BOGDAN STANOEVICI: "Nu ştim câţi români sunt în străinătate; am rugat bisericile să adune date"

Politică / 7 septembrie 2014

Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Statul nu are "o imagine clară" a numărului românilor din străinătate şi listele trebuie refăcute, iar acest lucru este dificil, a declarat ieri ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, adăugând că a cerut ajutorul bisericilor să adune "cât mai repede" date despre prezenţa cetăţenilor români în afara graniţelor, transmite Mediafax.

Singurele informaţii certe sunt acelea potrivit cărora în Italia există peste un million, iar în Spania aproape un million de conaţionali, a mai afirmat ministrul, la o conferinţă de presă din Bistriţa.

Bogdan Stanoevici a explicat: "Trebuie refăcute listele, trebuie să avem o imagine cât mai clară a prezenţei românilor în străinătate, lucru care nu este deloc uşor - cifrele variază între cifrele oficiale ale direcţiilor consulare, ale ambasadelor, ale autorităţilor locale, ale bisericilor şi ale românilor. (...) Nu ştiu cum vom reuşi, fiindcă un cetăţean roman nu are niciun fel de obligaţie, ca cetăţean european, să se înscrie la ambasadă când se duce în altă ţară. În Spania şi în Austria, lucrurile sunt mai simple, pentru că legile ţărilor respective îi obligă să se înregistreze în momentul în care se angajează undeva. Din păcate, un fenomen cu care ne luptăm este lucrul la negru".

Ministrul a explicat că, lucrând la negru în străinătate, românii nu apar în evidenţele statelor respective: "Nu ştim câţi români sunt în afara graniţelor şi vă spun de ce. E foarte greu. Eu acum încerc, prin asociaţiile românilor din străinătate să coroborez datele de la ambasade, de la autorităţile locale din ţările respective şi datele pe care să le culeagă asociaţiile româneşti, printre care şi bisericile. Numai când vom corobora aceste date vom avea o imagine cât mai aproape de realitate, însă nu o să putem niciodată să impunem unui cetăţean român să se înscrie (în evidenţe oficiale - n.r.) dacă nu doreşte".

Întrebat dacă tot acest proces de coroborare a datelor are în vedere alegerile prezidenţaile, Stanoevici a răspuns că nu a solicitat datele pentru scrutinul din noiembrie, ci pentru că este necesar să se ştie câţi români sunt în străinătate: "Nu am făcut-o (solicitarea - n.r.) pentru alegerile prezidenţiale. Eu nu sunt un om politic; nu pot lua decizii politice. Am făcut acest lucru fiindcă avem nevoie să ştim câţi suntem în străinătate, fiindcă este important pentru comunităţile româneşti. Nu le-am dat termen ca luna viitoare să-mi dea lista, dar i-am rugat pe cei din asociaţii şi pe reprezentanţii bisericii din mai multe ţări să încerce să adune cât mai repede aceste date. Datele de la ambasade şi direcţii consulare le avem deja, dar ştim că cifrele oscilează. În Spania sunt aproape un milion de oameni şi peste un million în Italia".

Ministrul a precizat că a adresat această rugăminte către biserici şi în urmă cu două luni, în Viena: "Am făcut acest lucru şi la Viena acum două luni, am avut această rugăminte şi faţă de biserica noastră, Patriarhia noastră din Italia. Acum am să mă duc din nou la ei. Sper că vor putea să-mi dea (datele - n.r.) atât cât pot şi ei, fiindcă nu pot merge din uşă în uşă să bată să întrebe care e român".

Bogdan Stanoevici a mai afirmat că a luat legătura cu Biserica Ortodoxă din străinătate şi cu cea Penticostală.

Chestionat ce va face cu datele, Stanoevici a replicat: "Toate aceste date le voi da eu personal Ministerului de Interne, care este cel în măsură să facă toată această adunare a datelor şi să le coroborăm. Scopul e să ştim câţi suntem deja. Eu cred că e important fiindcă foarte multe lucruri depind de asta. Şi asta încerc să le explic şi celor din străinătate pe care îi îndemn să se ducă, să se înscrie la alegerile locale. E foarte important să avem români în structurile administraţiei din Spania şi Italia. Lucrurile sunt complicate, iar eu sunt unul singur şi încerc să fac cât pot şi cât îmi iese. Nu există perfecţiune, am şi eu limitele mele. Aşa cum riscul zero nu există, nici soluţii ideale nu există, trebuie să fim conştienţi".

Răspunzând altei întrebări, Bogdan Stanoevici s-a declarat un susţinător al votului prin corespondenţă, dar a calificat drept "extrem de complexă" implementarea unui astfel de proiect.

"Absolut, numai că problema este că implementarea unui astfel de proiect este extrem de complexă, necesită nu numai capital financiar, ci şi uman. E vorba de tehnologie, de un sistem de securizare care să nu poată fi folosit în detrimental scopului pentru care a fost creat, dar este o cerere care vine de peste tot din lume şi, într-adevăr se lucrează la acest lucru", a afirmat ministrul Stanoevici, precizând, însă, că nu ştie când va putea fi pus în practică votul prin corespondenţă, "nici într-un caz" în acest an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ar fi necesara,intre romanii iesiti din tara si cei reveniti.Inregistrarea intrarilor si iesirilor este posibila si necesara,cu minime investitii .Nu toti romanii plecati se duc la biserica.Dar alegatiile domnu;lui Stanoevici sunt praf pentru mentinerea "necunoasterii" numarului de alegatori,din tara si din afara tarii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb