie de constatările care sunt acolo".

Şeful Fiscului a susţinut joi seara că inspecţia desfăşurată la sediul Rise Project a avut loc în urma unei analize de risc efectuată de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), după o sesizare depusă la sediul DGAF Bucureşti.

Întrebat ce presupune o analiză de risc, preşedintele ANAF a răspuns: "Analiza de risc presupune orientarea anumitor criterii de risc prestabilite, atât în cadrul Direcţiei Antifraudă cât şi în cel al Direcţiei de Inspecţie Fiscală, care conduc la luarea deciziei pentru oportunitatea de a fi controlată sau nu o societate".

Potrivit acestuia, analizele de risc sunt efectuate nu doar în cazul unor redacţii, ci pe toate segmentele de activitate. Stan a precizat: "Facem analize de risc pe toate pe toate segmentele de activitate, pe toate palierele.(...) Controalele ANAF nu sunt îndreptate împotriva libertăţii presei. Noi respectăm drepturile şi libertăţile presei".

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut joi ministrului Finanţelor Publice şi şefului ANAF explicaţii publice referitoare la prezenţa inspectorilor ANAF în redacţia Rise Project, adăugând că nu are nicio implicare în această acţiune.

Într-un comunicat, preşedintele PSD a transmis: "Am aflat din presă că inspectori ai ANAF au descins în redacţia Rise Project. Întrucât, de ceva vreme, Rise Project publică subiecte legate de persoana mea, vreau să fac următoarele declaraţii: nu am nicio implicare în prezenţa unor inspectori ANAF în redacţia Rise Project, sunt indignat de ceea ce se întâmplă, am sentimentul că se încearcă compromiterea mea, faptul că o instituţie de presă scrie despre un om politic nu trebuie să aibă nicio legătură cu implicarea instituţiilor statului în viaţa acelei instituţii de presă".

În acelaşi context, organizaţia ActiveWatch a condamnat "acţiunea de intimidare" desfăşurată de ANAF în redacţia Rise Project şi consideră că aceasta are legătură directă cu investigaţiile recente care îl vizează pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

DNA a confirmat că are în lucru un dosar penal în legătură cu dezvăluirile Rise Project

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a confirmat ieri că are în lucru un dosar penal, in rem, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei, în legătură cu o parte din dezvăluirile Rise Project, în cadrul anchetei fiind solicitate relaţii de la autorităţi din Brazilia.

DNA a precizat, într-un comunicat de presă: "O parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (faţă de fapte) sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relaţii de la autorităţile naţionale şi de la autorităţile din Brazilia".

DNA a adăugat că, raportat la actele procedurale efectuate în dosar, atunci când împrejurările vor permite, va fi în măsură să ofere detalii suplimentare.

Tot ieri, procurorul general al României, Augustin Lazăr, nu a dorit să infirme sau să confirme existenţa unei anchete în legătură cu dezvăluirile Rise Project despre firma "Tel Drum" şi liderul PSD Liviu Dragnea, limitându-se să declare că, dacă raportul atribuit DGIPI ar fi real, atunci faptele ar fi de competenţa DNA.

Rise Project a publicat joi un raport atribuit Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), intitulat "Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman", care descrie o "reţea infracţională formată din persoane cu putere de decizie în judeţ", prin care liderul PSD Liviu Dragnea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În nota atribuită DGIPI, Liviu Dragnea este prezentat ca "deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA".

Potrivit Rise Project, firma "Tel Drum" a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat, iar timp de peste un deceniu acesta şi-a atribuit prin licitaţii trucate majoritatea contractelor publice de asfaltare din judeţul Teleorman.

DGIPI a susţinut, într-un comunicat de presă transmis joi seară, că "presupusul document secret" publicat de Rise Project nu îi aparţine şi a respins categoric "orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce cifra de afaceri are Rise Project ca sa justifice un astfel de control ?

    1. Este un ONG.

      Are ceva de ascuns? 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb