Faptul că s-a amânat de patru ori termenul de privatizare al Oltchim nu a fost din cauza unei lipse de investitori, ci a lipsei lor de pregătire pentru a veni să investească la Oltchim, susţine administratorul special al combinatului vâlcean, Bogdan Stănescu.
Domnia sa a explicat, pentru ziarul BURSA: "Consorţiul chinez a solicitat amânarea privatizării până în decembrie pentru că le trebuie foarte multe aprobări ca să aducă valuta la noi în ţară. Şi omul de afaceri Ştefan Vuza a cerut o nouă solicitare de amânare. De asemenea, proprietarul Uzinelor Sodice Govora (USG) - Ciech Chemical - a cumpărat caietul de sarcini pe 30 mai şi nu a avut timp să-şi facă oferta astfel încât s-a alăturat investitorilor care au dorit amânarea".
Bogdan Stănescu ne-a precizat că au fost investitori care au propus administratorilor Oltchim privatizarea pe module şi nu pe sistem integrat, ceea ce nu a convenit acţionarilor combinatului care au optat pentru o viziune unitară.
Administratorul special al Oltchim a mai spus: "Ne-am oprit din negocierile cu OMV Petrom, în aşteptarea investitorului care doreşte să cumpere rafinăria Arpechim la pachet cu Oltchim. Statul român, ca să cumpere rafinăria Arpechim, trebuie ca, a doua zi, să o vândă investitorului selectat pentru Oltchim. Am discutat cu Consiliul Concurenţei, care ne-a transmis că nu este ajutor de stat dacă statul preia Arpechim ca să-l dea mai departe investitorului care preia Oltchim".
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a declarat că nu este ajutor de stat dacă autorităţile noastre preiau Arpechim şi vând rafinăria mai departe la acelaşi preţ cu care l-au luat de la Petrom şi dacă Petrom nu are niciun avantaj.
Potrivit administratorului special, conducerea combinatului doreşte să deschidă secţia oxo-alcooli în perioada următoare, cu finanţările care sunt în negociere. Bogdan Stănescu afirmă că Ministerul Muncii poate să facă o reconversie profesională, acordând gratuitate pentru cursuri, primă de instalare de 3500 de lei dacă muncitorii disponibilizaţi de la Oltchim se relochează în alt oraş ca forţă de muncă.
"Urmează să mergem cu foştii salariaţi şi la Ministerul de Finanţe, să găsim o soluţie legală pentru a reuşi achitarea acelor plăţi compensatorii. Până atunci rămâne varianta ca, atunci când se va privatiza combinatul, să plătim aceste salarii compensatorii", a mai declarat domnul Stănescu.
Oltchim se află în insolvenţă de mai bine de un an. În această săptămână, administratorii judiciari încearcă să-i convingă pe creditori să aprobe contractarea unui împrumut de 15 milioane de euro de la chinezi, dar şi a încă 10 milioane de euro de la Alro, Bulrom şi RCS&RDS.
1. actiuni
(mesaj trimis de nutu în data de 02.07.2014, 09:43)
Ce se intampla cu actiunile ce le avem la oltchim ?cand va reveni oltchim pe bursa ?
1.1. ai vazut debandada mai mare Nutule :-) (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 02.07.2014, 10:18)
Cazul Oltchim este cel putin echivalent cu o tragedie antica care a fost montata de un regizor care la viata lui a pus in scena doar comedii. Nu se poate avea un raspuns exact la intrebarea dumitatel, deoarece atunci cand a fost suspendata actiunea de pe bursa ea a mai facut parte inca luni buni din componenta unui indice bursier mioritic :-) Tinand cont de faptul ca domnul avocat Piperea atunci cand a fost desemnata micsorarea de capital spunea ca ar fi fost hotarata in TRIBUNALUL VRANCEA :-) a prezentat un raport al cauzelor insolventei neluand in considerare IAS 29 si astfel capitalul social a fost micsorat "322.336.736 RON
–
valoare
a
cu care capitalul social al societatii s
-
a
diminuat
,
in temeiu
l
Sentintei nr.372/
20.04.2007
din dosarul
nr.614/90/2007
, pronuntata de Tribunalul Vrancea,". Astfel exista 2 valori ale capitalului social una in IFRS de aprox. 1 milard de lei si una de aprox. 30 milioane, deci o diferenta de aprox. 30 de ori. La Bruxelles a fost luata in considerare valoarea capitalului social in IFRS, domnul Piperea crede in RAS (Romanian Accounting Standards). La data de 7 ianuarie firma PCC trimitea un comunicat ca are in mod direct si indirect aprox. 32% din actiuni. In rapoartele ulterioare din anul 2013 si 2014 aceasta modificare inca nu am reusit sa o gasesc. Tinand cont si de faptul ca domnul Almunia a inversat cele 4 puncte ale concluziilor din 7 martie 2012 punand la punctul 2 transformarea datoriilor in actiuni si astfel in septembrie 2012 domnul Ponta nementionand faptul ca aceasta transformare a fost aprobata si facand credibila afirmatia dansului prin faptul ca aceasta a fost aprobata pe 6 martie nu se paote logic spune nimic altceva decat ca ce se va intampla cu actiunile este iIN ESENTA IDENTIC.....
1.2. guvern de incapabili (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de cris în data de 02.07.2014, 16:38)
de atata amar de vreme imi stau banii in 40.000 actiuni la oltchim si nimeni nu ne spune nimic,daca pierd banii astia jur ca-l termin pe PONTA!
1.3. spuneti-mi cat doriti pe actiune... (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 02.07.2014, 21:56)
stimate domnule Cris,
precis ca vom putea ajunge la un numitor comun. Este o companie care datorita in primul rand angajatilor sai, al gradului de tehnologizare si nu in ultimul rand al resurselor de materii prime si al portofoliului de clienti este greu de gasit. Va rog faceti o propunere realista si putem negocia realist si fair play. Va urez o seara placuta. Insa tineti minte ca vindeti o companie extrem de valoroasa....
1.4. Cu cat se vinde la negru (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Actionar OLTCHIM în data de 02.07.2014, 23:40)
" o companie extrem de valoroasa ... dar pe care au muls-o toti ( a se citi stors-o) ! Apartine statului si statul mereu si-a batut joc de ea .... de la stabilirea unui TVA pentru marfa contractata inainte de legiferarea tva-ului, la stabilirea de taxe vamale pt produse care nu se fabrica in Romanica si la incalcarea grosolana a drepturilor actionarilor minoritari STATUL a fost un dusman al OLTCHIM! Toate guvernele i-au pus bete in roate!!!!
1.5. nu sunt interesat de astfel de oferte :-) (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 02.07.2014, 23:50)
draga Actionar Oltchim,
care intr-adevar stii foarte bine ce se intampla acolo si mai ales aceasta problema cu TVA-ul pe care foarte putini o cunosc. De ce vreau sa investesc economiile pe care le am in aceasta intreprindere? Pentru ca stiu ca este o afacere de durata si nu o speculatie. Statul sa stii ca in incepand din anul 2009 si pana in data de 8 martie 2012 au facut treaba extraordinara. Spune-mi te rog o cifra pe care ai putea sa o consideri intr-adevar echivalentul potentialului pe care il are Oltchim. O seara placuta!
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de cris în data de 04.07.2014, 12:48)
le-am luat la 0.58bani,faceti o oferta!